12 juni 2014

No Waste (10): Brood

Er wordt heel veel brood weggegooid.
In een artikel van het ANP van vorig jaar (ben er vanuit gegaan dat het dit jaar niet heel veel beter is.... dat besef van No-Waste moet groeien) vond ik onderstaande cijfers:

- Nederlanders gooien dagelijks 1 op de 5 sneetjes brood weg
- Bij elkaar zijn dat 400.000 hele broden per dag


Ongelofelijk...
Brood....
waarom gooi je dat we...
zoveel met zijn allen weggooien.

En dan te bedenken dat er zoveel mensen zijn die bv geen brood weggooien, dus dat betekend dat anderen veel meer weggooien dan die ene snee op de 5...

Ik bak al ons brood zelf, na het afkoelen en snijden gaat het gelijk de vriezer in.
Elke dag pakken we het aantal sneetjes eruit wat we willen gebruiken, omdat de jongens op school eten gaan er iedere dag even veel boterhammen mee en die gaan eigenlijk altijd op. Wij hebben dus eigenlijk nooit oud brood...

Maar ik kan me voorstellen dat het lastiger is als je kind altijd thuis eet. Ineens wat minder trek, moe, geen zin of ineens extra eters. Dat kan allemaal...
Dus heb je misschien toch wel eens minder vers brood liggen.
Maar wat doe je daar nou mee?
__________________________________________________

Van ouder brood kan je heeeel goed tosti's bakken.
Ik doe dit altijd in de pan, veel lekkerder en geen lastig tosti-ijzer op het aanrecht.

Ik besmeer de boterhammen met boter en aan de andere kant met chili-saus, daarop gaat een plak kaas en daarop een plak ham. Ik sluit af met een boterham met de boter naar de buitenkant. Ja je hebt dus een boterham met aan de buitenkant boter ;).
Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de tosti goudbruin en krokant tot je ziet dat de kaas gesmolten is... smullen maar...
_____________________________________________

Maar je kan er ook heel goed wentelteefjes van bakken
Wist je dat je ook heerlijke wentelteefjes kan maken van oud krentenbrood of oud suikerbrood.
_______________________________________________________________
Of wat dacht je van een heerlijke broodpudding? 
Binnenkort komt er een heerlijk recept online....
Maar er zijn vele andere mogelijkheden.
Snijd oud brood in dobbelsteentjes en vries deze in tot je genoeg hebt om een broodpudding van te maken.
_____________________________________________________________
Van oud brood kan je ook paneermeel maken.
Laat het helemaal verdrogen, dus uit een zak en bv in het raamkozijn of op het aanrecht.
Je zou het ook even kunnen laten bakken in de oven op een lage temperatuur.
Als het helemaal droog is maak het dan helemaal fijn met de staafmixer, heerlijk voor door je gehaktballen, voor onder in de appeltaart, om te paneren, voor een krokant korstje op een ovenschotel.
__________________________________________________

Maak eens lekkere croutons, 
snijd het oude brood in kleine dobbelsteentjes, besprenkel het met een royale hoeveelheid olijfolie en kies de kruiden uit die je graag wil gebruiken en mix dit goed door elkaar.
Bak de croutons op 180-190 graden in zo'n 20 minuten goudbruin en krokant.
_________________________________________________________________________

Brushetta's schijn je ook goed met oud (stok) brood te kunnen maken, heb ik alleen nog nooit gemaakt, maar ga ik zeker een keertje maken 
_______________________________________________

Natuurlijk kan je ook gewoon een heerlijk momentje ervan maken met een van je kinderen...
neem die zak met oud brood en maak de eendjes blij, 
geniet van je kinderen, van de eendjes en van het mooie weer...
Geen mooi weer? Mik het brood voor de eendjes in de vriezer en haal het eruit (van tevoren) als het zonnetje schijnt :)
_______________________________________________
Ik kreeg tijdens het publiceren van deze serie kreeg ik veel vragen over het No-Waste en fruit... Ik beloofde dat dat nog zou komen dat ik serie misschien nog zou verlengen... Dat wil ik ook graag, maar het kost best veel tijd om zulke artikelen te schrijven en ik redde het niet om nu al gelijk door te gaan met schrijven over No-Waste... Dus bij deze beloof ik dat er weer een serie gaat komen over No-Waste en dat ik dan verder ga waar ik nu gestopt ben... Daarnaast gaan er ook wel wat No-Waste recepten voorbij komen de komende weken. Ik weet niet precies wanneer ik de nieuwe serie online kan hebben... of het nog voor de zomerstop lukt of niet... Maar dat merken jullie vanzelf!
Liefs Ilse

5 opmerkingen:

  1. Wij gooien nooit brood weg, hier gaat het ook gelijk in de vriezer.
    En anders droog ik het voor het konijn en gooi het bij de eendjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als er hier al brood overblijft, dan gaat het naar de kippen, die lusten het ook graag, en zo nu en dan een boterhammetje voor de vogeltjes... maar het overgrote deel eten we zelf op hoor. Ook in porties in de vriezer...
    Ik wens je een heerlijke avond,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Allereerst nog even mijn GROTE DANK voor deze mooie serie!
    Je hebt hier een hoop tijd in gestoken lieve Ilse.
    Om alles uit te werken, informatie te verzamelen enz.
    En daar plukken wij nu de vruchten van :-)
    Doe rustig aan wat een vervolg betreft...
    Wat in het vat zit... :-)

    Ook weer fijne tips wat brood aangaande!
    Ook hier is er nooit oud brood :-)
    Behalve met visite,
    wat jij ook al schrijft.
    Ik stop het dan 9 van de 10 x de dag erna gewoon in de broodrooster!
    Heel simpel...
    gewone eenvoudige TOAST vinden wij hier heerlijk!

    EEN FIJNE DAG!
    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een leuke en leerzame serie! Wij gaan ook heel bewust met restjes om, hier wordt gelukkig ook zelden iets weggegooid. Meestal verwerken we het voor onszelf en anders zijn de kippen er meestal nog blij mee. Bedankt voor de nieuwe inspiratie en tips die ik weer heb opgedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank je wel. Ik had een diepvrieslade vol met oud brood en zonde om het weg te gooien. Aan de eendjes voeren doe ik niet want dat leidt tot eendenverkrachting. En ja, dat is een serieus probleem. Zie ook http://www.vockieldrecht.be/node/20

    BeantwoordenVerwijderen