6 juli 2016

Kruisbessen jam met kaneel

Vlak voor de zomervakantie een leuk jam recept... Kruisebessen kan je ongeveer vanaf half juni tot begin august oogsten/kopen. Daar kan je heerlijke jam van maken, kwamen wij achter. Deze jam is gemaakt van gekregen bessen, die ingevroren waren.

Kruisbessen zijn zoet en zuur tegelijk. Heerlijk..Ik hou niet van heel erg zoet. Jam vind ik om die reden ook echt niet lekker... Deze vind ik dus voor het eerst wel lekker, omdat dat zuurtje er nog inzit. Onze grootste zoetekauw en tegelijk de kleinste in huis... vond het om dezelfde reden maar niks ;). 


De combinatie met kaneel is erg verrassend en leuk om te proberen. En ja.... er gaat suiker in mijn jams... En niet te zuinig ook. Suikervervangers vinden we niet echt lekker, te prijzig en de jam dikt niet goed in. Er zijn allerlei manieren om jam te zoeten/in te dikken.... Vaak maakt dat dat de jam niet heel lang houdbaar is. Omdat we niet heel veel jam eten, wil ik graag dat hij heel lang houdbaar is. Dan heb je toch echt suiker nodig. Veel van de jam die ik maak, geef ik weg, als kadootjes. 


De mannen in huis eten de jam graag op een boterham of beschuitje. Soms trakteer ik mezelf op een lepeltje in mijn yoghurt ... 

Recept Kruisbessen jam met kaneel

1 kilo kruisbessen
1 kilo geleisuiker
1 kaneelstokje
optioneel nog wat kaneelpoeder

Meng de suiker door de kruisbessen die je eerst even gewassen hebt. 
Doe het kaneel stokje erbij. 


Breng de pan met vruchten aan de kook. 
Op de verpakking van de geleisuiker staat dat je de jam 4 minuten moet koken. Zelf heb ik gemerkt dat dat niet altijd voldoende is. Om te testen of de jam dik genoeg is, zet ik van tevoren een schoteltje in de vriezer. Als de jam 4 minuten gekookt heeft (en hij kookt pas echt als hij blijft borrelen als je hebt geroerd), na die 4 minuten laat ik een druppel jam op het schoteltje uit de vriezer vallen. Als deze binnen een minuut goed gestold is en niet meer uitloopt is hij goed. Blijft hij dun... Kook dan nog wat langer en test dan nog een keertje. 

Zorg dat je schone potten klaar hebt staan (ik steriliseer ze altijd met een magnetron sterilisator die je voor babyflesjes kan gebruiken, deze kon ik voor een prikkie overnemen). 
Schenk de hete jam in de potten en zet de potten op zijn kop.
Laat de potten op z'n kop afkoelen, soms zal je het ploppen van de deksels horen en dat is heel normaal ;)Ik vulde ook nog wat mini potjes, altijd leuk om ergens bij kado te geven :). Maken jullie wel eens zelf jam? Ik experimenteer graag met andere extra ingredienten... Wat is jullie favoriete soort jam?

9 opmerkingen:

 1. Ja ik maak heel vaak jam, en ik zie dat jij 1 kilo op 1 kilo heb maar er is gelei suiker verkrijgbaar en dan heb je 1250 gr fruit op 500 gr suiker deze gebruik ik altijd. En je kan zoveel combinaties maken echt heerlijk ik heb zelf een paar fruitbomen en van de valappels maak ik heel vaak appelmoes, deze vries ik dan in en als de b.v. rode bessen dan klaar zijn maak ik een combi van rode bessen appel jam en zo maak ik nog vele soorten. Toen de rabarber klaar was heb ik daar ook jam van gemaakt ook verschillende soorten met appel, en kaneel. En rabarber met appel en kleine stukjes gember, rabarber en aardbei combineert heel goed. En zo kan ik nog wel even doorgaan, groet Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vorig jaar heb ik jam gemaakt in mijn broodbakmachine!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat schijnt ook te kunnen idd! Nog nooit gedaan, heb ook geen broodbakmachine ;)

   Verwijderen
 3. Ik heb dit jaar nog geen jam gemaakt, maar in voorgaande jaren wel hoor. Het lekkerste vind ik tot nu toe nog de aardbeienjam, of de kersenjam, of die van de combinatie van aardbeien en kersen. Kaneel erdoor vind ik een heel leuke tip, daar was ik zelf nog niet opgekomen. Ik maakte ook wel eens sinaasappeljam, met sinaasappel en citroen, dus eigenlijk de Engelse Marmelade. Zeker niet te zoet, misschien wel iets voor jou? Met een beetje gember erdoorheen is het echt verrukkelijk... Ik heb wel een receptje voor je!
  Fijne avond,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt ook goed! Ik maak vooral jam met de oogst die we teveel hebben .... En aardbeien heb ik zelden teveel ;)

   Verwijderen
 4. Het lijkt me heel leuk om jam te maken maar ik heb het nog nooit gedaan. Laatst wel rabarbercompote gemaakt. Helaas na 1 a 2 weken kon ik de potjes weggooien. Het was beschimmeld. Ik dacht dat ik de potjes goed schoon had gemaakt. Erg jammer want het was zo lekker. Ik heb heel veel oude jammetjes in huis en wil deze graag vullen. Maar ik heb geen zin in beschimmelde jam. Als je geen sterilisator hebt hoe kun je dan het beste de potjes et beste schoon krijgen? Ik heb de potjes wel op de kop gezet nadat ik de rabarber erin had gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 10 minuutjes uitkoken in heet water en de deksels ook!
   Verder is tot lastig om in te schatten wat er mis ging... Heb je wel genoeg suiker gebruikt?
   Groetjes Ilse

   Verwijderen
 5. Weet je dat ik geen idee heb hoe kruisbessen smaken? En kan ik ze vandaan halen? Ik vind de combinatie zoet-zuur altijd heerlijk, zoals bij rabarber bijvoorbeeld. Ik krijg vaak jam van mijn moeder dus zelf maken is er nog nooit van gekomen, maar ik zou het best wel eens willen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kruisbessen zijn zurig... Is natuurlijk een vrucht op zichzelf, maar ik denk dat dan mss nog het meeste op kiwi lijkt... ik denk als het seizoen er echt is (duurt nog even) kan je ze denk ik wel op de markt kopen.. of bij een groenteboertje...
   Succes ermee

   Verwijderen