23 maart 2013

Vezelrijke witte bolletjes



Iedere zondagochtend ontbijten we met broodjes en een gekookt eitje. De jongens roepen dan het hardst dat ze witte broodjes willen. De rest van de week eten we al volkorenbrood, dus erg is dat voor een keer niet. Toch merkte ik zelf dat mijn darmen daar toch niet helemaal van gecharmeerd waren, zeker in combinatie met andere dingen die we juist in het weekend eten en die vaak ook van tarwe (wit)bloem zijn gemaakt. Dus tijd om op zoek te gaan naar een oplossing.
Ik bedacht deze broodjes. Vol van smaak, maar toch ook echt wit.

Recept Vezelrijke witte broodjes
12-15 bolletjes

500 gram tarwebloem
7 gram gist
10 gram zout
315 gram water
100 gram tarwezemelen
30 gram lijnzaad
30 gram zonnebloempitten

Kneed alles tot een soepel deeg. 
Duurt ongeveer 15 minuten.
Doe het dan in een kom met zonnebloemolie en laat het ongeveer een uur rijzen. 
Stort het daarna op het aanrecht en even 15 minuten laten rusten.
Verdeel het deeg in stukken. 
Ik heb 13 stukjes van ongeveer 65 gram. Je kan de broodjes groter of kleiner maken, maar net wat je wilt.
Dan kan je de broodjes vormen/vlechten
Ik koos ervoor om ronde broodjes te maken. 
Maak er mooie strakke bolletjes van door het deeg vanaf de onderkant naar het midden te "vouwen", knijp de naad goed dicht en maak ze mooi rond.
Leg ze met wat tussen ruimte op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze ongeveer 45-60 minuten rijzen.
De oven ondertussen voorverwarmen op 230 graden.
Snijd de broodjes met een enkele snee ongeveer een halve cm in.
Schuif de broodjes in de oven en zet onderin de oven een (oud) bakblik met water. 
Dit zorgt ervoor dat de broodjes mooi bruin worden.
Je bakt ze in 12-15 minuten gaar en bruin.

Eet smakelijk!


Hebben jullie speciale ontbijttradities in het weekend?
Bakken jullie ook wel eens zelf broodjes?

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen