21 juni 2016

Tips voor wandelen met kinderen

Vorige week gaf ik jullie al een kijkje in de voorbereidingen rondom onze vakanties. Vandaag een blogje over wandelen met kinderen. Want er zijn best wat tips waar je aan kan denken als je gaat wandelen met kinderen. 

  • Bouw het rustig op: de reden waarom wij een aantal keer naar de minder hoge bergen gingen. Zo konden de kinderen wennen aan wandelen. Daarnaast is het ook slim om als je op de vakantie bestemming bent de afstanden en de hoogtes langzaam op te bouwen. Dus niet als eerste die grote en zware wandeling, maar plan die als je al een tijdje aan het wandelen bent en je allemaal gewend bent.
  • Neem voldoende pauze: Je bent met vakantie, dus neem de tijd.. neem lange pauzes, waarbij ze duidelijk iets anders kunnen doen. Ook proberen wij ze altijd even te laten zitten... zodat de voeten wat rust hebben. Vaak lukt dat niet ;)
verser en lekkerder krijg je ze niet....
  • Geef de kinderen een eigen wandelkaart: Onze jongens vinden het geweldig om een eigen kaart te hebben, waar de wandeling op staat. Zeker als ze kunnen lezen, kunnen ze vaak goed op kruispunten zien welke kant je op moet.
  • Neem voldoende eten en drinken mee: Je beweegt heel de dag, als het goed is heb je mooi weer en zal je dus aardig zweten. Zorg voor voldoende water en kijk goed van tevoren op de kaart waar eventuele hutten te vinden zijn. Neem ook koeken mee, fruit, snoepjes en brood. Zodat je altijd wel iets bij je hebt. 
  • Zorg voor goed schoeisel: Hoeft bijna geen uitleg denk ik. Maar je moest toch eens weten hoe vaak wij de afgelopen jaren kleine kinderen tegen kwamen op slippertjes of gympies... Geloof me daar wil je geen bergen mee op of af lopen. Zorg voor stevige schoenen, met een grof profiel, dikkere zolen en het liefst wat hogere schoenen zodat ze ook beschermingen hebben rondom hun enkels.
een "spannend" pad volgens de jongens... en ook volgens mama hoor ;)
  • Maak ze verantwoordelijk voor iets: Het eerste jaar hadden onze kinderen geen rugzak. Vond ik zielig... maar niks bleek minder waar... Onze jongens hoe klein ze toen ook nog waren wilde ook iets dragen... Het jaar erop kregen ze hun eigen rugzakken. Ze waren toen 5 en 3. En die rugzak hoeft niet vol. Doe er een paar simpele en lichte dingen in. Zo kreeg er eentje de verantwoording over de toiletrol en deze mocht ook in zijn tas... Je moest eens zien hoe trots hij was... Naar mate de jaren verstrijken, worden de tassen voller. Ondertussen zitten er kleine EHBO kitjes in, koekjes, eigen drinken en eten, maar ook een kleed. Is het te zwaar? (wat nog nooit gebeurd is)... Geen probleem dan hangen we hun rugzak aan onze eigen rugzak.
  • Neem iets te spelen mee: Al jaren hebben we in de rugzakken kleine houten bootjes zitten. Bij ieder stroompje toveren ze deze bootjes uit de tassen en spelen ze zo lief. Maar je kan ook een spel kaarten meenemen, of een klein balletje, een paar kleine autootjes of een duckie. Wij hebben gemerkt dat ze het heerlijk vinden om even iets anders te doen. 
water... spelen met de bootjes... 
  • Zorg voor afwisseling tijdens de wandeling: Vorig jaar merkten we heel duidelijk dat de kinderen van uitdagingen houden en afwisseling. Bv liever een wandeling met veel klimmen over grote keien waarbij je een watertje tegenkomt. Ipv een breed bos pad, wat gemoedelijk omhoog loopt. Terwijl wij vaak juist kozen voor het veilige, brede en makkelijke pad. 
  • Belangrijke tip! Durf om te draaien: ... zie het niet als falen als het te zwaar is, als het niet gaat... Stop en ga de kortste weg terug! Dat is veel stoerder, dan door ploeteren en misschien in de problemen komen.
  • Loop naar een specifiek doel: Als je een doel hebt is het "makkelijker" lopen. Loop naar een meertje, speeltuin, kruis op een berg, kappeltje of een berghut.
op zulke momenten smaken de ijsjes lekker dan anders ;)
  • Laat ze foto's maken: Onze jongens krijgen wel eens een tijdje een oude mobiel van ons, waar ze foto's mee kunnen maken. Helemaal geweldig vinden ze dat. Waarom dan maar een "tijdje"... omdat ze in staat zijn dan geen stap meer te zetten ;) en van bloemetje naar bloemetje te stappen om een foto te maken. Het leukste is dat je dan foto's hebt vanuit hun beleving + honderden bloemetjes :).
dat zeg ik... ze maken van alles een foto ;)
  • Ik zie ik zie ... wat jij niet ziet: Altijd leuk.. zeker als je veel te zien hebt... leuke variatie, speel het eens met een verrekijker erbij.
  • Vier je feestje: Heb je de wandeling af kunnen maken of de top bereikt? Vier dat! Doe een vreugde dansje, maak een foto waarop jullie juichen, of een top-selfie, is er een hut? Koop een groot stuk taart of een koud glas cola... Of nog beter... allebei ;)
pffff.... nu eerst een groot glas koud drinken en een groot stuk taart...
  • Gebruik bergbanen/liften: Wil je naar de top? En is er een lift... Snijd een deel van de wandeling af en gebruik een liftje. Dat scheelt veel stijgingsmeters en kilometers en dus ook energie in die kleine beentjes. 
  • Weet goed wat je kan lopen: Kilometers zeggen in de bergen niet zo heel veel... kijk naar de uren die ze aangeven op de borden en het aantal stijgings/dalingsmeters. Die laatste 2 maken het zwaar en gaat veel tijd inzitten. Wij houden ongeveer aan dat we de tijd die voor een wandeling staat x2 doen. Dat is dan omdat we langzamer lopen dan enkel volwassenen en de pauzes moeten er ook nog bij. Afgelopen jaar liepen we een wandeling van 15 kilometer, daalden daarbij bijna 1000 meter en stegen er vervolgens weer 700. Daar deden we letterlijk heel de dag over. We gingen om 9 uur met de lift naar boven en om 5 uur stonden we weer bij het begin van de lift. Dus 8 uur!... 
  • Vertrek op tijd: Onze jongens zijn op vakantie vaak net als thuis tussen 7 en 8 wakker. Maak daar gebruik van... hoe lekker uitslapen ook is. Ga op tijd uit bed, ontbijt goed en ga op pad. Dan is het nog koel (mocht het heet zijn), de energie bij jezelf en de kinderen is nog "vers" en heb je heel veel tijd om buiten te zijn en te wandelen. Maar kan je bv ook gemakkelijk een uur bij een meer blijven spelen, waar je anders misschien meer zou moeten opschieten omdat je bv je lift terug nog moet halen. 
jaaaa de top bereikt....
  • Warme kleren mee: Boven in de bergen kan het soms wat kouder zijn, dus zorg dat je een warme trui bij je hebt. Je kan kiezen voor afritsbare broeken (maar die vind ik prijzig voor kinderen). Daarom kocht ik zwarte thermo leggings. Jullie hadden de gezichten moeten zien van de jongens... leggings? ... Ja leggings, zwarte... Voor het geval het erg koud is... Onder je korte broek... Nou vooruit dat mocht :). Ik kocht ook dunne handschoentjes.
  • Gebruik je omgeving: Bosbesstruiken? Ga ze plukken en eten. Veel sprinkhanen? Ga ze vangen. Enz...
sprinkhanen vangen.... altijd goed...
  • GENIET!: niet nodig om te melden denk ik, maar geniet ervan! Geniet van het buiten zijn, het uitzicht, het samenzijn en het vakantie-vieren... 

7 opmerkingen:

  1. Hoi Ilse,

    Leuk om je tips te lezen, komt overeen met hoe wij het doen.
    Voor onze kinderen maken we al jaren gebruik van ideale afritsbroeken van de Decathlon (Afritsbroek voor trekking jongens Hike 900 zwart QUECHUA). Zijn niet duur en bevallen erg goed, wie weet of handig voor jouw jongens.
    Veel plezier met de voorpret en straks een fijne vakantie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik deze blog zo lees krijg ik zo veel zin in vakantie! En tegelijk bevestigd het mij in dat je prima een wandel vakantie kunt doen met kinderen! Mochten we ooit gezegend worden met kinderen, dan gaan onze vakanties gewoon door ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja hoor! Dat kan zeker :)
      heb je al vakantie plannen?
      Liefs Ilse

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen