30 mei 2016

Salted caramel bonbons

Ik wilde salted caramel saus maken, dat mislukte... want het werd veel te hard.. gelijk weer een goed excuus om het weer eens te proberen. Eigenlijk werd ik wel blij van dit mislukken, want ik ontdekte daarna iets heel erg lekkers... 


Ik maakte er bonbons van... het zijn niet de mooiste, maar wel super lekker. Het heeft wat weg van Werther's originals, maar dan met een subtiel zout smaakje erin... En dat omhuld met chocolade. Chocolade met zout is een geweldige combinatie en dan al helemaal met caramel erbij

Recept Salted caramel bonbons

150 gram extra pure chocolade
50 gram suiker
25 ml water
30 gram slagroom
20 gram boter
flinke snuf zout

Dit maak je in een zware pan, deze kan goed tegen de hoge temperatuur van karamel.
Doe de suiker en het water in de pan en breng dit aan de kook.
Laat het water rustig verder koken, roer niet in de pan, maar laat het proces gewoon gebeuren. 
Het zal van kleine bubbeltjes, naar grotere bubbeltjes, naar belletjes, naar verkleuren.


Als het begint te verkleuren moet je heel goed opletten en klaar staan met de boter. 
Wacht het juiste moment af... je wilt het niet te bleek/wittig hebben en ook niet verbrand... 
Kijk goed naar de veranderingen qua kleur.
Heeft het de kleur van karamel, dan voeg je de boter toe, let op dit kan door het warmte verschil erg spetteren. 


Roer de boter er met een spatel toe en voeg dan de slagroom en een flinke snuf zout. 
Laat dit goed meebakken tot het mooi bruin van kleur is. 


Schenk dan de karamel in een vierkant bakje (dat snijd later wat makkelijker)
Zet de karamel in de koelkast om uit te harden.



Vanaf nu kan je er allerlei lekkere dingen mee doen... om zo te snoepen is lekker, maar ook als topping op allerlei taartjes en koekjes. Deze week komt er nog een recept online waarin je de salted caramel kan verwerken. 

Maar je kan er dus ook bonbons mee maken. 
Snijd daarvoor de karamel in kleine blokjes. 


Smelt ondertussen de chocolade en doop ze een voor een in de chocolade en vis ze eruit met een vork.


Laat ze hard worden op een stukbakpapier en zet ze 5 minuutjes in de vriezer.
Haal ze dan nog een keer door de chocolade heen.


Bewaar ze koel, maar liever niet in de koelkast. 

2 opmerkingen: