21 maart 2014

100% Volkoren wafels

Een tijdje geleden plaatste ik recept voor wafels.
Heerlijk maar door dat ze gemaakt zijn van tarwemeel niet erg gezond, nou vind ik dat geen probleem voor soms voor bv in het weekend. Maar voor doordeweeks vind ik het niks en de mannen vinden ze erg lekker...
Dus werk aan de winkel...


Ik maakte ze kort daarna van alleen maar volkoren meel en vroor ze in.
Zodat ik ze mee kan geven in de broodtrommels.
Ze zijn heerlijk, hebben wel een andere smaak....maar zeker niet vies!
Dus ik zeg maken :)

Recept 100%  Volkoren wafels
8-9 stuks

350 gram melk
9 gram gist
1 theelepel vanille extract of 5 gram vanille suiker
250 gram volkorenmeel
2 eetlepels palmsuiker (heb je dat niet neem dan normale suiker
snuf zout
1 ei
60 gram boter
1 volkoren beschuit
wafelijzer 

Verwarm de melk tot lauw.
Meng in een kom de gist, bloem, suiker en zout.
Voeg de melk en het ei er aan toe en roer dit met een garde goed door tot alle klontjes.
Smelt de boter en roer ook die door het beslag.
Verkruimel het beschuit en spatel de beschuit ook door het beslag.
Dek de kom af met een theedoek of een douchemuts (ja klinkt raar maar werkt super) en laat het een uur rijzen.


Verwarm ondertussen je wafelijzer.
Na het uur is je beslag goed om mee aan de slag te gaan.



Vul met een grote soeplepel het ijzer.
Bak de wafels zo'n 3 minuten.


Even laten afkoelen en smullen maar.
Je kan wafels goed invriezen, laat ze ontdooien en warm ze evt op in de oven of magnetron, maar koud zijn ze zeker ook goed te eten. 


Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. Hoi Ilse,
    Ze lijken me verrukkelijk, alleen heb ik niet zo'n mooi wafelijzer. Dus ik kan het niet uitproberen.
    Zag net ook je recept voor groene spagetti en die ga ik zeker een keer proberen, zier er heerlijk uit.
    Ik wens je een heerlijk weekend,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ben ik hier BLIJ mee zeg!
    Dit is een mooie gezondere variant.
    En zo fijn dat jij dit hebt uitgedokterd :-)
    Wij hebben een ijzer met hartjes :-)
    Jouw recept gaat voorzeker in onze hartjes belandden!

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Ilse,ik kijk er naar uit om deze wafels te maken, maar gebruik je hier verse gist of instantgist? Instantgist zit altijd in zakjes van 7 gram...dus even uit nieuwsgierigheid gebruik jij bewust meer gist en zo ja met welke reden? Groet,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Maaike,
      Ik gebruik instant gist, deze koop ik in pondszakken en gooi die over in een bakje die ik in de koelkast bewaar. Deze hoeveelheid gist is normaal voor zo'n beslagje. Dus niet bewust meer, maar gewoon de juiste hoeveelheid.
      Groetjes Ilse

      Verwijderen