9 oktober 2017

Herfstige risotto

Ik vind risotto een heerlijk herfstgerecht... Maar ook in andere seizoenen eet ik het graag. Deze keer maakte ik een herfstvariant en smulde onze buikjes vol. Elke keer als ik risotto eet, vraag ik me af waarom ik het niet vaker klaar maak.... het antwoord weet ik eigenlijk wel. Het is best wat werk en ook koolhydraatrijk en met die laatste moet en wil ik graag oppassen. Maar met enige regelmaat neem ik er dus wel de tijd voor. 


De meeste risotto recepten die ik lees ja ik lees recepten, bevatten heel weinig groente. Terwijl het zo belangrijk is om groentes binnen te krijgen. Ik koos ervoor om deze risotto vol te stoppen met gezonde groentes en ik verstopte er ook eentje in ;). Witlof is hier niet de favoriet, maar heel fijn gesneden, gebakken en in een sausachtig gerecht eten mijn geliefde mannen het op. Hoera voor het "verstoppen" van groentes


Een groot nadeel van risotto... voor mij dan... is dat je het niet fatsoenlijk op de foto krijgt. Ziet er altijd een beetje uit als een brei. Terwijl het zo lekker is en boordevol smaak zit. 


Recept Herfstige risotto


2 runderworstjes
1 ui
2 knoflook
bakje kastanjechampignons
1 stronk witlof
1 glas wijn
1 liter bouillon
6 zongedroogde tomaatjes
200 gram risottorijst
50 gram boter
50 gram parmezaanse kaas
250 gram uitgelekte borlottibonen (vers, gedroog/geweld/gekookt of uit een pot)
amandelschaafsel
1 eetlepel gehakte rozemarijn

Snipper de ui en de knoflook fijn. 
Hak ook de rozemarijn fijn. 
Verhit wat olijfolie in een diepe (hapjes) pan. 
Smoor de ui, knoflook en de rozemarijn tot deze zacht zijn. 
Snijd ondertussen de champignons is plakjes. 
Voeg deze toe aan de uien en bak ze ook rustig mee. 
Snijd dan de worst in stukjes. 
Als de champignons bijna gaar zijn voeg je de worst toe en bakte deze mee tot ze rondom gekleurd zijn, ze garen ook nog verder in het hele proces. 


De witlof snijd je in dunne reepjes en voeg je als laatste toe en bak je ook even mee. 


Verhit je bouillon, deze kan vers of van een blokje zijn. 


Voeg de risottorijst toe en zorg dat ze allemaal onder wat olie zitten. 
Voeg dan een lepel bouillon toe en roer rustig tot deze is opgenomen. 
Voeg dan weer een lepel bouillon toe en roer weer tot deze is opgenomen. 
Ga zo door tot de bouillon op is of als de rijst geen bouillon meer opneemt. 


Als je ongeveer halverwege ben, voeg je de borlottibonen toe (let wel op als je gedroogde bonen wil gebruiken dat je deze eerder welt en kookt). 
Snijd de zongedroogde tomaatjes in grove stukjes en voeg deze ook toe. 
Ga weer verder met het toevoegen van de bouillon en roeren. 
Rasp ondertussen de kaas, voeg deze samen met de boter toe als de risotto klaar is. 
Rooster in een droge koekenpan wat amandelschaafsel en zet weg tot je gaat eten. 


Roer ze er doorheen en klaar is je herfstige risotto. 
Schep de risotto op en bestrooi hem royaal met de amandeltjes... 


Eet smakelijk!




Hoe maken jullie het liefst je risotto klaar? 

3 opmerkingen:

  1. Met een uitje, knoflook, courgetteblokjes, doperwtjes, blokjes rundersalami en veeeel Parmezaanse kaas. Hmmmmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammie, dat ziet er heerlijk uit! Wat een leuke blog heb je, Ilse. Ik lees al een tijdje met veel plezier mee.
    Dit recept lijkt me wel wat voor het weekend. Wat voor wijn gebruikt jij?

    BeantwoordenVerwijderen