18 maart 2014

Kroten of bietjes wecken

Geregeld rijden we even naar van Os, om fruit te halen.
Ook hebben ze vaak goede aanbiedingen.
Dit keer kroten of ook wel bietjes 3 kilo voor 1,99... Dat is niet veel en dus nam ik 2 zakken mee.
6 kilo paste net in een enorme soeppan :)


Ik kookte ze tot ze gaar waren, daarna schaafde ik ze en gingen ze in potten.
Voegde ook nog wat extra vocht toe wat achter bleef in de pan.


De potten gingen in de weckketel en een tijdje later haalde ik er genoeg potten uit om een lange tijd van te kunnen eten.

De kroten weck je 30 minuten op 100 graden.



Toen de potten uit de ketel kwamen schrok ik erg. In iedere pot was het bovenste gedeelte verkleurd. Op bovenstaande foto zie je dat ook... Een beetje bruinig, sommige zaten gewoon witte stukken in.... OHhhh help... mislukt dacht ik...
Maar dat kon toch niet. Dus via de chat even met weckende vriendin M. overlegd, vele mogelijkheden en onmogelijkheden uitgesloten.... uiteindelijk kwam zij tot deze kwam tot deze conclusie :

Het lijkt mij dan een moleculaire kwestie

Nou daar houden we het maar op.... :)
een paar dagen later gingen we kroten eten en dus moest een van de potten open en niks geen verkleuring meer te zien... ;)

In de schuur staan 8 potten te wachten tot ze gegeten gaan worden.

Wij eten kroten als stampot en ik geregeld als een salade
Hoe eten jullie kroten?
En hoe noemen jullie ze eigenlijk?? 
Kroten of rode bieten?




23 opmerkingen:

  1. Wij noemen ze gewoon bieten :)
    Lijkt me erg leuk om te doen wecken.
    Heb jij een speciale weckketel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi en wij gewoon kroten. Schijnt voor deze omgeving (Rotterdam) een normale manier van benoemen te zijn. ;)
      Ik heb inderdaad een weckketel, onder 't tabblad uit m'n weckketel kan je er alles overlezen.
      Groetjes Ilse
      Ps. zie in je blog profiel dat je een blog zou hebben, maar kan geen link vinden... Gestopt met bloggen? Of nog niet begonnen ;)

      Verwijderen
    2. Haha had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar kom dan ook uit het gooi (is wel kak begreep ik ;)

      Had je tabblad inderdaad gevonden, maar nog niet het stukje van je weckketel??

      @blog, had er een, gestopt, weer gestart, nu weer gestopt, ...dilemma ;)

      Verwijderen
    3. Jammer van je blog! Ik vind 't heerlijk.
      Zie nu inderdaad ook dat ik geen artikel heb geschreven over m'n weckketel... Raar, maar ik heb inderdaad een speciale ketel van 't merk Weck. Een met thermostaat, tijdschakelaar en kraantje. Echt ideaal!

      Verwijderen
  2. Hoi
    Ik weck ook regelmatig kroten uit eigen tuin, maar altijd met azijn erbji.
    Het kan dus ook zonder azijn, begrijp ik?
    Handig he zon voorraadje. Doeg Anne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor Anne het kan zeker zonder azijn! Met azijn vind ik het niet lekker.... ;) en dit ging ook goed.
      Leuk om te lezen dat je ook weck, weck je met een ketel?
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
    2. Hoi
      Bedankt voor je reactie. Ik vind met azijn ook niet zo lekker, maar had tot nu toe geen recept gevonden zonder azijn.
      Ja, ik heb ook een weckketel en een grote tuin.
      Tot nu toe geweckt, courgettes, bietjes dus, rode kool, worteltjes, boontjes, soep, viel tegen. En dat was het volgens mij wel. Ik vind het leuk om een voorraadje, zo n 30 a 40 potten te hebben na de zomer en die zijn dan voor de volgende zomer weer op, zodat ik de potten weer kan gebruiken . Anne

      Verwijderen
    3. hallo ik heb nog nooit bietjes ingemaakt, maar heb ze gewoon met laurier opgezet tot ze gaar waren, toen gesneden en in de potjes gedaan toen kokend vocht waarin ze gekookt waren erbij en toen op de kop gezet, zo doe ik het ook bij de appelmoes. Ik hoop dat het goed gaat.

      Verwijderen
    4. Er wordt weer inmaken en wecken door elkaar gehaald. Wecken is zonder azijn. Inmaken is met bv azijn. Jam maken, met suiker, is ook inmaken. Bij inmaken hangt de houdbaarheid ook heel erg van de suiker of azijn af, bij wecken alleen van het verhitten

      Verwijderen
  3. Kroten, jij weckt ze. Ik kook de bieten gaar in de snelkookpan, snij ze aan dobbelsteentjes en doe ze dan in hele schone potten, met een mengsel van suiker, azijn en wat peper. Dus de kroten koud(lauw) in de pot, kokend mengsel erbij, dichtschroeven en de pot op kop af laten koelen. De maximale bewaartijd (?) is volgens internet ca. 6 maanden. Tot nu toe heb ik nog geen bedorven inhoud gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan idd ook nog ernie. Maar wij vinden ze met azijn niet lekker en wil liever geen suiker gebruiken. Maar wel handig om te weten dat het wel kan!
      Bedankt
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  4. Wat leuk dat je met KROOTJES in de weer bent geweest :-)
    En zo goedkoop!
    Geen schrik krijgen voor verkleuringen hoor!
    Heb ik ook al zo vaak gehad...
    Maar zolang het dekseltje er niet afspringt is er niets aan de hand.
    Ik weck ook nog wel eens BORSCHT= Russische/Oost-Europese bietensoep.
    Je kan hem op 1000 manieren maken,
    GOOGLE maar eens in het rond :-)
    En lekker :-)

    Ook BIETJES inmaken op zoet-zuur naar het recept van Teuni van Eenvoudig leven is erg smakelijk.
    Ik gebruik deze zoet-zure bietjes om snel een bietjessalade te kunnen maken.

    VEEL LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Moet eerlijk bekennen dat het me helemaal niet trekt zo'n rode soep (zei de vrouw die andijviesoep klaar maakte ;)...)...Ik zal eens gaan kijken. Zal ook eens kijken naar dat recept van Teuni, mss een paar kleine potjes wecken voor mezelf dan...
      Blij dat jij op de hoogte bent van die verkleuringen... schrok me echt naar...
      liefs Ilse

      Verwijderen
  5. Vind ik stoer, mensen die wecken! Zelf geen tuin, geen voorraadkast, geen kelder en geen plaats voor een weckketel. Dus dat gaat m niet worden voorlopig ;-) Mijn vriend lust geen bieten/kroten ('alleen het woord al') dus ik denk niet dat ik die nog vaak ga eten :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei dat is jammer, want het is zo gezond.....misschien eens op een andere manieren klaarmaken?
      Wecken stoer? Leuk om te horen :).... misschien ooit eens in de toekomst joh! Had ik ook niet gelijk hoor ;)

      Verwijderen
  6. Wij noemen het rode bieten en mijn man en ik zijn er gek op en zelfs één van de kleinzoons eet er lekker in mee, tweede begint al steeds meer te eten. Met azijn gruwel ik er van dus ben erg blij met jouw versie, Bij mij gaan ze dus weer in de moestuin, bedankt voor je heerlijke blog, ik volg je iedere dag. Coosje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi kunnen de bieten afgekoeld de weckketel in

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor geen probleem, vul dan je ketel ook met koud water.
      Inhoud en water temperatuur moeten ongeveer 't zelfde zin .
      Groetjes

      Verwijderen
  8. Wij wecken de bieten ook, maar koken ze niet te lang, na het koken in plakjes snijden en overgieten met gekookt water met een beetje zout (5 gram per liter). We wecken ze 1 1/2 uur op 100 graden.

    Een lekker bietenrecept met knoflook en crème fraîche vind je op mijn blog:

    http://annemarie-leslilas.blogspot.fr/search?q=bieten

    BeantwoordenVerwijderen
  9. te weinig water in je potten gedaan vandaar de afwijkende kleur.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hmmmm, van Os....., dan heb jij wel hele lekkere groenten!!!!
    Net als ik:)
    Bedankt voor je uitleg

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik eet bietjes vaak in een smoothie, met appelen en/of een zoete winterpeen.
    Voor het gezin maak ik ze klaar met een lekkere verse ui en een gezonde hamburger of spek.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. lekker joh die bietekroten. Ze gaan hier erin als ijs. Ga ze nu voor het eerst wecken i.v.m. tekort aan diepvriesruimte. Zonder toevoegingen de weckketel in. Daarna opwarmen met een klein beetje zout, theelepel suiker, scheutje azijn en een gebakken uitje. Aardappels en een bal gehakt. Zelfgemaakte appelmoes. Ook geweckte. Perfect!

    BeantwoordenVerwijderen