28 juni 2013

Zwitserse roomvlaai


Ik ben op het moment helemaal in de ban van vlaaien bakken. Wat is dat leuk... heel simpel en de mogelijkheden zijn oneindig! Deze keer een recept van een Zwitserse roomvlaai. De favoriet van Hans , speciaal voor vaderdag gemaakt. En wat was hij lekker...ja ik mocht ook een stukje ;)

Ik maakte hem met een zakje kant&klare mix voor banketbakkersroom, dat kan je ook zelf maken, maar ik had een beetje tijdnood en ging dus voor gemakkelijk en snel.

Recept Zwitserse roomvlaai
1 taart 28 cm
Bodem:
150 gram bloem
3 gram gist
60 gram lauwe melk
10 gram suiker
1 gram zout
15 gram zacht boter
half ei
steunvulling in de vorm van gedroogde bonen (omdat de taart blind gebakken word heb je vulling in de bodem nodig om te voorkomen dat hij gaat rijzen) deze bonen kan je daarna niet meer eten, maar wel steeds weer gebruiken als steunvulling
Vulling:
1 zakje kant&klare mix voor banketbakkersroom of 400 gram vers gemaakte banketbakkersroom (van Dr. Oetker)
water
200 ml slagroom
4 eetlepels nougatine (van Dr. Oetker, kan je evt ook weglaten)
vlokken of een chocolade reep om te raspen
Doe het zout, bloem, melk, ei, suiker en de gist in een broodbakmachine of een kneedmachine (met de hand kan uiteraard ook).
Als het deeg een bal begint te vormen voeg je de zachte boter toe.
Kneed 10 minuten.
Doe het deeg dan in kom met wat olie en dek deze af.
Laat het deeg minimaal een uur rijzen.
Vet een springvorm of andere vorm in van 26 of 28 cm in.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het deeg heel dun(ongeveer 3mm) uit.
Leg dit losjes in de vorm en maak een opstaand randje.
Het overtollige deeg snijd je weg (dit kan je gebruiken om een kleine vlaai te maken of je kunt het invriezen voor de volgende keer).
Laat het deeg 10 minuten rusten en prik dan met een vork gaatjes in de bodem.
Leg er een stuk alu-folie in en verdeel hier de gedroogde bonen in.
Bak de bodem in 20 minuten gaar.



Maak ondertussen de banketbakkersroom klaar en rasp eventueel een chocolade reep.
Zet de room in de koelkast tot je hem gaat gebruiken.
Als de bodem helemaal is afgekoeld, klop je de slagroom zonder suiker stijf.
Spatel de slagroom voorzichtig door de room heen.
Dit slagroom banketbakkersroom mengsel is de 'Zwitserse room'.

Verdeel de Zwitserse room royaal over de bodem.
Maak de taart af door de bovenkant af te dekken met de geraspte chocolade reep (of vlokken) en wat nougatine.


En klaar is je Zwitserse roomvlaai....mmm

Eet smakelijk!

9 opmerkingen:

  1. Ja zeg, zit ik hier op de vroege morgen met het water in de mond hihihihi.
    Wat lijkt me dat lekker!!!!!!!!!!!
    Ik heb nog niet zo een vorm maar die komt er zeker weten en dan weet ik wel wat ik maken ga.
    Liefs en een fijne dag
    Wil

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sorry ;)
      Je kan hem ook in een springvorm maken! De bodem alleen niet te hoog maken dan!
      Groetjes

      Verwijderen
  2. Ai, het is dat het al te laat is en er nog broden in de oven staan (en nog een paar te rijzen), anders ging ik nu nog aan de slag. 'k Hoef me morgen in elk geval niet te vervelen, mmmm! Dank je voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En anders komen er nog genoeg anderen dagen ;)
      Hij is echt lekker!
      Ben benieuwd wat je er van vind!

      Verwijderen
  3. Ziet er erg lekker uit. Wil ik ook wel een keertje maken. Gebruik je verse gist of gedroogde gist?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. DAt ziet er lekker uit. Wil ik ook wel een keertje maken. Gebruik je verse of gedroogde gist?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Tanya, ik gebruik droge gist...
      Leuk dat je op dit recept reageerd, dacht gelijk oei... Te lang gelden.., dus die staat binnenkort ook weer eens op 't programma hier ;)
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
    2. Bedankt voor je antwoord. Zie nu dat ik het bericht 2 x geplaatst heb. Ik ga deze dit weekend proberen te maken.

      Verwijderen
  5. Ziet er heerlijk uit Ilse! Ik wil ook nog een keer een zoete vlaai gaan bakken. Heb pas frikandellenvlaai gemaakt, dat was ook heerlijk! :)

    BeantwoordenVerwijderen