4 juli 2013

Maandboodschappen

Ik ben niet zo'n fan van boodschappen doen. Normaal gingen we iedere week grote boodschappen halen, daarnaast rende ik geregeld even naar de Plus om de hoek. En vaak miste ik nog meer. Dit tot onze grote frustratie, maar ook onze portomonee werd daar niet heel erg blij van. Want wie lukt het wel om alleen maar te kopen waar voor je naar de winkel ging. Ik weet van heel veel mensen dat ze ongemerkt toch nog meer meenemen. 

Ik las op de blog Eenvoudig Leven, over maandboodschappen (Klik hier voor de blog). Hier beschrijft de schrijfster van deze blog hoe ze dat heeft vorm gegeven. Dat zette mij aan het denken... Het leek ons wel wat.


We zijn het gaan doen en ik moet zeggen het bevalt me erg goed. Ik wil niet meer anders! Ik wil jullie graag vertellen hoe ik dit doe en wat onze manier van inkopen en boodschappen doen is.


Voorbereidingen en de praktijk...
We zijn aan de slag gegaan en ik moet eerlijk bekennen het was even een werkje. Eerst hebben we veel plek gecreëerd in onze schuur en in onze voorraadkast binnen. 
In een Excel-bestand maakte we een grote lijst. Op deze lijst staan alle producten die we wel eens gebruiken. Daarbij verzonnen we hoeveel we hiervan nodig hebben per maand. Schokkend om te zien hoeveel producten je nodig hebt... 
Iedere keer komen we weer dingen tegen die op deze lijst thuis horen of dat de aantallen niet kloppen. Deze passen we aan en zo blijft onze lijst up-to-date. Als het tijd is voor onze maandboodschappen, duiken we met die lijst de kasten en schuur in en kijken we hoeveel we van alles nog hebben. 
Aan de hand van deze lijst maken we een hele grote boodschappen lijst. Met deze lijst gaan we naar de winkel, laden een kar vol, gaan naar huis en staren naar onze kasten en de hoeveelheid boodschappen en denken: "oh help dit keer past het echt niet". Maar het past toch altijd wel :).

Vers...

Als ik dit zo vertel aan mensen krijg ik steevast de vraag hoe we dat dan doen met onze verse producten. Vleeswaren en kaas koop ik vaak voorverpakt en neem ik dus gelijk mee met onze maandboodschappen. Deze doe ik deels in de vriezer.
Melk en andere zuivel gaat Hans 1 keer in de week halen bij de Jumbo. Daar komen we heel de week mee rond.
Groente en fruit, halen we eens per 2 weken op de markt. (lees er hier meer over). Dan halen we veel groente en fruit. De markt is vele malen goedkoper en de kwaliteit vaak ook beter dan in de supermarkten. We eten dan op volgorde van wat "op moet" en wat het eerst bederft. Dit werkt goed. In de winter gebruiken we vaak onze schuur ook als koelkast en nee we hebben een hele kleine schuur, maar we kiezen er voor om een stukje hiervoor op te offeren.

Eerst kijken, dan kopen...

Ik wilde ook graag af van het impulsief kopen. Als je iets mist om een gerecht te maken gelijk naar de winkel te rennen en vervolgens met een tas vol terug te komen. Om dat te voorkomen maak ik vaak een lijstje per week wat ik wil eten. Dan kan ik al aardig inschatten wat we nog wel en niet hebben. 
Daarnaast heb ik mezelf ook aangeleerd om als ik iets niet heb, om eerst eens in de schuur of kast te kijken wat ik wel heb. Vaak heb ik genoeg voorraad om wel iets anders klaar te maken.
Bijv.
Een tijdje geleden wilde ik pastasaus maken. In de koelkast miste ik de nodige groente en ik had geen blikken tomaten meer en zelfs geen pasta meer. Het was bijna tijd voor de maandboodschappen en dan zijn de kasten wat minder gevuld dan normaal en is er wel eens iets op. Toen ik goed ging kijken in de koelkast en m'n kast/schuur, kwam ik wel een kool en prei tegen. In de kast kwam ik mie tegen. Waarom zou ik geen bami maken? Daar heb ik wel alles voor in huis. 
Dit bespaarde me de tijd om naar de winkel te gaan en daarbij ook nog eens de kosten voor het extra aanschaffen van de overige ingrediënten. Dit gebeurd steeds vaker. Dus kijk eerst eens goed in je kasten en maak wat anders dan je bedacht had.

Hoe hou ik alles vers...

Sommige producten gaan minder hard dan anderen. Sommige producten staan wel een langere tijd op de plank. Hoe zorgen we dat 't vers en goed blijft. In de winkel waar ik werk hebben we voor de vulploeg een regel FIFO. First in first out. Oftewel er moet zo gevuld worden dat de producten met de kortste datum vooraan staan en de langste achter aan. Zo doen wij het dus ook. We zorgen ervoor dat de producten met de kortste datum vooraan staan.
1 keer per jaar eten we onze kast leeg, later hier meer over!

Ik ben erg blij met ons nieuwe systeem en het bespaart me veel tijd en geld.Hebben jullie een logica in het doen van boodschappen?
Gaan jullie vaak nog iets bijhalen?

25 opmerkingen:

 1. Wij bestellen sinds kort een keer per maand boodschappen via appie. Dan nemen we alle houdbare dingen, zoals havermout, mac, broodbeleg etc etc.
  Meestal een keer per week haal ik wat vers en wat lekkere dingen voor het weekend bij, met 1 tas ben ik dan vaak klaar. Groente eten we momenteel uit eigen tuin, dat scheelt ook wel.
  Ik vind het handig om altijd een voorraad te hebben, en idd te koken met wat je hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ideaal he? Ben er erg blij mee en 't maakt me een stuk bewuster!

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Graag gedaan Wendy! Heb je al een lijst gemaakt ;)?

   Verwijderen
 3. Wij doen het al jaren op deze manier. Op dit moment doen we bijna iedere week 1/4 van de maandboodschappen :-). Dat komt op dit moment wat handiger uit. Voorheen ging ik één keer per maand naar de Aldi en sloeg voor een hele maand in. Ik heb ook een lijst in Excel gemaakt met alle producten en de voorraad die ik wil hebben. Alles wat mist, wordt gekocht. Zelfs de kinderen kunnen het invullen als het zou moeten. En nooit meer piekeren: wat ben ik nou toch vergeten?
  Goed idee om je voorraadkast ook fifo te vullen. Dat ga ik binnenkort ook doen, als ik de kelder een goede beurt ga geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja fifo is erg handig omdat je altijd wel dingen hebt staan die je wat langer op de plank hebt staan! Vind het ook super dat ik nooit mis grijp. Ideaal.
   Leuk om te horen dat er nog meer mensen zijn die dit zo doen!

   Verwijderen
 4. Ik heb het jaren zo gedaan, zoals jij aangeeft, in de tijd dat onze kinderen nog klein waren. Ik vond het heel fijn dat je dan niet zo vaak naar de winkel hoefde. Op dit moment kopen we 1 x per twee of drie weken de 'grote' boodschappen en voor andere dingen heb ik verschillende adresjes, de markt, de emte, de natuurwinkel, de fruitboer, de appelboer, enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer dat de kwaliteit en prijs bij supermarkten niet zo goed zijn, dat je toch nog naar andere winkels hoeft... Maar dat heeft op zich ook wel weer z'n charme.
   Mijn kids zijnidd ook klein, heel handig om gewoon genoeg te hebben!

   Verwijderen
 5. Ik ga één keer in de week. En op zaterdag haalt mijn man brood voor de zaterdag en zondag en wat dingetjes voor het weekend. Verder ga ik nergens winkelen door de weeks.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is mijn streven idd ook altijd. Gewoon niet naar winkels gaan... 1 probleem ik werk in een supermarkt :). Hrbbe nu aangeleerd im m'n portomonee niet mee te nemen ;)

   Verwijderen
 6. Hoi Ilse,

  Wat een fijne blog! Ik studeer momenteel fulltime en heb daarnaast 4 avonden leerlingen op mijn zangschool in Amsterdam. Ik heb dus vrij weinig tijd om boodschappen te doen waardoor het er vaak op neerkomt dat ik 's avonds nog even naar de AH sjees of wat bij de snackbar om de hoek haal (wat écht niet goed voor mij én mijn centen is). Ik vind het dus een briljant idee om maandboodschappen in te slaan. Alleen zou ik echt niet weten wat er allemaal op mijn lijst moet komen te staan. Heb jij toevallig een voorbeeld-lijst die ik ter inspiratie zou kunnen gebruiken?

  Groeten, Elaine Selie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Elaine
   Bedankt voor je leuke reactie.
   Kan me voorstellen dat er weinig tijd overblijft voor je om boodschappen te halen. Als je bij de pagina contact kijkt, kan je een mailtje sturen. Als je me dan even mailt, dan stuur ik wel m'n boodschappenlijst door. Hou er alleen wel rekening mee dat de producten en hoeveelheden zijn die wij in ons gezin van 4 gebruiken.
   Zie je mailtje wel verschijnen
   Liefs Ilse

   Verwijderen
 7. Knap zeg! Ik weet niet of ik dat zou kunnen op die manier. Misschien wel eens leuk om te proberen... :)

  Ik ben wel benieuwd: heb je niet het gevoel dat je afentoe teveel betaalt, omdat je niet kan inspelen op de aanbiedingen als je maar eens per maand boodschappen doet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedenkt daantje.
   Het proberen waard toch ;)

   Teveel betalen... Nee dat geloof ik niet. We gebruiken hier heel veel van 't eigen merk of euromerk en dat is eigenlijk nooit in de aanbieding, daarnaast maak ik heel veel zelf en staan er dus heel basisproducten op m'n lijstje en ook die zijn zelden of nooit in de aanbieding.

   Soms zie ik een hele goede aanbieding van iets en dan koop ik in een keer voor een Paar maanden in, weet nu namelijk precies wat er per maand doorheen gaat en kan toch evt. Inspringen om aanbiedingen. Maar dat zijn echt uitzonderingen.

   Verwijderen
 8. Ik bestel wekelijks bij odin. Maar sommige bio-artikelen zijn bij de supermarkt voordeliger. Dan haal ik ze daar. Soms haal ik groenvoer en plaatselijke kaas bij een kleine natuurvoedingswinkel of bioboer.Ik kan me goed aan mijn lijstje houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij doen altijd boodschappen op de fiets... en dan gaat dit echt niet lukken, vrees ik. Maar het gros wordt bij de Lidl gehaald en de rest bij de supermarkt in de buurt (ah of hoogvliet). Scheelt ook heel veel. Maar het is een stuk duurder geworden toen onze zoon lactose vrij werd... Soja melk en lactose vrije boter enz. zijn bijna het dubbele van gewone melkproducten. De auto laten staan scheelt ook een hoop, wij tanken maar 1x in de drie maanden benzine. En dan hebben we vaak een lange afstand gereden of zijn op vakantie geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je idd boodschappen doet op de fiets zal dit niet werken. Ik heb door de weeks nooit een auto voor de deur en doe dus alles op de fiets. Manlief heeft de auto nodig voor zijn werk, dus helemaal laten staan gaat niet lukken!

   Verwijderen
 10. Hoi Ilse,
  Van Julia's Gezinsleven Blog geruisloos in jou blog gerold. Wat gezellig om dit alles te lezen onder het genot van een warm kopje thee :-)
  Omdat ik blijkbaar iets niet goed heb gedaan kan ik via contact je geen mailtje sturen met de vraag of je een opzetje van de maandboodschappenlijst zoals jij die gebruikt zou kunnen mailen?
  Had nog nooit van deze werkwijze gehoord, maar met het nieuwe jaar (goede voornemens!) voor de deur trok dit zeker mijn aandacht om eens te proberen!
  Succes met je blog, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. O ja, mn mailadres is: givehomemadegifts@hotmail.com ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zelf doe ik al jaren ook maandboodschappen bij de Aldi en 1 keer in de week ga ik naar de Jumbo. Voor het weekend haalt manlief nog wat boodschappen bij A.H.
  Ook werk ik altijd met een weekmenu, waarbij ik de aanbiedingen en de voorraad in de vriezer en de voorraad altijd in gedachten hou. Zo gaat het meestal wel goed.
  Fijn om te lezen dat dit idee voor meer mensen goed werkt!
  groetjes Margreet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk en handig is het om te doen en ik merkt dat steeds meer mensen er intresse in hebben!
   Groetjes Ilse

   Verwijderen
 13. Zelf doe ik ook 1x per maand de maandboodschappen bij de Aldi en ga ik 1x in de week naar de Jumbo.
  Manlief haalt dan op zaterdag nog de laatste aanvullingen bij de A.H. en eventueel nog iets bij de Lidl.
  Verder werk ik met een weekmenu en houdt daarbij de aanbiedingen en de zaken op voorraad en in de vriezer in de gaten.
  Werkt goed voor ons en zo te lezen voor anderen ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik doe het niet een keer per week boodschappen. Elke dag ga ik naar de Dirk en koop wat producten die ik nodig. Nou, ik heb een rieten boodschappenmand, ik heb niet te tassen te kopen. Iedereen die veel inkopen doet aanbevelen aan een mand te kopen. Ik kocht een in mandenstorenl.

  BeantwoordenVerwijderen