Voor ik met jullie het recept deel van deze geweldig lekkere witlof.... moet ik echt even het verhaal erachter vertellen.
Yvonne mijn vriendin van Counseling&Atelier Yvonne is net als ik dol op koken en lekker eten. Alleen heb je misschien laatst in de budgetreeks wel kunnen lezen dat ze nogal een uitdaging heeft thuis door diverse intoleranties en allergieën. Dus ze kookt met totaal andere producten dan ik. Maar ja... beiden gek van koken en eten... Dat wordt uitwisselen van recepten en ideeen.
Zo at ik een keer op een middag mee bij haar en kreeg een witlof van haar. Was een nieuw probeersel en het was heerlijk! Zacht en romig en lekker... met ui, knoflook, gehakt, zongedroogde tomaatjes en kokosroom.. gewoon super lekker... Alleen ik lust geen kokos.... Niet overheersend, maar wel te proeven. 1 x raden wat de week erna op mijn weekmenu stond? Juist witlof alla Yvonne in Ilse style... Grappige is dat Yvonne juist weer aan het experimenteren was gegaan met mijn recept van witlof uit de oven met mosterd. Ik ging nu weer met haar recept aan de haal en maakte er iets compleet anders van...
Italiaanse Witlof
500 gram witlof
1 ui
1 teentje knoflook
100 gram spekjes
100 ml slagroom
Parmezaanse kaas
zongedroogde tomaatjes
1 eetlepel Italiaanse kruiden
olie
Snipper de ui en knoflook fijn.
Verhit in een pan wat olie en verwarm de oven voor op 220 graden.
Fruit de uitjes en knoflook aan in de pan en voeg dan de spekjes toe.
Bak rustig verder tot de spekjes mooi bruin en krokant zijn.
Voeg dan de slagroom toe en de Italiaanse kruiden.
Verhit dit even door zodat de saus iets indikt.
Snijd de witlofjes in de lengte in kwarten en snijd het bitterste stuk eruit.
Leg ze in een ovenschaal of pan die in de oven kan naast elkaar.
Verdeel de saus over de witlof en zorg dat de spekjes een beetje evenredig verdeeld zijn.
Dan kan je er tomaatjes over verdelen.
Ik nam 5 zongedroogde tomaatjes, dat vond ik voldoende op deze hoeveelheid, maar meer of minder kan altijd natuurlijk.
Met de kaasschaaf schaafde ik een paar grote schaafsels af van de parmezaanse kaas en verdeelde die er over heen.
Ik gebruikte niet teveel kaas en heb de schotel er dan ook niet compleet mee bedekt, gewoon hier en daar een stuk.
Zet je ovenschaal of pan voor 20 minuten in de oven.
Zoals je hebt kunnen lezen is het totaal anders geworden dan wat ik die middag at bij Yvonne... sterker nog ze zou deze variant helemaal niet kunnen eten. Toch vinden we het over en weer super om elkaar op die manier te inspireren.
Hier thuis zijn thomas en ik de enigen die witlof lusten en aten dit samen op. Van hem hoefde die zongedroogde tomaatjes niet, maar verder vond hij het lekker. En ik.... ik baalde ervan dat de pan leeg was en wilde eigenlijk de pan nog uitlikken... Klikt misschien overdreven, maar soms heb je dat wel eens dat zoiets zo lekker en goed uitpakt, dat je heel de avond nog kan na genieten... Hihih en dat van witlof ;)...
Het mag duidelijk zijn deze gaat hier dus veeeeeeel vaker voorbij komen. Witlof is ook nog eens heel gezond... Dus win win situatie .
Laat hier nu witlof op het menu staan voor vanavond.
BeantwoordenVerwijderenGedroogde tomaatjes - check
Slagroom - check
Italiaanse kruiden - check
Spekjes - nee, maar wel gehakt
en dan maar gewone kaas..
Misschien word het hier dan ook maar deze manier. Hij maakt mr nieuwsgierig.
Wat at je d'r bij?
Leuk! Wij aten het met gekochte pasta en een stukje vlees
VerwijderenDit was echt heerlijk ,nog wat pijnboompitjes erover gedaan .
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor t heerlijke recept.
Groetjes Judith