22 november 2016

Hoe leer ik mijn kind zijn tijd in te plannen

Ik werd er chago van... Iedere keer mopperen ... aanmanen tot doorgaan... altijd discussies over de tijd... Ik was het zat...en kocht 3 kookwekkers. De "beste" investering sinds tijden ;).


Zoals iedere ouder wel weet is dat kinderen een andere agenda en tijdsbesef hebben dan wij. Wat niet alle kindertjes weten... is dat die tijden redelijk belangrijk zijn.. Bedoel begin van schooltijden, bedtijd, tijd dat je bij de dokter moet zijn... Dat zijn geen losse tijden... Er wordt van ons verwacht dat we daar op tijd zijn. 

Ik merkte dat mijn jongens niks kunnen met de uitspraak over 10 minuten moeten we weg.. Want ze voelen nog niet aan hoe lang 10 minuten is en gaan op hun gemak spelen om vervolgens boos te zijn als ik zeg we gaan NU... 

Daarom kocht ik kookwekkers... Voor allebei de jongens hun eigen, met hun naam erop. Eerst gebruikte we het alleen als we bv op tijd weg moesten en dan wisten de jongens precies hoe lang ze nog hadden. Dan kijken ze geregeld op het klokje. 

Ondertussen zijn we al heel wat weken verder en gebruiken we het bijna voor alles. Schermtijd, klaarmaken voor bed, lezen in bed, opruimen, douchen... De jongens komen er zelf om vragen. Hoeveel minuten mam? Ideaal! Dus ik zeg kopen en invoeren ;). 


In de herfstvakantie probeerde ik een andere tactiek. Zelf moest ik werken en de jongens hebben er een hekel aan om te moeten haasten 's ochtends in de vakantie. We moesten om kwart voor 9 vertrekken. Om 8 uur waren ze heerlijk aan het spelen en wilde alles horen behalve: "Jongens aankleden en ontbijten". Daarom draaide ik het om... Ik stelde hun wekkertjes in op 40 minuten (zodat we nog 5 minuten speling zouden hebben). In die tijd moeste ze zich aankleden, ontbijten tanden poetsen en hun schoenen aan doen. De rest van de tijd was voor zichzelf en mochten ze zelf beslissen hoe ze die zouden invullen. En of ze nou eerst zouden beginnen met spelen of eerst met aankleden... dat maakte mij niet uit... Na 18 minuten ging er gejuich op... Matthijs was klaar en zag dat hij maar liefst nog 22 minuten had om op de Ipad te gaan.. Toen eenmaal de "piep" ging waren ze klaar en hadden ze lekker gespeeld... 

Nou werkt het natuurlijk niet altijd. Soms vergeten ze toch nog de tijd omdat ze vergaten op het klokje te kijken. Maar over het algemeen kunnen we zeggen dat ze heel erg goed leren om met hun tijd om te gaan. Matthijs zei zelf al. "mam,  ik kan beter eerst alles doen en dan spelen, dat is handiger" . Ik merk aan de jongens dat ze meer besef van tijd hebben gekregen op deze manier. 

Uiteraard weet ik dat alle kinderen anders zijn, wat voor mijn jongens werkt, hoeft echt niet te werken voor jou en je kinderen. Maar omdat wij eigenlijk zelf verbaasd waren door de simpele oplossing en geweldige uitwerking, wil ik deze graag met jullie delen...

4 opmerkingen:

 1. Goed idee voor drukke moeders, zoals mijn werkende dochter met kind. Mijn dochters kregen een wekker met bellen, toen ze naar de middelbare school buiten ons stadje gingen. Een klein half uurtje op de fiets. Digitale waren er nog niet. Bij de eerste was ik nog een thuismoeder. Bij de tweede bezocht ik de volwassenen HAVO. Had geen zin 'smorgens constant onderaan de trap te staan roepen. Werkte perfect.
  Groet MiekeR

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij zoon hebben we hem heel veel gebruikt toen hij klein was. En nu gebruiken we hem bij het avondeten, anders zitten we daar meer dan een half uur te kijken naar een kind wat zijn eten niet opeet.
  Ik wil er nog een aanschaffen om de simpele reden die jij ook aangeeft, dat ze ergens op tijd aanwezig zijn en ik niet hoef te schreeuwen dat ze moeten opschieten. Kan alleen geen vijf minuten speling aanhouden, want uitgekookt als ze zijn hebben ze dat gauw door. Maar een paar minuten kan wel of we zijn gewoon wat eerder bij de afspraak.
  Maar waar heb jij deze leuke kookwekkers weg, ik zie in de winkel alleen maar van die draaidingen of gewoon zilverachtig. Met deze kleuren kunnen ze ook zelf kiezen welke ze willen hebben.

  Groetjes`
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Janneke!, ze komen bij de Blokker vandaan. oh voor het eten kan zo ook goed werken. Onze jongste heeft sinds kort voor het eten op school ook een wekker omdat hij het steeds niet redde en nu houdt hij tijd over :)

   Verwijderen