3 november 2012

No Knead Bread

Laatst kwam ik een recept tegen op een paar blogs die ik volg. Heb het toen gelezen en dacht dat kan niet. Het gaat namelijk om een brood dat niet gekneed hoeft te worden... onmogelijk dacht ik en dat word vast niet lekker.

Het bleef wel een beetje in mijn hoofd rondspoken. Een tijdje geleden toch maar gaan proberen. En het resultaat??
Een super brood, met grote gaten, een super knapperige korst en zooooo simpel om te maken. Trek er wel flink wat tijd voor uit, je hebt er nauwelijks werk aan, maar het moet heel lang rijzen.
Heerlijk voor bij de warme maaltijd, soep of een salade. Niet echt geschikt om mee te nemen in je brooddoos, door de wat grotere gaten.

Het recept (van Levine) wat ik voor het eerst maakte was van tarwebloem, dus een wit brood. Vandaag maakte ik hem van half volkorenmeel en half tarwebloem. 


234 gram tarwebloem
234 gram volkorenmeel
2 gram gist
364 gram water
8 gram zout

extra nodig
oude theedoek
vergiet
braadpan met deksel (die in de oven kan) of een tajine


Doe dit alles in een grote kom en roer het door.
Dek het af en laat het minimaal 12 uur staan, maximaal 18 uur.


Zo ziet er dan uit... gerezen en vol met bubbels.
Als je een deegschraper hebt gebruik je die, heb je die niet zorg dat je handen flink onder het bloem zitten. Doe je handen/deegschraper onder het deeg in de kom en vouw de onderkant naar boven, zo vorm je een soort bal.  Als je dat hebt gedaan haal je hem er uit en maak je hem met bebloemde handen wat ronder.Het plakt gigantisch en je zit waarschijnlijk flink onder maar dat is niet erg.


Zorg ervoor dat je een vergiet met daarin een theedoek klaar hebt staan met flink bloem erin. 

Leg daarin het deeg en probeer het met flink wat bloem aan je handen nog wat ronder te maken door het deeg van onderen en aan de zijkant naar binnen te vouwen.

Laat het nu weer 2 uur staan.

Verwarm een half uur voor tijd de oven op 250 graden en verwarm je braadpan of tajine mee in de oven.


Na de 2 uur pak je het deeg met flink bloem aan je handen op en laat het in de hete pan glijden. Pas op de pan in gloeiend heet. Misschien blijft er wel een stuk deeg aan de theedoek zitten of blijft het geen bolletje.. dat geeft niks.

De deksel op de pan zetten en 30 minuten bakken op 250 graden, dan de deksel eraf en nog 20 minuten bakken.


Ga het maken! Laat je niet ontmoedigen door de lange tijden, begin de avond van te voren voor je naar bed toe gaat en dan heb je de volgende dag bij het eten een heerlijk brood. Erg lekker bij spaghetti of lasagne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten