1 september 2015

Terugblik op de zomer 2015: Jong geleerd.....

Klusjes... 
een terugkomend thema hier thuis
Al vaak dacht ik er over na.
We willen graag onze jongens opvoeden die zelfstandig zijn 
en hun weg weten in de keuken, het huishouden en rondom de wasmachine...

Maar wanneer begin met zulke klusjes?
Wanneer leer je ze ramen zemen?
Wanneer laat je ze hun eigen rotzooi opruimen?
Wanneer zijn oud genoeg om zelf keuzes te maken?


We zijn ondertussen begonnen met het maken van kleine stapjes in die zelfstandigheid. De jongens moesten wel hun kamer opruimen, maar echt een regelmaat zat daar niet in.

Voor de zomervakantie zijn we begonnen met de regel iedere zaterdagochtend (of vrijdagmiddag als we zaterdag plannen hebben),  worden de kamers opgeruimd. Al het speelgoed weer op hun plek. De grond leeg. Alles weer netjes zodat ik ook kan lopen in de kamers. Op zondag bouwen ze heel de kamers weer vol. Als voordeel heeft dit dat ze iedere zondag met iets anders "nieuws" beginnen en dat het niet zo door elkaar heen loopt. Ideaal...

De volgende stap was maak je kamer maar schoon... ja ook op zaterdagochtend
hahah hun gezichtjes... ze kregen beide wat vochtige schoonmaakdoekjes en de uitleg dat ze alles schoon moeten maken wat horizontaal is. Ook gaven we de bezem mee en de veger en blik.

Oke... was het helemaal blij.... ze stuiterde blij naar boven en gingen enthousiast aan de schoonmaak. Iedere keer "controleer" ik...het is altijd "goed" en aan alle kanten geef ik ze tips, je kan beter... of dat moet je de volgende keer zo doen. Want nee natuurlijk is het niet zo schoon als wanneer ik het doe... De jongens zijn zo leergierig dat ze het reuze leuk vinden. Ook in de zomervakantie hebben we dit schema aangehouden, alleen hebben we het verplaatst naar de maandagmiddag, dan doe ik namelijk zelf ook het huis en de was. 

Bij de was helpen ze ook geregeld, de tafel afruimen doen ze ook geregeld...

Bij zoveel mogelijk klusjes heb ik ze geprobeerd te betrekken afgelopen zomer.... tot nu toe nog met plezier. Dat zal vast niet altijd zo blijven, maar wat ze nu leren zit er alvast "in". 

En kind mogen ze natuurlijk ook zijn... want de rest van de week spelen ze naar hartelust... bouwen ze complete forten in hun kamers, houden geweldige watergevechten, lezen boek na boek uit, maken ruzie, mopperen als ze hun zin niet krijgen en kijken graag tv... en dan mogen ze op zaterdagochtend even helpen... dat is max een uurtje en dat is vaak dan nog afhankelijk van de hoeveelheid speelgoed die verzameld is in de achterliggende week...

Nu rest er nog wat leuke foto's van hoe dat dan ging afgelopen zomer :)

mam mag ik helpen met ramen zemen...
natuurlijk schat...
hij heeft ze 2 keer over gedaan de schat en toen zaten ze nog vol strepen...
gelukkig vond hij het niet erg dat ik ze ook nog even deed 
Op naar zijn kamer gewapend met schoonmaakdoekjes en bezem


Kamer netjes vegen en uit zichzelf ook onder de kast ...
hahaha daar kan mama nog wat van leren ;)Na het eten vraagt hij de laaste weken steeds mama mag ik de tafel schoonmaken...
en ineens deed hij het hele huis en het aanrecht er achter aan .... wat lief!
Dat wilde hij wel vaker doen zei hij...helemaal niet erg ;).
Ben benieuwd hoe lang dat enthousiasme duurt...De scholen zijn ondertussen weer begonnen en het schoonmaakritme gaat door en lijkt normaal te worden voor de jongens....13 opmerkingen:

 1. Heerlijk, zulke behulpzame kinderen. Dat is mij helaas nooit gelukt.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In ons geval een kwestie van consequent zijn. Heb dan ook wel een duidelijk doel voor ogen ;)

   Verwijderen
 2. Wat een schattige hulpjes!
  Groetjes, Trees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel goed om ze op jonge leeftijd al te leren dat zulke zaken ook bij het leven horen!
  Ik moest thuis ook altijd meehelpen, en soms was dat helemaal niet leuk, maar daardoor heb ik nu wel veel discipline om de boel aan kant te houden. Het hoort er gewoon bij, de huishouding. En als je het niet leert dan wordt het (in veel gevallen) alleen maar moeilijk als je op jezelf/kamers gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt helemaal hoor, ik ben zo wel opgevoed, manlief niet en dat is tot op de dag vandaag nog wel eens lastig. We leven in een maatschappij waar mannen en vrouwen over het algemeen samen werken en dus ook samen een huishouden/gezin zullen moeten draaien. Wel zo handig als ze iets kunnen en inderdaad het hoort erbij en is nu eigenlijk normaal. Als ze 16 zijn gaan ze het zeker niet meer doen ;)
   liefs

   Verwijderen
 4. ah wat lief! Ik hoop voor je dat het zo blijft ;). Merk hier ook dat het scheelt of het helpen mag of moet. Als het mag zijn ze best enthousiast!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is hier een combi van mogen en moeten... Ik wil het niet altijd maar alleen doen, ze zijn ook verantwoordelijk voor hun eigen plekje en moeten leren keuzes maken... Als ze later grote mannen zijn moeten ze het ook zelf kunnen en weten... Ik heb niet de illusie als ze 16 zijn dat ze dan ineens wel uit zichzelf gaan helpen... ons idee is dat we het nu normaal maken en dan zullen ze er straks vast wel tegen gaan schoppen, maar dat doen ze tegen alles op dat moment en de regel is er dan al wel... ach we zullen zien ;)

   Verwijderen
 5. Leuk om te lezen hoe je dat doet. En hier, 14 en 11 en 8 jaar vinden het nog steeds erg leuk! Natuurlijk moet ik er wel af en toe bij helpen, maar soms hebben ze al zelf een opruimbui! Ha ha en als ze bijv een filmpje willen kijken zeggen ze: We hebben onze kamer net op geruimd. Mogen we een filmpje...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Superleuke foto's ! Fijn dat ze zo graag helpen.....
  Zouden onze meisjes van 20 en 23 nog veel van kunnen leren ;)
  liefs en fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat goed om de kinderen er zo bij te betrekken!En belangrijk dat ze weten dat niet alles vanzelf schoon wordt en was weer in de kast ligt. Ik betrek onze kinderen er ook bij maar er zit nog geen regelmaat in. Leuke actiefoto's trouwens ;)

  BeantwoordenVerwijderen