23 oktober 2014

Herfst en runder-pompoen stoofschotel

Op zo'n echte herfst dag...
vol met regen die tegen de ruiten sloeg, 


de wind om het huis heen joeg en 
Thomas en ik thuis waren...
Hij was ziek en genoot van het ziek thuis zijn... we speelde spelletjes, we lazen wat,
hingen samen op de bank en kleurde onze eigen kleurplaten...



vulde het huis zich met heerlijke geuren...
Geuren die de smaken van de herfst beloofde...
en dat kregen we 's avonds ook!
Heerlijk en wat smaakt zo'n stoofschotel dan goed als je heel de dag al in die geur zit....


In dit recept gebruik ik 200 gram schoongemaakt, natuurlijk weegt een beetje pompoen al veel meer, een schoongemaakte pompoen kan je makkelijk een paar dagen in de koelkast bewaren, ook is hij goed in te vriezen, zoek je nog meer recepten met pompoen


Recept Runder-pompoen stoofschotel
precies genoeg voor ons ;)

300 gram sucadelappen
1 ui
laurier
gemalen kruidnagel of 1 hele kruidnagel
25 ml azijn
10 gram bloem
25 gram appelstroop (ik gebruikte suikervrije)
kaneel
bouillontablet (liefst e-nummer vrij)
200 gram schoongemaakte pompoen (evt ook kant en klaar te koop in het koelvak van de supermarkt)
150 gram champignons
rijst
500 gram sperziebonen

Snijd de sucadelappen in stukjes van 2-3 cm.
De uien en champignons snijd je in reepjes/ringen.
Verwarm wat roomboter in een braadpan.
Bak het vlees hierin in bruin.
Voeg dan de uien toe, bak dit 2 minuten mee.
Voeg dan de appelstroop, bloem, azijn, snuf kruidnagelpoeder, laurier, kaneel en bak dit ook nog 2 minuten rustig mee.
Voeg dan 400 ml water toe en het bouillonblokje.
Breng het aan de kook en voeg dan de pompoenblokjes en champignons toe.


Draai het vuur zacht en laat dit 1,5 uur stoven, ik plaatste hem in mijn hooimadame en hier stond hij heel de middag in.
Een half uurtje voor we gingen eten, bracht ik de stoofschotel weer aan de kook.
Ik vond hem nog te dun, daarom mengde ik 1 eetlepel maizena met water en voegde dit toe aan de stoofschotel en liet het rustig pruttelen.
Ondertussen maakte ik de sperziebonen schoon en kookte deze beetgaar.
Ook kookte ik de rijst gaar.
De stoofschotel eet je met gekookte sperziebonen en rijst. De combinatie zou ik zelf niet verzinnen, maar beviel super goed... 

ps 's avonds foto's maken van een gevuld bord is helaas nooit zo geslaagd...
ziet er altijd minder smakelijk uit dan dat het in werkelijkheid is..
dus laat je niet ontmoedigen ;)

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Lijkt me een heerlijk recept en ik vind het er prima uitzien op je bord hoor, gezien de belichting...
    Ik heb genoeg fantasie om het eten al bijna te kunnen ruiken... heerlijk...
    Ik wens je een heel fijne dag,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt helemaal gelijk het ligt aan de waardeloze belichting... ;)
      Minder smaakte het er niet om...
      Liefs Ilse

      Verwijderen