27 maart 2014

Bonen invriezen

Sperziebonen, maar ook snijbonen kan je heel goed invriezen.
Niet iedereen weet dit of weet hoe het moet.
Nou zouden jullie kunnen denken, jij weckt toch? Waarom ga je dan toch bonen invriezen...
Van andere mensen die vaker wecken heb ik begrepen dat bonen uit de weck niet smakelijk zijn. Dus waarom zou ik dat gaan proberen... zou zonde zijn van de bonen.

Ik kocht snijbonen die flink afgeprijsd waren.
Omdat ik plek had in de vriezer, kocht ik gelijk voor 3 keer en ik vind het ook erg makkelijk om in de vriezer 'verse' groente te hebben.
Ik sneed de snijbonen met de hand (pfff.. moet nog eens opzoek naar een molentje).


Daarna ging ik ze blancheren.
Dat doe je door een flinke pan water aan de kook te brengen.
Als het kookt, doe je de bonen erin.
Breng het water weer aan de kook en
als het weer kookt zet dan de timer op 3 minuten.


Wanneer de timer afloopt, giet je de bonen af en
stort ze dan in een vergiet en spoel ze af met koud water.
Laat het water even doorlopen, zodat ze niet teveel doorgaren.
Laat de bonen verder afkoelen en verdeel ze in zakjes.
Duw zoveel mogelijk lucht uit de zakjes en leg ze in de vriezer.


Als je ze wilt eten, kan je ze bevroren in de pan met een beetje water aan de kook brengen en kook ze dan nog tot ze beetgaar zijn (en dus iets korter dan normaal).

Vriezen jullie wel eens groentes in?
Benutten jullie zo ook goede aanbiedingen?


9 opmerkingen:

  1. Pas kocht ik 2 grote bloemkolen voor een euro. In stukken gesneden en rauw in de vriezer gedaan. Sperziebonen doe ik ook rauw in de vriezer. Smaakt prima. Ik koop ook wel voordeelzakken groenten zoals broccoli diepvries. Ik vind het wel handig om wat op voorraad te hebben.

    Groetjes

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Snijbonen kun je prima rauw invriezen, scheelt hoop werk en ze zijn zeker zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan, maar dan max 2 a 3 maanden houdbaar.

      Verwijderen
  3. Ik vries soms groenten in van in de tuin van mijn moeder. wortelen, prei, selder en boontjes. die blancheer ik niet. Spinazie wel. Ik had op het einde van het paprikaseizoen ook een paar kilo rode paprika geblancheerd en ingevroren. Zo kan ik nu rode paprika gebruiken zonder dat die van ver moeten komen of in verwarmde kassen geteeld worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Even voor jullie een algemene reactie. Je hoeft het perse te blancheren, maar het is zker beter! Ik heb een linkje voor jullie waarin het duidelijk uitgelegd wordt en waarom ik er dus voor kies om te blancheren. Liefs Ilse

    http://eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/8186-groenten-invriezen.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Ilse, weer wat geleerd vandaag.

      Verwijderen
    2. Graag gedaan! Kennis is er om door te geven toch :)

      Verwijderen
  5. kocht altijd sperciebonen in potten, omdat mijn dochter die het lekkerste vond ,maar nu zij het huis uitgaat ga ik weer gewoon verse bonen kopen omdat ik die lekkerder vind en het ook makkelijker is om een persoonsporties te maken, ik ga ook zeker bij aanbiedingen wat ruimer inslaan en porties invriezen zodat ik wat op voorraad heb .

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Je hebt helemaal gelijk om ze op deze manier te conserveren!
    Zo uit de vriezer zijn ze heerlijk...
    Maar van de WECK iets minder,
    vinden wij dan hoor :-)

    Ik koop nooit aanbiedingen,
    wacht altijd tot het moestuintje over de kop gaat en ons gaat bieden wat ze kan :-)
    Soms is het dan ook echt aanpoten,
    net als bij jou met de bonen.
    Wij zijn in de zomer ook regelmatig IN DE BONEN :-)
    En genieten er nu ook nog heerlijk van.

    DANK voor deze LEERZAME POST!
    Leuk om je kennis te delen.

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen