16 april 2014

Simpele satesaus zelf maken

Geregeld maak ik zelf een simpele satésaus. Satésaus uit potjes vind ik duur, vaak niet lekker en dan heb ik het nog niet eens over die eindeloze lijst met ingrediënten... vol met troep...
En dat wil ik niet.

Op het blog van Teunie, eenvoudig leven, 
vond ik een simpel recept. 
Dat is ondertussen wel aangepast naar onze eigen smaak ;)

Dus hieronder mijn variant.

Recept Simpele satésaus

200 gram pindakaas (kies hier voor een soort, zonder toegevoegde suiker en uiteraard zonder e nummers)
2 tenen knoflook
1 eetlepel sambal of 2 eetlepels chilisaus of een stukje verse peper die je heel fijn hakt
ketjap naar smaak
klein scheutje azijn
2 eetlepels palmsuiker
melk naar smaak

Doe een scheutje olijfolie in ene pan. 
Voeg dan alle ingrediënten behalve de melk toe.
Verwarm dit zachtjes en blijf roeren.
De tip die Teunie omdat vooral zachtjes te doen ivm de olie die anders op je satesaus komt te drijven geeft ze niet voor niks.
Dus laat het vuur zo laag mogelijk en heb geduld.....
Als alles gesmolten is, voeg je scheutje voor scheutje wat melk toe en blijf roeren.
Voeg net zoveel melk toe tot het de juiste dikte heeft.

Lekker met wat patatjes, stokbroodje, bbq, of bij wat niet....;)

11 opmerkingen:

  1. Grappig...
    ik heb het recept van Teuni ook uitgebouwd :-)
    Het lijkt heel veel op die van jou!
    Leuk om te zien...
    En lekker dat het is hè!

    Een fijn blogje weer op deze mooie woensdagmorgen :-)
    Een gezegende dag lieve Ilse!

    Liefs, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha het recept van theunie is een heerlijk recept om op voort te borduren!
      Bedankt ;)

      Verwijderen
  2. Ik gebruik een recept uit mijn oude studentenkookboek, daar gaat geen olie in en kan die dus niet bovendrijven. Langzaamaan blijft wel het advies. Omdat een aantal bij ons niet van knoflook houden gebruik ik een snuifje knoflookpoeder, echte heb ik nooit in huis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi memvan7
      Knoflookpoeder is ook een goed idee!
      De olie die boven komt drijven is de olie uit de pindakaas zelf en dus niet de olie die je gebruikt.
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  3. Mmm, lekker. Wij maken em ook zoiets..
    En dan maken we ook vaak de pindakaas nog zelf. (gewoon omdat ik dat zo leuk vind dat dat kan)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is zeker leuk om te doen, dat doen we hier ook wel eens. Maar er gaat hier zoveel pindakaas door, dat 't makkelijker is im 't in een pot te kopen en gelukkig bestaan er ook zonder e nummers... Dus dan vind ik 't wel handig zo ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Misschien een keer deze variant maken. Ik heb het een keer gemaakt met pindakaas, sojasaus en volgens mij sojamelk. Maar wij vonden daar niet veel aan. Smaakte veel te veel naar pindakaas....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Even mijn vorige reactie wat nuanceren: satésaus is dus zoiets wat ik nog wel uit een bakje haal. Van W.ijko. Lekkerder dan die is me zelf nooit gelukt. Helaas mag ik het eigenlijk niet eten, want buikpijn na het eten. Misschien ga ik toch maar eens jouw recept proberen!
    Zou kokosbloesemsuiker een goede vervanger zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha dat is grappig dat je die dan juist wel weer uit een bakje haakt. Wel jammer dat je van veel dingen zo snel last hebt.... :(
      De palmsuiker kan je uiteraard vervangen door kokosbloesemsuiker!
      Succes ermee

      Verwijderen
  7. Waar kopen jullie pindakaas zonder E nummers?

    BeantwoordenVerwijderen