6 maart 2013

Hangop van karnemelk

Het gebeurd ons niet vaak, maar toen ik van het weekend in onze koelkast keek, stond deze nog vol met melk. Melk die bijna over de datum zou gaan, onverwachts en verwacht veel buiten de deur gegeten en daar geen rekening mee gehouden met de boodschappen. Wat moest ik in vredesnaam met al die melk. 
Van de normale halfvolle melk heb ik griesmeelpudding gekookt en de jongens extra veel anijsmelk gegeven. Maar die karnemelk... die drink ik alleen... tja ... toen ineens bedacht ik me dat je ook hangop kan maken karnemelk. Nog nooit gedaan, wel eerder met yoghurt gedaan, maar met karnemelk... Ach of we 't nou weg moeten gooien of ik er iets van probeer te maken.
Het lukte goed. Lekker als toetje of als ontbijt. Heerlijk!
Hier nog een stukje uitleg voor de mensen die niet (precies) weten wat hangop is. Het is vooral erg lekker ;)

"Hangop is een melkproduct dat vaak als nagerecht wordt gegeten. Hangop wordt bereid uit karnemelk of yoghurt.
Toen hangop nog niet industrieel werd gefabriceerd, werd dit veelal thuis met de hand gemaakt.
 Hiertoe nam men een vochtige theedoek, die men losjes spande over een schaal door middel van bijvoorbeeld wasknijpers.  Hierin schonk men karnemelk of yoghurt. 
Vervolgens liet men dit een nacht uitlekken en verkreeg men een ingedikt melkproduct met een kwarkachtige structuur." bron: wikipedia


Recept Hangop van karnemelk
4 personen

2 liter karnemelk
schone theedoek of hydrofiele doek
vergiet
grote kom of pan

Maak de theedoek nat en wring hem goed uit.
Leg hem in de vergiet, zet deze op de pan of kom.
Schenk de karnemelk in het vergiet met theedoek.
Zet dit 24 uur in de koelkast.

Je houdt maar weinig over, maar het is machtig en genoeg voor 4 personen
Ik nam melk van een euromerk, dus dat scheelt wel in de prijs.

Eet smakelijk!





3 opmerkingen:

  1. Lijkt me leuk om eens te proberen!

    http://eenvoudigbloggen.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Aritha, zeker leuk immens te proberen, dit kan je er vervolgens mee... En er komt binnenkort nog een recept op m'n blog te staan http://uitmijnkeukentje.blogspot.nl/2013/03/hangop-met-appel-noten-rozijnen-en.html

      Verwijderen
  2. beter maak je het van rauwmelkse karnemelk ipv die gepasteuriseerde en gehomogeniseerde rommel uit de supermarkt

    BeantwoordenVerwijderen