3 oktober 2015

Basis kruidkoek met 2 variaties

Kruidkoek of kruidcake..
het verschil weet ik eigenlijk niet..
is dat er wel?


Ik ben er dol op, alleen er gaat zoooo veel suiker in....
Tijd om zelf een recept te maken :)
en ja er zit nog steeds suiker in, alleen veel minder en ik koos voor een deel kokosbloesemsuiker
allemaal winst en zo wordt die koek ineens een stuk gezonder 



Ik maakte 2 koeken tegelijk en ze gingen per halve koek in de vriezer, altijd lekker om in huis te hebben. Ik geef jullie een basis recept en ga er lekker zelf qua vulling mee aan de slag.

Voor onze favoriete vulling gebruik ik 1 appel, flinke hand walnoten en een handje rozijnen.
Maar deze variant is ook erg lekker, daar neem je 75 chocolade in stukjes, 1 eetlepel kokosrasp, flinke hand walnoten en een handje cranberries 

Recept Basis kruidkoek
2 stuks

500 gram bloem (kan je ook speltbloem voor gebruiken)
200 gram volkoren meel
20 gram bakpoeder
2 gram zout
300 gram suiker (ik nam een deel kokosbloesemsuiker en een deel donkere basterd suiker, kies hierin wat je zelf wil)
25 gram koekkruiden
500 gram melk (eventueel wat meer)
100 gram boter
vulling a 125 gram per koek

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet 2 cakeblikken in met boter of doe er een een stuk bakpapier in.
Verwarm de melk en boter in de magnetron of in een pannetje tot de boter goed gesmolten is.
Meng alle droge ingredienten door elkaar.
Roer dan het melk-boter mengsel erdoor heen, het moet een kleverige massa zijn.
Is het te dik voeg dan nog wat melk toe en roer dit er goed door.
De vulling kan je er nu doorheen roeren.
Verdeel de kruidkoek over de vormen.


Bak de cake in ongeveer 55-60 minuten gaar.
Haal hem uit de vorm en laat hem afkoelen.


Wij vonden hem de volgende dag nog lekkerder ... 
dus echt hij hoeft niet gelijk op ;)



6 opmerkingen:

  1. Hey Ilse, Lekker receptje weer!
    Jazeker is er verschil tussen kruidcake en kruidkoek. Eigenlijk heel simpel: een cake bak je met eieren en boter etc. Een koek gaan normaliter geen eieren in. Ik heb zelfs in het verleden een recept gehad van een kruidkoek zonder boter (alleen meel, karnemelk, suiker, koekkruiden, rozijnen/krenten en gember). Enne (niet verklappen): een koek lukt altijd, een cake wil nog wel eens instorten...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ahah.... Dus ik maakt een koek :)..
      Gedankt voor de uitleg!
      Liefs Ilse

      Verwijderen
  2. Hmm, weet niet wat ik verkeerd deed, maar mn mixer en houten lepel vonden het niet leuk.. tkroop dr in en de ander brak bijna, ondanks dat ik dr verschillende keren extra melk toevoegde.. mis voor mn gevoel wat.
    Hoop maar dat ze net zo mooi uit de oven komen als die van jou foto's
    Groet, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Maria...
      Ik maak het sowieso met een spatel, vind ik prettiger werken... maar wat vervelend. Soms zit er wel verschil in bloem, de ene soort neem veel meer vocht op dan de andere... Dat zou het kunnen zijn, maar het is ook wel een kleverig en stevig beslagje... Hoop dat ze mooi uit de oven komen!
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
    2. De smaak is in ieder geval goed. Nu de 1 maar snel in de vriezer voordat dat niet meer hoeft..
      Vind het wel een recept om opnieuw te maken, alleen dan zonder frustratie ;)
      Denk dat ik ook x met karnemelk ga proberen, had dat nu niet in huis.
      Ik hoop dat de mixer het overleefd heeft, draaide de motor in.

      Verwijderen