22 maart 2013

Fudge....moet ik nog meer zeggen ;)

Fudge, heerlijk, een echte traktatie.... maar wat is het nou precies?
Dit vond ik op wiki:


"Fudge is snoep dat is gemaakt van boter,poedersuiker en melk. Dit wordt tot 116°C graden verhit, en met een garde opgeslagen tijdens het afkoelen, zodat een romige substantie ontstaat. Fudge wordt bij kamertemperatuur gegeten. De smaak komt in de buurt van de vulling van pralines, die op een vergelijkbare manier wordt geproduceerd.
Tijdens het maken van fudge is het de bedoeling om het kristalliseren van de suiker zo lang mogelijk uit te stellen, door het met een garde goed op te kloppen. Bij grootschalige fabricage worden hiertoe vaak melkvet en maissiroop toegevoegd. Bij handmatig fudge maken, mag de pan bij de eerste paar graden afkoelen niet eens worden aangestoten, omdat dit de suiker doet kristalliseren. Een goede thermometer is belangrijk, want het mengsel mag niet heter worden dan 116°C. Ook de timing is belangrijk: de opeenvolgende stappen moeten direct na elkaar worden uitgevoerd, anders krijgt de fudge niet de juiste samenstelling. Daarom moeten alle ingrediënten vooraf worden klaargezet en afgewogen  Als de temperatuur tot 110°C is gezakt, moet het mengsel krachtig worden geslagen, bijvoorbeeld met een elektrische mixer. Als het mengsel dik wordt en zijn glans verliest, kan het zonder mixen verder afkoelen in de koelkast.
De basissmaak van karamel kan worden vermengd met bijvoorbeeld vanille, chocola, pindakaas, witte chocola of walnoot."

Jullie snappen waarschijnlijk wel dat ik bovenstaand verhaal niet zag zitten om in de praktijk in m'n eigen keukentje uit te voeren. Wat een gedoe, dus fudge maken nee dat zit er niet in... dacht ik.. tot dat ik dit recept tegen kwam. Zo simpel dat moet onmogelijk zijn... maar onmogelijk bestaat niet, dus aan het proberen gegaan. En ja hoor, het is zo simpel! Niet minder belangrijk het is verrukkelijk.




Kadootje voor de jarige
Het orginele recept komt van de blog: uit Pauline's keuken. Op haar blog kan ik het niet terug vinden maar, de schrijfster van deze blog, schrijft dat het van Pauline is. Op Paulines blog vind ik er wel foto's van terug maar niet het recept.

Met de vulling kan je naar hartenlust variëren, dus probeer vooral je eigen combi uit. Met de chocolade kan je ook wisselen, dus melk en wit kan ook!

Hou je niet van koken of bakken? Maar hou je wel van fudge en chocolade en zou je dit willen proberen? Geloof me het is zo simpel! Ga het maar proberen.... het zal je zeker niet teleurstellen! Ook erg leuk om kado te doen.




Recept Chocolade fudge 
te veel ;)

1 blikje gecondenseerde melk (van het merk Friesche Vlag, vind je bij de bakproducten, houdbare melkvak of zelfs misschien bij het vak met indisch eten)
350 gram pure chocolade
150 gram hazelnoten
100 gram gedroogde cranberries


2 handje mini marshmallows (ik had geen mini's, maar heb grotere marschmallows in stukjes geknipt, je zou evt ook gewoon spekjes kunnen nemen)
schaal of bakvorm
bakpapier

Bekleed de vorm met bakpapier.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan
Verwarm de gecondenseerde melk in een pan, pas op dat je het niet laat koken.
Als het een beetje ingedikt is, voeg je de chocolade toe.
Goed roeren nu!
Als alle chocolade is gesmolten voeg je de vulling er aan toe.
Goed blijven roeren, de massa word nu erg dik.
Giet het chocolade mengsel in de vorm, maak de bovenkant zo glad mogelijk en laat hem minimaal 3 uur afkoelen in een koude koelkast.
Snijd hem in vierkante blokken en ..... smullen maar!

Pas op voor je vingers....

7 opmerkingen:

  1. Aaaaaah! Dat ziet er overheerlijk uit, mjummie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is echt verrukkelijk! Mmmmm, maar of 't onder consuminderen valt ;)

      Verwijderen
  2. Wat leuk dat je het recept geprobeerd hebt! En het is inderdaad echt zo makkelijk he :) Ik raad de witte en melk variant ook ècht heel erg aan, heerlijk met cashew of gebrande hazelnoten mmm!

    Liefs, Daphne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Daphne, ze zijn heeeerlijk en inderdaad te lekker ;) en zo gemakkelijk. heb ze ondertussen al meerdere keren gemaakt en vervolgens weggegeven, is altijd een leuke binnenkomer. heb ze ondertussen gemaakt met pinda's en gebrande hazelnoten. voor chocolade geld dat ik eingelijk alleen puur of nog puurder lekker vind, dus melk en wit ga ik niet aan beginnen :)... misschien eens voor een ander... oh en die marsmallows erin... super!!!
      mmmmmm ;)

      Verwijderen
  3. ZOu het ook zonder marshmellows kunnen? wat zou je ter vervanging kunnem gebruiken? Geen spekjes want die eet ik ook niet...? iets anders? stroop of honing?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou ze gewoon helemaal weg laten, evt wat ander gedroogd fruit toevoegen of wat meer noten!

      Verwijderen
  4. Gisteren dit recept gemaakt! Jammie! Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen