Uit m'n weckketeltje

M'n eerste eigen geweckte peertjes :)
Voor mijn verjaardag kreeg ik een weckketel, een nieuwe hobby is geboren.... WECKEN... helemaal leuk, lekker en handig! Op deze pagina kan je info terug vinden over wecken, ook de recepten die ik gebruik om mee te wecken en ook de blogs die ik schreef die over wecken.

Informatie over wecken...
 • Op de blog De Gulle Aarde, kan je veel informatie vinden over wecken. 
 • Klik hier voor een heldere en goede uitleg over hoe het wecken in z'n werk gaat.
 • Klik hier voor een tabel met tijden en tempraturen.
 • Op FaceBook is er een groep Wecken is HIP, daar kan je tips vragen of praten met mede-weckers....en het is altijd gezellig ;) wees welkom! 
Er zijn diverse site's waar je terecht kan voor recepten en tips. 

Wecken...
Basis tomatensaus in een potje
Recepten/ervaringen...
Sommige groentes of fruit zijn zijn niet lekker uit de weck of ik heb te weinig om te wecken, daarom vries ik ook nog aardig wat dingen in. Als je daar meer over wil weten kan je hier kijken. Ik vroor oa sperziebonen, spitskool, snijbonen, bramen, aardbeien, banaan, broccoli, bloemkool, rabarber, lavas en aardbeien in....9 opmerkingen:

 1. Ilse, ik lees dagelijks jouw blog met heerlijke recepten en andere tips. Geïnspireerd door jouw weck verhalen, ben ik ook opzoek gegaan naar een weckketel en potjes. Gister voor het eerst appelmoes gemaakt en geweckt! Wat is dit super leuk om te doen. Bedankt voor het delen van je ervaringen en tips! Groetjes Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ilse, hopelijk weet je raad. Afgelopen zomer heb ik veel geweckt vooral groenten. Alles precies volgens de regels gevolgd en de potten zien er goed uit. Helder vocht, frisse kleur, kan niet beter zou je zeggen. Nu is volgende punt, het open maken van de potten, er komt een vieze gloor/amoniacachtige lucht af. Gelijk dacht ik oh die is niet goed meer, volgende pot, na 4 potten begint de moed me in de schoen te zakken, alles is toch niet overstuur. Na een paar uur was ik eraan toe om de boel op te ruimen en bleek dat alle lucht weg was en de bonen en snijbonen goed smaken, had een klein stukje geproefd meer durfde ik niet. Vraag is nu is dit een normaal proces en zo niet wat doe ik dan verkeerd of heb ik over het hoofd gezien.
  Ik hoop zo dat je dit weet en dat niet al mijn werk en voorraad foetsie is.
  Groeten Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wilma
   Het duurde even voor ik antwoord kon geven... Want ik heb dit nog nooit gehad en wist dus ook geen antwoord. Ik ben op facebook lid van een groep Wecken is Hip (https://www.facebook.com/groups/713461425392109/) Daar heb ik jouw vraag voor gelegd. Er waren verschillende verklaringen mogelijk, het zou kunnen zijn dat je in een gebied woont waar het water wat meer chloor bevat en daardoor die lucht zou verklaren.
   Ook is het mogelijk dat er toch een soort gistingsproces op gang gekomen is, waardoor deze luchten vrij komen en dat zou duiden op een beginnend bederf. Dit zou oa kunnen komen door gewassen die met kunstmest behandeld zijn, dat gaat vaak in combinatie met wecken niet goed.
   OF het nog te eten is... dat is lastig in te schatten.... Sowieso moet je alles wat uit de weck komt nog minimaal een kwartier koken (google maar eens op botulisme). Botulisme kan je niet ruiken of proeven, maar gaat dood bij een kwartier koken.
   Ik hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt
   Groetjes Ilse

   Verwijderen
 3. Hallo Ilse,

  Als eerste wil ik je vriendelijk bedanken voor het zoeken naar een antwoord.
  Mijn reactie terug heeft iets langer geduurd dan die van jou, ik dacht dat terug reageren mislukt was en heb er verder geen aandacht meer aan gegeven.
  We wonen in een klein dorpje in de Betuwe, waar wel hard water is, maar wel zuiver.
  Kunstmest gebruik ik niet en zaai met eigen zaaigoed en leg biologische bonen.
  De weckpotten zien er nog steeds goed uit, precies zoals het hoort.
  Het gaat overigens alleen over de snij en sperziebonen, al het andere is wel goed.
  De sperziebonen vinden we niet lekker en de snijbonen gebruik ik in combi met ander eten een soort eenpans gerecht.
  Spoel het royaal om voor het de pan in gaat en op een hoog vuur bakken.
  Of ik het komende seizoen weer bonen ga wecken, moet ik nog een nachtje over slapen.
  Het erg leuk werk en vindt het een mooi gezicht, maar vooral praktisch om snel een pot open te trekken.
  Alvast hele fijne Paasdagen toegewenst en complimenten hoe je lijdenstijd beleeft/invulling geeft.
  Groeten Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bonen geweckt vind ik ook niet lekker en die vries ik altijd in, ook vroeger thuis als mijn moeder eigen geweckte bonen had at ik ze niet en een blik of pot gekocht in de win kel vind ik ook niet lekker.
   groet mien

   Verwijderen
 4. Vraagje : voor die weck klemmen op de potten heb je daar een apparte opener voor nodig of kan dat gewoon gemakkelijk met je handen ?
  Wil nl gaan wecken maar weet niet hoe moeilijk die sluitingen werken .....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze klemmen moet je er weer afhalen.
   Om de pot open te krijgen trek je aan het rubberen lipje van de ring, dan plopt hij open.
   Groetjes ilse

   Verwijderen
 5. kan je ook complete maaltijden wecken ?.(aardappelen,groente ,vlees.)groetjes Jeannette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In theorie zou het moeten kunnen... De praktijk is wat anders. Het grootste probleem daarbij is dat vlees lang en heet geweckt moet worden. Daardoor worden je groente niet lekkerder. Sws is vlees lastig te wecken... gaat toch vaak "bederven"... Dat is de reden dat ik alles zonder vlees weck. Een stamppot oid zou wel moeten kunnen denk ik...Maar totaal geen ervaring mee.
   Groetjes Ilse

   Verwijderen