13 oktober 2015

Witlofgratin uit de oven met kaas en mosterd

Witlof... 
niet iedereen hier thuis eet het, 
maar Thomas en ik zijn er dol op :)

Het liefst eten we het met ham en kaas uit de oven.
Maar ik heb niet altijd ham in huis, dus soms probeer ik wat anders uit. 
Soms een succes en soms wat minder en heel soms een voltreffer :)...

In de laatste categorie viel deze variant voor ons. 
Heerlijk die knapperige kaas, de ham die eigenlijk niet gemist wordt en sneller klaar dan de klassieke witlof uit de oven.


Recept Witlofgratin uit de oven met kaas en moster
2 personen

4 stronken witlof
100 ml slagroom
geraspte oude kaas
2 flinke lepels mosterd (kies je eigen favo mosterd, kies je een grove of erg pittige, gebruik dan 1 lepel)
peper en zout
olie

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Snijd de stronken in grove stukken.
Verhit wat olie in een ovenbestendige pan en bak hierin de witlof in 5 minuten beetgaar.
Heb je geen ovenbestendige pan, maak het dan klaar in de pan en bak het af in een ovenschaal.
Voeg dan de slagroom toe, wat peper en zout en de mosterd.
Laat dit flink inkoken en bestrooi met een royale laag kaas (en misschien kan je er voor het lekkere nog wat extra overheen strooien ;)...)
Schuif hem in de hete oven en bak hem goudbruin en krokant in 15 minuten.



2 opmerkingen:

  1. Die combinatie met mosterd vind ik leuk. Zo heb ik het nog nooit gegeten!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt lekker met mosterd, ga ik ook eens proberen!

    Ham eten we niet meer (e-nummers/ varkensvlees) daarvoor doe
    ik weleens runderrookvlees van een slager uit de buurt die het zonder toevoegingen verkoopt
    dat is ook lekker.

    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen