19 februari 2013

Chili con carne


Voor ik me bewust was van alle troep in ons eten, aten we vaak iets wat ik maakte met een pakje of zakje. We hebben een grote omslag gemaakt qua eten en daardoor is het nog wel eens een zoektocht naar hoe ik iets op de juiste smaak moet krijgen. 
Zo ook met chili con carne... erg lekker maar wat maak chili nou chili... Daar is dus wat onderzoek naar nodig. Leuk om te doen. Ik ben heel veel recepten tegen gekomen. 
Veel ingredienten had ik zelf al verzonnen, maar in veel recepten kwam ik gemalen komijn tegen. Na nog wat verder zoeken, kwam ik er achter dat dat nou juist die typische mexicaanse/zuid amerikaanse smaak geeft. Gemalen komijn kan je kopen bij iedere supermarkt.
Je kan de chili van tevoren maken en opwarmen wanneer je hem nodig hebt. Heerlijk voor op een gure winterse dag.

Ik heb zelf een recept samengesteld van allerlei andere recepten. Voor nog meer chili con carne recepten, klik hier.

Recept chili con carne

1 volle pan

250 gram gedroogde bruine bonen (let op minimaal 8 uur van tevoren wellen in 1 liter water)

of een grote pot bruine bonen
2 paprika's
250 gram gehakt
100 gram spekjes
2 uien
100 gram champignons
2 tenen knoflook
1 blik tomatenblokjes met sap
1 blikje tomatenpuree
2 eetlepels bloem
100 ml rode wijn
50 ml water
olie
1 laurierblad
2-3 theelepels gemalen komijn
1 theelepel kaneel
1 theelepel chilipoeder, naar smaak evt. meer (of sambal of chilisaus)
peper en zout

Als je gedroogde bruine bonen gebruikt kook deze dan 1 uur, giet ze af en zet ze weg tot je ze nodig hebt.

Snijd de paprika's, uien en champignons in blokjes.
Snijd de knoflook fijn.
Bak het gehakt rul in wat olie en kruid het zoals je gewend bent.
Voeg de spekjes toe en bak deze ook mee.
Doe de groentes erbij en bak ze even mee.
Voeg de bloem toe en bak dit een mee, dit zorgt dat het eindresultaat gebonden is.
Blus het geheel af met de wijn en het water
Voeg dan de bruine bonen, de tomatenpuree, tomatenblokjes met sap, het laurierblad, de kaneel, komijn en chilipoeder toe en breng alles aan de kook terwijl je goed roert.
Ik heb hem toen in de hooimadame gezet voor een paar uur.
Heb je die niet, geen nood!
Zet het vuur laag, de deksel schuin op de pan en laat het minimaal een uur heel zachtjes pruttelen. Langer kan ook, zo vermengen de smaken zich goed. 
Proef het goed en kijk wat je mist, van alle kruiden kan je meer naar smaak toevoegen. 
Wij houden best van pittig, maar de kinderen niet, dus doe ik er op ons bord nog wat extra chili bij.

Heerlijk om met een stuk brood te eten en een frisse salade. Je zou het ook kunnen eten met bv. gekookte aardappelen, pasta of rijst. 


Eet smakelijk!

10 opmerkingen:

  1. Heerlijk met naturel doritos chips :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hadden er inderdaad ook wat tortilla chips bij en voor de kids nog wat maïs!

      Verwijderen
  2. Vorige week bij het boodschappen doen bedacht ik: Wat hebben we al een tijd geen chili-con-carne meer gegeten! Lekker, ik ga deze versie zeker uitproberen. Ik kook al jaren zonder pakjes en zakjes en je krijgt inderdaad gevoel voor welke kruiden/specerijen je waarvoor kunt gebruiken, al ben ik niet zo creatief met koken als jij. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is iets voor mijn man en mij. ( niet voor de kids, die lusten het niet). Ziet er lekker uit hoor. Krijg er zin in. Nooit blogs lezen met een lege maag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha jedidja!
      Beetje net als boodschappen doen he?! ;) niet met een lege maag.... Herkenbaar hoor!
      Het is erg lekker, onze kinderen aten 't wel, maar er zij andere dingen die ze veeeeeeel lekkerder vinden. Wij eten vaak zondag s avonds als 't spul op bed ligt met z'n tweeën en dan eten we vaak dr dingen die ze niet lusten!
      Ga je het wel een keer maken?
      Liefs Ilse

      Verwijderen
  4. Afgelopen weekend heb ik dit recept gemaakt en het was heerlijk! Bedankt voor het delen. Groetjes Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Ellen
      Wat leuk om te horen! Ik ga het vanavond maken... heerlijk... mmm
      Bedankt dat je de moeite nam om een berichtje achter te laten
      Groeten Ilse

      Verwijderen
  5. Komijn dat is heerlijk. Alleen heb ik ontdekt dat komijn zelf fijn gemalen in de vijzel nog veel lekkerder is. Ik gebruik nooit meer gemalen komijn.

    BeantwoordenVerwijderen