12 november 2012

Boerenkooltaart

Nu de dagen kouder worden en het steeds meer richting de winter gaat word het weer tijd voor stamppotten. Ik heb me wel een paar keer afgevraagd hoe dat nou toch zou doen, want ik wil niet meerdere avonden in de week zulke koolhydraatrijke maaltijden eten. Maar die heerlijke winter groenten die wil ik ook niet missen, ze zijn zo lekker en passen zo goed bij het seizoen. Ik las en hoorde over een boerenkooltaart, het is een quiche. Nou zullen jullie denken een quiche met boerenkool, dat is toch niet lekker. Zo dacht ik er ook over... Boerenkool dat eet je met spekjes, rookworst, veel aardappels en dikke jus, toch?
Toch wilde ik deze taart graag een keer proberen. Dus vanavond maar eens aan de slag gegaan en eerlijk is eerlijk we hebben zitten smullen. En die aardappels, dikke jus.... die miste we niet eens. Dus maak hem ook en geniet op een GOK manier mee!

Recept Boerenkooltaart
2-3 personen

300 gram boerenkool
125 gram spekjes
1 rookworst
4 eieren
100 ml slagroom
peper en zout
geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kook de boerenkool met wat zout gaar.
Bak ondertussen de spekjes krokant.
Snijd de rookworst in plakjes.
Als de boerenkool is afgegoten, doe hem dan even in een vergiet en laat hem een beetje uitlekken.
Vet een ovenschaal in met een beetje olie. 
Begin met een laagje boerenkool, leg daarop wat spekjes en een laagje rookworst en herhaal dit tot alles op is. Zorg dat de laatste laag van boerenkool is.
Roer de eieren en slagroom met wat peper en zout los en schenk dit over de taart. Zorg ervoor dat alles onder het eimengsel staat, anders word de boerenkool hard.
In het recept staat dat er nog kaas overheen moet. Ik heb het gedaan, maar wij vonden het geen meerwaarde hebben en de volgende keer doe ik het er ook niet meer op.
Bak dit alles in 20 minuten gaar in de oven.

Eet smakelijk.

Bron: GOK kookboek

2 opmerkingen:

  1. hallo, vandaag je blog ontdekt. Staan lekkere dingen op.

    Dit lijkt me een prima alternatief voor stamppot. Waarschijnlijk een overbodige vraag: ik neem aan dat het op een bodem van bladerdeeg gaat?

    Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ingrid
      Bedankt voor je reactie!
      Deze taart is inderdaad een ideaal alternatief voor stamppot, maar er zit geen bladerdeeg bodem in. Hij word gemaakt zoalsnik hem beschrijf in het recept. Ik kies bewust ivm de koolhydraten niet voor een bladerdeeg bodem. En om eerlijk te zijn die mis je niet! Ben benieuwd of je hem gaat maken!
      Laat je me weten wat je er van vond?
      Groetjes Ilse

      Verwijderen