20 september 2017

Happy Moments Dagboekje

Bij het revalidatie centrum mocht ik heel veel leren. Een belangrijk onderdeel daarvan was ...

GENIETEN VAN DE KLEINE DINGEN


wow dat bleek moeilijk... Natuurlijk was en ben ik blij met alle kleine dingetjes, maar om daar zo bewust van te genieten dat het je een geluksgevoel geeft... Dat bleek lastiger.. Zeker omdat wij/ik uit een heerlijk gevuld leven komen. Een leven vol met werken, sporten, sociale contacten, veel koken en bloggen, dagjes uit en ga zo maar door. Heerlijk! Wat genoten we ervan...

En nu terugschakelen... en weer blij zijn met de bij die voorbij vliegt, de zon die schijnt, het kopje thee, het stiekeme stukje chocolade, met de mooie jurk die je aan hebt...

AAN VOORBIJ GELEEFD


Tegelijk heeft dit traject me doen beseffen hoe je dus voorbij leeft aan al die kleine geniet momentjes. Maar hoe kan je nou leren om ze weer bewust te zien, zeker als je er van afhankelijk bent?! Als die "grote" dingen niet meer komen of zeldzaam zullen zijn... Dat geluksgevoel heeft iedereen nodig, om happy te zijn en lekker in z'n vel te zitten. 

HAPPY MOMENTS DAGBOEKJE


Zo werd mijn Happy Moments Dagboekje geboren... Al lang deelde ik op Instagram kleine geluksmomentjes. Maar dat wilde ik nu voor mezelf in dagboek vorm doen. Ook wilde ik bijhouden wat ik deed op een dag. Want in mijn beleving deed ik niks de hele dag... En natuurlijk deed ik veeeeel minder, maar stukje voor stukje kwam ik er achter dat ik nog best aardig wat deed. Allemaal aangepast, maar toch ik deed het wel. Iedere dag zijn er wel dingen die niet goed gaan en daar mag ook ruimte voor zijn! 

Ik kon geen geschikt dagboekje vinden, maar had wel heel veel lieve en leuke notitieboekjes liggen. Daarom besloot ik hem zelf te maken... En yess wat ben ik er blij mee! Ondertussen zit het eerste dagboekje vol en ben ik een 2e begonnen. Mijn revalidatie zit er bijna op, maar dit dagboekje mag voorlopig nog blijven. 

GENOEG & TEVREDEN


Bij een revalidatie traject hoort ook een traject met een psycholoog. Toen ik haar vertelde over mijn dagboekje en mijn plan ermee....juichte ze mijn plan toe. Ook kreeg ik gelijk een extra opdracht. Deze wil ik jullie ook meegeven. Mocht je een dagboek bij houden, schrijf iedere dag bij alles wat je gedaan hebt: "Het is genoeg". En bij alle leuke momentjes: "Ik ben tevreden". Hou dit 3 maanden vol en je zal een verandering merken. In eerste instantie vond ik het maar een simpele opdracht, maar het tegendeel bleek waar te zijn... Want als je een dag hebt, waarbij je gekluisterd aan de bank bent door de pijn... Hoe moet ik het dan genoeg vinden en tevreden zijn... Of als je een dag hebt waarbij alles lijkt te mislukken en je erg verdrietig bent... En toch schreef ik puur op verstand op zulke dagen dat het genoeg was en ik tevreden was. Stiekem schreef ik er dan klein bij "maar zo voelt het niet".... En nu zoveel maanden later kan ik oprecht zeggen dat ik ook op slechte dagen echt tevreden kan zijn. Dat mijn activiteiten genoeg zijn op een dag met veel pijn en veel hangen op de bank. Ik heb door de opdracht en mijn dagboekje geleerd liever voor mezelf te zijn en meer de waarde in te zien van alles wat ik doe!

OOK ZELF MAKEN?


Omdat ik geloof dat iedereen baat kan hebben bij het leven in een rustiger tempo en het genieten van de kleine dingen in het leven, deel ik deze blog met jullie! Omdat ik mijn dagboekje dagelijks "moest" vullen met happy moments... leerde ik dat ik ze moest leren zien. En eigenlijk een beetje opzoek moest naar vulling voor mijn dagboek....  Door ze te zien en op te schrijven is het een onderdeel van mezelf geworden. Toen ik meer informatie zocht over zo in het leven staan, kwam ik ergens tegen dat het eigenlijk een levenskunst is om zo in het leven te staan.... Dat wens ik jullie ook toe! Zonder rugpijn en revalidatietraject... Misschien dat deze blog jullie daarbij mag stimuleren!


De eerste pagina versierde ik met washitape, met de tekst "Add a little confetti to each day"... Een uitspraak die ik graag in de praktijk zou willen brengen. Met een gouden gelpen stipte ik de bladzijde vol met "confetti".


De volgende 2 pagina, versierde ik.... Met een stukje handlettering en een gave kaart... Want als je doet wat er op de kaart staat kom je een heel eind! De pagina daarna schreef ik een persoonlijk stuk over hoe ik me voel en mijn plan voor de komende tijd. Zo motiveer ik mezelf om aan de slag te blijven met dit dagboekje. Bovenin maakte ik een kolom voor de dag, datum en het weer (omdat weer ook invloed heeft op je humeur). Ik maakte een vak voor leerpuntjes, voor niet leuke dingen, voor wat ik die dag gedaan heb, een groot vlak voor mijn happy moments en leeg vakje (vaak schrijf ik daar een woord heel groot omdat dat die dag bv goed weerspiegeld).  Wil je hem zelf maken? Speel met de ruimte in je notitieblok en maak vakken in de vorm die jij handig vind. Waar je de vakken voor gebruikt is natuurlijk helemaal aan jou!


Vroeger schreef ik dagboeken vol... en nu dus weer... Herkenbaar voor jullie misschien? Is een dagboekje niet jouw ding? Misschien is deze 100 days happy challenge wel wat voor jou!

4 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig idee, Ilse. En wat mooi dat je dat kon/kunt, een boekje vol!! En zo ontzettend waar. Je zet me aan het denken vandaag. Ik ben, net als jij, een "schrijf-mens"!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goed idee dat boekje. De opmerking 'het is genoeg' komt wel binnen en heb ik even nodig. Ik weet met mijn verstand dat ik er niets aan kan doen wanneer er weinig tot niets uit mijn handen komt, maar toch voel ik me schuldig soms. Maar al kook ik alleen het eten op een dag, het is inderdaad genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de meest donkere tijd van mijn leven ben ik begonnen met elke dag 3 mooie dingen op te schrijven. Dat kwam door een preek die mij raakte. Daarin werd'tel je zegeningen' uitgelegd.
  Elke avond deed ik dat. Zo ging ik elke dag slapen met een positieve gedachte.
  Soms moest ik echt denken wat er positief was aan de dag. Maar langzamerhand leerde ik dat een nieuwe bloem open van mijn plant, een lach van een voorbijganger, een mooi lied op de radio ook een van mijn zegeningen was. Door de dag begon ik ze te verzamelen in mijn hoofd waardoor ik alles weer veel positiever zag. Het heeft mij heel erg geholpen en nu ik het weer bij jo u lees zie ik ook weer Hoe goed dit is.
  Knuffel van uit hier!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel. Ik vind het een heel mooi idee. Ga ik op mijn eigen manier uitvoeren.

  BeantwoordenVerwijderen