2 mei 2014

Zelf afwasmiddel maken

Afwasmiddel stond op het 'logische lijstje' van te maken schoonmaakproducten. Leek me makkelijk om te maken aangezien het erg lijkt op handzeep of wasmiddel. Dus ik ging aan de slag....

Recept Afwasmiddel

1,5 liter water
20 gram zeep (ik gebruikte sunlight)
50 gram eetlepels soda
50 gram schoonmaakazijn met citroengeur
lege plasticfles

Rasp de zeep.
Breng het water aan de kook.
Voeg de zeep toe en roer tot het gesmolten is.
Dan kan de soda erbij en blijf ook nu roeren tot de soda is opgelost.
Voeg dan de het schoonmaakazijn toe. Ik koos voor een schoonmaakazijn met een geurtje zodat ik niet als nog etherische olie toe hoefde te voegen. 
Laat het afkoelen en roer het dan nog even stevig door, evt met een staafmixer....
Nu is je afwasmiddel klaar.

Soda werd vroeger gebruikt om mee af te wassen, het schuimde niet maar ontvette als de beste. Dat merkte ik ook met dit afwasmiddel... het schuimt niet of nauwelijks, maar ontvet wel.... Wel even wennen dat je geen schuim hebt! Maar een schone vaat maakt alles weer goed :)

Hieronder nog de foto's van het proces....









6 opmerkingen:

  1. Ik maakte gisteren wasmiddel voor witte was en wasmiddel voor bonte was (recept van Annemiek
    Van Deursen) Ik vulde er ook de handzeep pompjes mee.
    Als mijn afwasmiddel op is ga ik mijn fles ook weer vullen....
    Leuk toch! en goed voor het milieu en de centjes.
    Prettige dag!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk, ik moet alweer een nieuwe fles maken. Je gebruikt er wel iets meer van als bijvoorbeeld dreft vind ik. Maar het is goedkoper en leuk om het zelf te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Ilse, ik heb een fles afwasmiddel gemaakt. En die gaat mee met ons op vakantie. Erg handig als je onderweg flessen moet schoonmaken. :) Leuke blog trouwens :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kom regelmatig zelfmaak afwasmiddel tegen met soda en azijn. Ik heb het gemaakt maar het werkt niet heel goed, echt vette dingen krijg je niet schoon. Dit komt vlgs mij omdat je een base (zeep, soda) met een zuur (azijn) vermengd. Dit heft elkaar op, en het wordt dus neutraal of je verminderd de werking van de zeep. Ik heb nu afwasmiddel gemaakt via deze site: http://www.hetkanwel.net/2013/12/14/afwasmiddel-zelf-maken/ alleen vindt ik hier wel heel veel soda inzitten. Ook doe ik het wel eens in de afwasmachine dat werkt ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik gebruik veel groenezeep voor veel dingen bruikbaar scheelt veel soorten schoonmaakmiddellen die naast duur ook allergien bevorderen doe het ook vaak in de wasnaschiene wat soda erbij dus geen cal....... heb eenwasmaschiene gehad een halfautomaat nooit geen wasmiddel maar groene zeep even oplossen en een handje soda de maschiene draaide bijna 20 jaar en toen ging de klok kapot helaas was was altijd erg schoon en rook lekker fris

    BeantwoordenVerwijderen