No-Waste

Ik vind No-Waste belangrijk genoeg om dit onderwerp een eigen pagina te geven...
Hier komen alle blogs die met No-Waste maken hebben en losse tips.
Maar eerst een stukje informatie...
____________________________________________

Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor zo'n € 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim € 150 per persoon. Ofwel zo'n 50 kilo. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo'n € 2,5 miljard aan voedsel.
Producten die consumenten het meest weggooien zijn: *melk en melkproducten,* brood, * groente,* fruit,* sauzen, oliën en vetten
________________________________________________
Voedselverspilling een van de belangrijkste thema’s van 2014
Ik vind het ronduit schokkend, ik snap het ook niet... waarom gooit iemand eten weg?
Je koopt eten niet voor de prullenbak? Je koopt het om het te eten...waarom beland het dan toch in de kliko?
Besluit iemand om dan toch iets anders te eten? Of is het desinteresse? Geld teveel?
Ik denk dat veel van de verse producten over datum gaan bij veel mensen, maar dat ook veel restjes weggegooid worden. Ik denk dat mensen vroeger creatiever waren met restjes.  

Hier thuis proberen we er bewust mee om te gaan en ik merk ook in mijn omgeving dat veel mensen niet zo goed weten wat ze met restjes kunnen maken of met producten die over de datum dreigen te raken.
We doen ons best om hier geen eten weg te gooien en dat lukt best aardig. Dat doen we al jaren.... Uiteraard lukt dat niet altijd... soms kom ik achterin de koelkast een vergeten stuk kaas tegen.... en ik zal jullie besparen hoe die er dan uitziet ;). Of vleeswaren die te lang open hebben gelegen. Of restjes die ik niet snel genoeg heb verwerkt. Maar aan die 50 kilo per persoon, bij ons dus 200 kilo per jaar! Dat nooit....

Omdat ik dus merk dat mensen niet weten wat ze met dat ene aardappeltje onderin de pan moeten, of met die laatste sneden oud geworden brood, dat kleine restje groente, een bodempje pastasaus of een restje wijn....
Daar kan ik misschien wel een klein beetje bij helpen!
Al is het alleen maar om mensen te motiveren om bewuster met voedsel om te gaan en creatiever te kijken naar de inhoud van hun koelkast en de restjes in de pan...
____________________________________________________________________


Blogserie:
 1. Intro serie over No-Waste en bloemkoolsoep
 2. Boodschappen en pastasaus
 3. Juiste hoeveelheden en restjes pasta en rijst
 4. Restjesdag en Broccolie-Paprika-Frittata
 5. No-Waste en kinderen
 6. Geraspte citroen en citroensiroop
 7. Restjes herbruiken maar dan anders
 8. No-Waste en afval
 9. Eierdooiers en eiwitten en recept voor spiced nuts
 10. Brood
 11. Fruit en ijs
 12. Verjaardagsrestjes


Recepten:


Losse tips:
 • Wist je dat je een restje wijn heel goed kan invriezen? Schenk kleine beetjes in een plastic bekertje, deze kan je dan makkelijk toevoegen aan bv je eigen pastasaus of je een witte wijn saus, risotto, saus..of..of..of
 • Ook altijd zo'n onhandig stukje kaas over van een blok kaas? Rasp het en vries het in tot je het gebruikt. Kaas laat zich makkelijk invriezen.
 • Restje verse kruiden over van een gemaakt recept? Snijd het fijn en vries ze in een ijsblokjes vorm in. Als ze bevroren zijn haal je ze uit de vorm en doe je ze in een zakje. Schrijf wel even op welk kruid erin zit ;)... alles lijkt zo op elkaar. Je kan een bevroren kruidenblokje zo in een warm gerecht doen.
 • Restjes groente liggen? Maak er soep van


6 opmerkingen:

 1. Leuk zo een no waste pagina! goed idee! Die tips van de kaas en wijn heb ik toevallig ook vorige maand ontdekt! De kruiden blokjes maak ik altijd met olie. Maar je kan ze ook heel makkelijk zelf drogen en in een kruiden potje doen. Maar wat denk je van kruiden olie! of kruiden boter maken! De kruidenboter kan je ook weer invriezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb idd al eens eerder geblogd over zelf kruidenboter maken en deze ook invriezen. Ideaal, vorige week nog gedaan, die liggen alvast in de vriezer!

   Verwijderen
 2. Met de 'kapjes' van brod als die al niet op zijn - paneermeel maken, broodpap ook lekker. Grote blok kaas raspen en invriezen- zak zo af en toe even schudden. Dan blijft het los en makkelijk te gebruiken. Sneetjes brood - in kleine blokjes snijden en drogen voor croutons bij maaltijden- in luchtdichte container bewaren. Bruin geworden bananen invriezen en gebruiken voor bananen cake of smoothies. Mijn moeder was en zuinig mens- ik heb wecken geleerd, jam gemaakt, zelf voorzien van broodkruim en lekkere toetjes van overgebleven rijst en brood... het scheelt veel in de huishoud portemonnee. Het is nog lekker en bevredigend ook om niets weg te hoeven gooien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zulke tips komen allemaal voorbij in de rest van de no waste serie!
   Bedankt voor je reactie

   Verwijderen
 3. Goed idee zeg zo'n pagina, alleen wel gek dat je dan aanraad om iets in een plastic bekertje te doen in de vriezer :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het no-waste slaat op de voedselverspilling en niet op afvalbeperking ;)....Daarnaast heeft plastic niet de voorkeur, maar is wel erg makkelijk soms.
   Groetjes

   Verwijderen