24 januari 2018

Gastblog Evelyn over eten in Azie

Vandaag heb ik voor jullie weer een gastblog van Evelyn. Zij en haar gezin zijn uitgezonden naar Zuidoost-Azie om daar te werken voor Wycliffe Bijbelvertalers. Wat ze daar precies doen en hoe hun leven eruit ziet, daar blogt ze over. Mocht je vragen hebben? Ben je nieuwsgierig naar hun werk? Of hoe ze leven? Laat de vragen als reactie achter en zo voorzie je Evelyn van nieuw blogmateriaal!

Vandaag vertelt Evelyn het eten wat daar natuurlijk compleet anders is ;). Super leuk voor mij als foodblogger om te lezen!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Eten in Azie

Het eten hier is heel anders dan in Nederland. Ook het boodschappen doen is een ander verhaal. Allereerst eet men hier voornamelijk rijst en noedels. Er worden veel pepers, knoflook en groenten gebruikt die we in Nederland niet kennen. Zelfs de groenten die we wél kennen, smaken hier anders dan thuis. Het is dus niet zo simpel om iets te maken met een smaak die vertrouwd is van thuis. De mensen hier eten 3 keer per dag rijst of noedels; bij ontbijt, lunch en avondeten. 


Sociale bezigheid

Eten hier is een sociale bezigheid en doe je amper thuis of in je huis. Het eten is hier ook spotgoedkoop (voor nog geen euro heb je hier een maaltijd) en superlekker. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee! Koud water bij je eten is soms gratis en anders kost het je maar 10 cent. Ook een colaatje of ander drinken bij je eten is goedkoop en kost minder 50 cent. Wijn, bier en andere alcoholische dranken zijn door de hoge accijns wel erg duur, dus dat drinken we bijna nooit. 

Eten is een belangrijk deel van het leven en gebeurt overal en door de hele dag heen. In de hele stad heen zijn markten waar eten bereid wordt en waar je even kunt eten. Ook zijn langs bijna alle wegen eetstalletjes te vinden waar je lekkere maaltijden vindt. Boodschappen in Zuid-Oost Azie

We halen onze boodschappen op de markt, of bij de Makro (zelfde bedrijf als in Nederland!) omdat we ernaast wonen. Een andere supermarktketen in westerse stijl waar we weleens naar toe gaan is BigC. De Makro hier is echter wel een andere beleving dan in Nederland. Niks geen verpakt vlees of vis; de geursensatie blijft keer op keer een uitdaging! We kunnen gelukkig producten zoals pasta, muesli, kaas (Goudse) en yoghurt vinden, maar dan houdt het ook wel een beetje op met de westerse producten in de Makro. Plus dat zuivel en westerse producten van een andere prijscategorie zijn (lees: heel duur in vergelijking met Nederland). Zulke etenswaren zijn voor ons echt een traktatie; we eten meestal lokaal voedsel. Verder was ik wel verbaasd dat het me zoveel tijd en moeite zou kosten op etenswaren te vinden waar ik mee werken kan en die we ook lekker vinden. Gelukkig moet ik zeggen dat we de lokale keuken enorm kunnen waarderen als gezin dus dat zit enorm mee! We spreken de taal nu meer en ontdekken daardoor steeds meer nieuwe lekkernijen. Inmiddels maak ik wel steeds meer en meer het eten zelf, omdat erop uit gaan tijdrovend is en de kinderen tijd voor hun huiswerk nodig hebben. Ook al is eten halen vaak goedkoper dan zelf (westers) voedsel bereiden. 


Eten wat gemist wordt

Wat wij qua eten het meest missen, zijn de vele soorten brood en het beleg wat we in Nederland kennen. Maar ook dingen zoals drop, chocola, pepernoten en frikandellen. We maken hier wel zelf dingen, hoor, zoals bitterballen, pastasaus, huzarensalade, ragout, boterkoek, poffertjes en pannenkoeken, maar helemaal hetzelfde als in Nederland is het nooit. Ik heb nog nooit zoveel uitgeprobeerd en gemaakt als hier, maar een paar bitterballen duurt wel even om te maken, dus die hebben we nu nog maar één keer gegeten. Wat ook het koken en bakken bemoeilijkt zijn de mieren; het is enorm oppassen dat je iets heel goed schoonmaakt, anders heb je een volksverhuizing van mieren op je aanrecht. Ik heb een kast special voor mieren waarvan de poten in bakjes staan zodat mijn voedselvoorraad veilig is. 


Recepttips!

Tot slot nog een aantal gerechten die we hier vaak eten en erg populair en goedkoop zijn:

Pad Krapow
Penangkip


~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wil je meer informatie? Dan kan je kijken op hun site www.familieopmissie.nlDe toegangscode is 2559. 

Omdat Evelyn en haar gezin leven van giften geef ik jullie graag een linkje zodat jullie hun evt kunnen steunen. Veel kleine beetjes, maken een groot beetje... Doneren? Kan via deze link


Geen opmerkingen:

Een reactie posten