15 oktober 2013

Durf jij de uitdaging aan????


Al een paar keer was ik op diverse plaatsen mensen of berichtjes tegen gekomen
die een uitdaging waren aangegaan...
Dat zette me wel aan 't denken.
Om wat voor uitdaging het gaat?

Koop een jaar lang geen kleding!

tja... 
geen kleding kopen...
ai...

Ik moet eerlijk toegeven dat ik graag kleding koop, 
de mode volg ik niet echt, maar toch komt er geregeld iets leuks en nieuws in mijn kast te hangen. Koopjes ben ik helemaal dol op.

Toen ik vorig jaar 18 kilo was afgevallen, kon/moest ik wel nieuwe kleding kopen.
Ik kon echt niks meer aan....
Heerlijk zou je zeggen?! 
Zeker, maar oh wat koste dat veel geld.
Echt heel veel geld...
een compleet nieuwe gardarobe...

Gelukkig zijn/waren we in de gelukkig positie dat we dat kunnen betalen en dus mocht ik mijn kasten vullen met mooie en nieuwe kleding.
Alle kleding die ik niet meer paste ging met zakken tegelijk naar de Kringloop, met de hoop dat ze een mooi nieuw leven zouden krijgen.

Er is ondertussen een seizoen rond en ik alle kleding voor alle seizoenen is aangevuld en toen kwam ik weer iemand tegen op een blog die deze uitdaging was aangegaan...
Het zette me aan het denken. 
We hebben genoeg kleren, bijna allemaal nieuw en er zijn zoveel mensen die het niet hebben... waarom zou ik niet...

Na dit thuis in de groep te hebben gegooid... namen we samen de beslissing
We kopen een jaar lang geen kleding meer, 
noodgevallen uitgezonderd...
Ook voor de kinderen kopen we uiteraard wel nieuwe kleren, want gelukkig blijven die nog steeds groeien.

Ondertussen zijn we een maand verder en ik moet eerlijk bekennen het voelt wel lekker.
Hans had alleen nog een nieuwe winterjas nodig, dus die werd aangeschaft en daarna ging de beurs voor volwassen kleding op slot....

Eerlijk is eerlijk... het kost me wel wat moeite om als ik door een winkelstraat loop, om niet even te neuzen in een rek... maar waarom zou ik neuzen in een rek?
Ik heb een kast vol goede kleding en we hebben een uitdaging!
Maar aan de andere kant geeft het me ook rust.

We willen dit dus doen voor/om 

- een stukje training in tevreden zijn met wat we hebben
- een stukje te besparen
- een stukje bewust wording onze rijkdom
- een stukje anders leven
- een stukje bewust worden van wat anderen niet hebben of kunnen
- niet willen mee doen met de consumptie maatschappij en altijd maar mee doen met de nieuwste mode....

Heb ook al gelezen dat sommige van deze mensen aan kledingruilen doen, ze organiseren met al hun vriendinnen een gezellig avond en ruilen wat van hun kleding uit!
Waarom niet?
Zo heb je nieuwe kleding en het kost je niks en je weet waar 't vandaan komt....

Zouden jullie deze uitdaging aan durven gaan?
Doen jullie met ons mee?
Ben benieuwd

12 opmerkingen:

 1. Ik vind een jaar te lang! En zo nu en dan kleding kopen vind ik fijn. Bovendien koop ik het tweedehands.

  Ik wens je wel heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je vlijtig liesje.
   Ik vind kleding kopen ook erg leuk, maar als ik dan naar m'n kast kijk.... Heb ik 't niet nodig....een jaar is inderdaad erg lang, maar heb goede hoop dat dat gaat lukken.
   Ik koop gegregeld 2e hands, maar ook geregeld nieuw.
   Groetjes

   Verwijderen
 2. Grappig... Vandaag precies een jaar geleden besloot ik een jaar lang niéts voor mezelf te kopen. Om eerlijk te zijn lukte dat niet helemaal, maar met sommige dingen wel. Ik denk toch de lat iets te hoog gelegd;-) Maar één ding is zeker, je wordt er absoluut heel creatief van, zo heb ik zelf een strijkplankhoes gemaakt van een stof die ik eens van iemand had gekregen;-)
  Ik doe niet mee, maar wens je wel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad grappig!
   Kocht je helemaal niks voor jezelf? Dat lijkt me ook erg lastig.... Dat is wel helemaal niks ...zeg maar ;)... Ook een mooi streven.
   Al lukt 't niet helemaal dan ben je je in ieder geval wel ergens goed bewust van geworden!
   Knap van je hoor en ik snap goed dat je niet mee doet ;)
   Heb je nu dan na een jaar gelijk zoiets van: ik mag weer en je gelijk weer dingen kopen? Of is het blijvend? Ik las ergens dat het 3 maanden duurt voor je een nieuw ritme/gewoonte hebt aangeleerd. Ik hoop dus door dit jaar dat m'n koopgedrag in ieder geval flink zal veranderen en blijvender is...
   We hopen na 't jaar ook anders om te gaan met kleding kopen, daar denken we nu al overna..
   Bedankt voor je succes wensen en ik hou je via m'n blog op de hoogte

   Verwijderen
  2. Het is wel 'erg niks' inderdaad;-) Het hielp me wel om mezelf 10 keer af te vragen óf ik het wel echt wil hebben, in dat geval wacht ik gewoon nog even en als ik het echt wil, dan vraag ik het voor m'n verjaardag, moederdag of sinterklaas;-))
   Maar ook met de nadruk op 'niets voor jezelf' kun je creatief omgaan. Dat had ik zin om iets te haken, kocht ik toch wol en maakte ik het gewoon voor iemand anders, allebei blij!
   En zo kun je heel veel dingen toch ook kopen/ gebruiken en het inzetten voor anderen, dat was ook wel een les die blijft hangen. Verder denk je ook allemaal dingen nodig te hebben, waar je ook goed mee zonder kunt. Ik heb nu een jaar zonder agenda gedaan, ik vind het heerlijk om een agenda te hebben! Maar deed het nu met m'n mobiel en dat ging ook prima. Ik heb nu een agenda voor m'n verjaardag gehad;-) Je gaat ook veel meer waardering krijgen voor iets wat je krijgt!
   Leuk hoor, ik volg je wel!

   Verwijderen
 3. Ik doe het al jaren zo dat ik pas iets koop als het echt nodig is, dus versleten meestal/ of het is echt niet mooi meer door het vele wassen. Omdat ik het o.a. zonde van mn geld vind. Ik zie wel eens om me heen dat ze mensen de kast vol hebben hangen en ze niet weten wat ze aan moeten doen, dat vind ik gewoon jammer omdat er mensen zijn die gewoon geen kleding kunnen kopen. Voor mn dochtertje heb ik veel kleding gekregen van haar nichtje, echt heel mooi. De maat komt ook nog eens goed uit. Ik geef het later weer terug en misschien kan ze er iemand anders weer mee blij maken. Ik kom weleens bij de kringloop, daar kun je zo lekker rondsnuffelen. Laatst had ik een spijkerrokje van de Hema, je zag echt niet dat het gedragen was, voor 1 euro. Dat vind ik nou echt leuk. Mn man loopt 6 dagen in de week in z'n werkkleding dus dat is lekker goedkoop ;). Pasgeleden hadden we nieuwe schoenen gekocht, we kopen dan wel goed spul omdat het langer mooi blijft en beter zit. Zo we kunnen er weer 10 jaar tegen zegt hij ten de verkoopster; die wist niet waar ze kijken moest :). Ik heb nogal modebewuste zussen, die nu ze op de kleintjes moeten letten kledingruil doen, das handig als je dezelfde maat hebt. Dus ik doe een beetje mee, ik koop pas als het echt nodig is ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mooie levenstijl Anita... als ik t even niet meer weet, zoek ik je wel op voor advies :)

   Verwijderen
 4. Ik heb vorig jaar een jaar mezelf beperkt tot alleen fair trade/eco kleding, en ik moet zeggen, sindsdien koop ik veel minder kleding, en let ook veel meer op hoe en waar het gemaakt wordt. Ik doe nu niet mee aan dit, ook omdat ik zelf wel kleding maak, dat is dan zo'n schemergebied, maar het is zeker een goed initiatief

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is ook een goed voornemen, ook jouw voornemen maakt je bewust van je koop gedrag! Super hoor om te lezen! Voor zelf kleding maken ben ik absoluut niet in de wieg gelegd ;)

   Verwijderen
 5. Wat een boeiend onderwerp...
  Ik koop al jaren heel weinig kleding,
  alleen als het echt nodig is.
  Nu merk ik,
  na jaren,
  dat dingen echt op raken / helemaal beginnen te verslijten.
  Het is een proces waar ik bewust voor heb gekozen,
  en ik ging merken dat ik er zelfs plezier in kreeg :-)

  Eerlijk is eerlijk onze situatie vroeg erom,
  maar het is voor mij minder erg gebleken dan ik van te voren had kunnen denken.
  Kopen maakt mij nooit zo gelukkig,
  ik heb ontdekt dat ik veel blijer word van een eenvoudiger leven.
  Ook van de natuur en andere GRATIS dingen die zo voor het oprapen liggen kan ik tegenwoordig enorm genieten.

  Succes met je projectje :-)
  LIEVE GROETEN, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik koop meestal ook alleen als ik écht iets nodig heb. En soms iets nieuws voor een speciale gelegenheid als kerst of een bruiloft. Ben eigenlijk bijna te zuinig voor mijzelf, in elk geval volgens mijn man... Dus hoef niet per se mee te doen, haha. Als ik een spijkerbroek koop, is dat meestal omdat een andere echt versleten is! Voor mijn kinderen krijg ik ook veel en geef ook wel weer wat door (als het niet tot op de draad versleten is ;-))
  En nu ben ik zwanger en kreeg ik zomaar een hele stapel zwangerschapskleding van een vriendin - ik hoef voorlopig niets! Nou ja, misschien iets leuks voor straks met de kerst. Het scheelt ook wel dat ik bijna nooit echt op koopjesjacht ga in de stad (want ik vind gerust een heleboel dingen leuk!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie!
   Voor de kinderen krijg ik ook geregeld wat en er gaat ook geregeld weer wat door naar anderen. Dat vind ik zo mooi...van geven word je echt rijker!
   Mooi te lezen dat je weer zwanger bent!
   Gefeliciteerd!
   Liefs Ilsse

   Verwijderen