10 maart 2014

Weekmenu


Maken jullie voor het eten wel eens een weekmenu?
Verzinnen jullie van tevoren wat je heel de week zou willen eten?
Ik altijd wel...
en ineens deed ik het niet meer...
daardoor moest ik vaak op het laatste moment verzinnen wat we gingen eten... niet handig... want dan is het al te laat en heb ik snel de neiging te gaan voor ongezond (lees; patat, pizza, pasta, enz....) omdat het zo makkelijk is en ik vooral lekkere trek heb...
Toch geven we daar zelden aan toe, maar mij geeft het geen fijn gevoel.

Ik weet van de tijd toen ik een weekplanning/menu maakte dat ik daar geen last van had, waarschijnlijk is het vanwege het principe wat hierboven op de foto staat...
Plan wat je eet en eet ook alleen maar wat je hebt gepland...

Ik krijg geregeld de vraag wat we eten en hoe ons weekmenu eruit ziet,
ik zal de komende weken geregeld een weekmenu plaatsen om mensen een idee of tips te geven voor wat ze kunnen eten zo'n hele week

En ondertussen ben ik weer druk bezig met weekmenu's maken.
Vroeger maakte ik een weekmenu en kocht ik daar de ingrediënten bij.
Nu we eens per maand boodschappen doen en eens per 2 weken groente halen, werkt het anders.
Ik maak nu een weekmenu aan de hand van wat ik kon kopen op de markt en aan de hand van de inhoud van onze schuur...


Maken jullie een weekmenu?
Werkt dat voor jullie of juist niet?


12 opmerkingen:

 1. ja, ik vind het perfect werken! ik maak een 4 weken menu vooraf, haal 1x in de 4 weken de houdbare boodschappen, en de rest hier op een plaatselijke weekmarkt in de buurt! echt ideaal! nooit meer hoeven na te denken, wat eten we... en de kinderen gluren altijd even in het kastje, ze weten dat daar het weekmenu ophangt. ze mogen bij de planning ook altijd iets aangeven wat ze graag op het menu willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. debora, dat is een goed idee. Onze oudste kan net lezen en begon deze week dus ook spontaan met het lezen van het weekmenu. Zou het inderdaad ook voor 2 weken kunnen maken en dat ze zelf mogen helpen... heel leuk... en dan inderdaad ergens ophangen zodat ze het weten.
   Lijkt mij alleen lastig op het voor 4 weken te maken, aangezien ik nooit weet wat ik op de markt vind.Hoe doe jij dat? Koop je de producten voor je menu of juist andersom?
   Bedankt voor de tips, ga eens kijken hoe ik dat hier kan verwerken.
   liefs Ilse

   Verwijderen
  2. ik koop echt volgens mijn opgemaakt schema, anders moest ik zo vaak eens wat weggooien, of had ik teveel voorraad, of miste ik net een ingredient voor een recept, en dat heb ik nu gewoon niet meer. ik heb een hekel aan om telkens naar de winkel te gaan, en nu haal ik 1x 2 volle karren, ook met mn oudste zoon. en op de markt haal ik alle groente/fruit kaas, melk, ed wat ik voor 1 week nodig heb. als het eenmaal loopt het schema, werkt het perfect.

   Verwijderen
  3. Ik haal m'n houdbare boodschappen ook 1 keer per maand en iedere 2 weken nar de markt en appelmoes. Daarnaast haal ik vaak iedere week nog wat verse zuivel. Want voor zoveel tijd kan ik dat niet kwijt. Werkt inderdaad geweldig en ben er erg blij mee.
   Liep er alleen tegen aan dat als ik m'n menu verzonnen had, dan was 't of niet te krijgen op bv de markt en moest ik nog naar een andere zaak of 't was heel erg duur. Nu draai ik 't om, koop genoeg voor 2 weken en dan maak ik 't menu.
   Leuk om te lezen dat er dus ook anderen zijn die op deze manier werken en inkopen doen! Bedankt voor je reacties!
   Liefs Ilse

   Verwijderen
 2. Grappig! Vandaag heb ik een blogbericht voorbereid met ongeveer dezelfde inhoud :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat iswel heel grappig Martine, terwijl deze bij mij ook al een tijd klaar staat hoor ;). Dat vind ik ideaal, berichten al voorbereiden en dan als je ze wilt plaatsen is het een soort simpele druk op de knop ;). Doe jij dat ook veel?
   Liefs Ilse

   Verwijderen
  2. Ja, zo werk ik ook Ilse. Heb er denk ik bijna 30 in concept ;)
   Ik plaats tegenwoordig niet iedere dag een bericht, maar ongeveer 3x in de week. Ik houd mijn weekplanning-bericht nog maar een weekje in concept nu!
   Ik ben zelf echt een controle-freak, en mijn menu loopt tot 30 maart. Soms verander ik nog wel wat hoor... hihihi

   Verwijderen
  3. Ik heb er ook zoveel ongeveer in concept staan, maak altijd van alles foto's en is 't wat, dan wordt 't een blog. Soms moet ik wel lachen, want dan heb ik bv in de winter een berichtje geschreven en dat komt dan aan de beurt in bv een week als deze... Oeps momentje dan ;) hahahah

   Verwijderen
 3. Ja, ik maak een weekmenu aan de hand van wat er nog in de vriezer of voorraad ligt. Ik heb er echt een hekel aan om bijna dagelijks in de super te komen. Dinsdags de weekboodschappen, en vrijdags nog voor vers voor het weekend. Ideaal! En scheelt een hoop kosten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik haal m'n boodschappen eens per maand, vers haal ik iedere 2 weken en zuivel vaak iedere week. Werkt ideaal en hoe minder ik boodschappen hoef t halen hoe meer geld 't inderdaad scheelt ;).
   Werk wel in een supermarkt en dat is niet altijd even handig, ben dan toch geneigd om nog even snel iets te kopen ;).... Laatste tijd neem ik gewoon. M'n portomonee niet mee ;)
   Groetjes!

   Verwijderen
 4. Ik heb een "ruime planning" qua weekmenu.
  Het ligt zegmaar niet helemaal strak vast.
  Als de moestuin eenmaal weer op gang is hangt het af van dat wat ik vers kan oogsten.
  Soms moet je nog een dagje wachten omdat het net nog even iets verder moet groeien.
  Om de groenten heen bouw ik wel een soort van plan.
  Ik doe 1 keer in de twee weken boodschappen en dat bevalt heel goed.
  Ik schrijft bijvoorbeeld op dat ik op maandag iets met wortels en kip wil maken.
  Op de dag zelf bepaal ik dan het hoe en wat.
  Even op internet rondneuzen of ik nog inspiratie op kan doen.
  Maar letterlijk helemaal vastleggen doe ik het niet.
  Ik vind het zo leuk om daarin wat creatieve ruimte te houden.
  En probeer het om niet steeds eten te bereiden op een zelfde manier.
  Het is voor mij echt een hobby "KOKEN"
  ik geniet er dagelijks enorm van :-)

  LIEFS, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bereidingswijze staat hier ook niet altijd vast hoor! Dat wil nog wel eens verschillen. Vooral de groente oid staat "vast". Soms ruilen we 2 dagen om, maar dan wordt 't wel gegeten die week ;). Veel uitproberen doen we hier ook, maar kan ook weer niet te veel ivm de kids. Als ze eenmaal iets lekker vinden, dan verander ik daar niet teveel aan ;)
   Groetjes

   Verwijderen