20 februari 2018

Waarom ik tradities belangrijk vind!

Tradities...


Er zijn veel verschillende tradities. Tradities van een land, zoals Sinterklaas bij ons in Nederland. Ook kerkelijke gemeentes hebben hun eigen tradities, denk aan bv vrouwen met rokken en hoeden. Maar bijvoorbeeld ook van gebieden, denk aan bv carnaval.  Deze soorten tradities heb ik eigenlijk niet zoveel mee... Vaak worden het tradities met een hoofdletter T. Dat vind ik persoonlijk niet oke... en dus schop ik wel eens tegen tradities van ons land, kerken of gebieden. Tradities zijn belangrijk, maar moeten niet gehouden worden omdat het tradities zijn. Je moet ze houden omdat ze voor jou belangrijk zijn en waarde hebben. Over zulke tradities gaat deze blog dus ook niet en eigenlijk ook niet zo'n zin in een discussie hierover.

Gezinstradities...


Kijk dat zijn tradities waar ik blij van wordt... Die ik mega belangrijk vind! Sterker nog ik creëer ze graag. Heel graag zelfs....  Waarom vind ik die zo belangrijk? Tradities binnen je gezin maken jouw gezin uniek, maken dat jullie jullie zijn.  Dat geeft verbondenheid, verbondenheid aan elkaar en later als ze groot zijn en het huis uit... verbind het hen nog steeds. "want vroeger deden we altijd..." Maar het laat ook zien wat je als gezin belangrijk vind, waar jullie je voor in willen zetten en wat jullie waarden zijn. Daarnaast zijn tradities binnen het gezin ook gewoon super leuk en zal je als gezin plezier hebben misschien denken je pubers daar in hun levensfase even wat anders over. Het maakt sommige momenten/dagen ook voorspelbaar en welk kind vind voorspelbaarheid nou niet heerlijk? Ik vind het zelf stiekem ook nog heerlijk :)

Tradities door de generaties heen...


Je kent het vast wel, net getrouwd, je schoonmoeder aan de telefoon 

"want met kerst/pasen/moederdag/enz doen wij altijd...."

Of je daar nou op zit te wachten of niet, je kan er niet omheen. Jij en je partner komen allebei uit je eigen gezin en hebben dus beiden je eigen meegekregen tradities. Als pas getrouwd stel aan jullie de eer om daarin jullie eigen weg te vinden. 

Tegelijk vind ik dit besef heerlijk! Want wat wij nu met onze kinderen en als stel opbouwen aan tradities, nemen zij ook mee als ze volwassen zijn. Dus als wij gewend zijn om X te doen... grote kans dat ze dat zelf later ook willen of nog mee blijven doen met ons. En uiteraard vallen er ook tradities af doordat ze hun eigen keuzes gaan maken, wat alleen maar gezond is!

Tradities maken...


Ik vind het heerlijk om tradities te maken en zo te leven... Want tijdens die tradities maken we mooie herinneringen, genieten we van elkaar en doen we wat we het meest belangrijk vinden! Het maakt ons wie we zijn.... and i just love it... Bedoel kan je teveel tradities hebben? Ze hoeven niet allemaal groot en meeslepend te zijn. Kleine tradities zijn ook zo waardevol en mooi. Juist doordat je ze "altijd" doet, blijven ze waardevol en onthouden. Tradities kunnen ook tijdelijk zijn, bij een levensfase horen of alleen bij een bepaalde gebeurtenis...

Wij hebben op het moment de traditie om na een bezoek aan de bedrijfsarts samen even ergens wat te gaan drinken. Het zijn altijd pittige gesprekken en we moeten er een half uur voor rijden. Dus ik ben dan wel toe aan even ontspannen en wat te drinken. Samen praten we het gesprek door en drinken thee/koffie met een taartje... Hoe tof, want het is gezellig, lekker en de herinneringen aan de afspraken bij de bedrijfsarts (iederen 6-8 weken) zijn nu goed, want we drinken daarna samen wat...


Nog meer tradities...


Vooruit een klein kijkje in onze traditie keuken... 

* wij picknicken aaaaaaltijd op de weg naar vakantie
 (zonder die picknick is het volgens de jongens geen vakantie)... vraag me alleen af hoe dat moet als we 's nachts rijden ;)

* eerste vakantiedag is het pannenkoekenfeest
zo luiden wij elke vakantie in en dat vind niemand erg 

* onze trouwdag vieren we altijd door samen een nachtje naar een hotel te gaan, medemogelijk gemaakt door opa en oma ;)

* judoexamen gedaan? dat betekend dat de mannen eten mogen kiezen

* de week voor we op vakantie gaan tellen legen we ons vakantiespaarvarkentje

* oliebollenfeest, ik bakken en de kids met sjaal en muts onder een dekentje .... "oh mam mogen we weer onze mutsen op zoals vorig jaar"... 

* Sinterklaas vieren we met het gezin van Hans thuis... met gedichten en surprises 

* ieder nieuw seizoen maken we een bucketlist als gezin

* jarig? Dan ontbijten we met croissants... en waag het niet om wat anders voor te stellen ;)

We hebben nog veel meer leuke, toffe, mooie en grappige tradities maar omdat we ook nog een soort van priveleven hebben houden we die voor onszelf.

Hebben jullie tradities als stel en/of gezin?

3 opmerkingen:

 1. Wat een leuk blog over tradities.
  Veel herkenbare dingen .
  Zal een paar van onze tradities noemen: Op onze trouwdag gaan Jeroen en ik samen weg. Meestal fietsen of wandelen en daarna ergens iets drinken .We zijn 's middags weer thuis en gaan dan met het gezinshuis wokken .
  Ze verheugen zich er nu alweer op.

  Met ons eigen gezin hebben we 1 keer per jaar een familieweekend.
  We huren dan een groot huis en hebben lekker veel tijd met elkaar.

  Fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als wij in de zomer/herfst het hooi of de maisoogst binnen hebben, en als de koeien voor het eerst in het voorjaar naar buiten gaan, eten we pannekoeken.
  Elke zondag uit de kerk eten we chips, met een glaasje sap en een stukje chocola. Degene die jarig is mag kiezen wat we gaan eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. een blog naar mijn hart.. hier staat een poster met handlettering door mijn dochter gemaakt:
  The best prensents are the memories we make
  En ja, wij zijn ook gek op tradities. Het leuke is inderdaad dat de gezinnen ze meenemen. Bijvoorbeeld. de dagen voor kerst stak ik de kaarsjes aan op tafel in de keuken. En gingen we zingen met z'n allen. De tijd dat de aardappels moesten koken was precies genoeg... dan was de spanningsboog bereikt en ontstonden er conflicten over wat we moesten zingen. Klaar-eten!

  En nog zo één; de jarige mocht tussen papa en mama op bed kanootjes uitpakken..en worden toegezongen. De hele kinderschaar op het bed erbij. (8 kinderen totaal)

  En het speciale ontbijt bij kerst-pasen-pinksteren...
  Er zijn zelfs nu nog volwassen kinderen die dat hier graag komen vieren (slapen dus)
  Of het zelf doen.

  En; eerste week van de vakantie: een dag schoonmaken en opruimen met z'n allen. Hard de muziek aan; allemaal kiezen uit het lijstje met klusjes en afstrepen. Als traktatie taart en drinken. Trots op wat je hebt bereikt met elkaar

  en zo kan ik nog wel even doorgaan.... is leuk; super om te verzinnen. Succes met je eigen gezins herinneringen maken.  BeantwoordenVerwijderen