5 juni 2014

No waste (4): Restjesdag en Broccolie-Paprika-Frittata

Kook je altijd stiekem een beetje te veel en wil je geen vriezer of koelkast vol met restjes?
Plan dan 1 keer in de week een restjes dag.
Verzamel alle restjes en inventariseer of het voldoende is voor je gezin en verwarm het.
Maak er evt. nog wat extra's bij klaar, een salade, wat extra pasta, wat brood, nog een extra groente... Wees creatief!


Zet alle restjes op tafel en laat ieder zijn favoriet uitkiezen of verdeel alles...
Zo heb je en prachtige no-waste-maaltijd :)

of doe het zoals de Italiaanse mama's het vroeger deden....
lees maar snel verder ;)
_________________________________________________________________

Jullie hebben al vaker een recept voorbij zien komen voor frittata...
Ik ging verder opzoek naar de herkomst van frittata
Wat ik vond daar werd ik blij van...
Frittata is een echt no-waste recept...
Het komt oorspronkelijk uit Italie en werd gebruik om alle restjes van de vorige dag op te maken...
Het is ontstaan vanuit armoede, want iedere dag een warme maaltijd daar hadden ze geen geld voor.
Maar eieren waren er wel door de kippen....
Die in combinatie met de restjes van de vorige dag vormde een goede en voedzame maaltijd voor de nieuwe dag!

We hadden zelf ook al ondervonden dat we makkelijk onze restjes kwijt konden in de frittata, maar om te lezen dat het zo ooit is ontstaan... dat is helemaal leuk.
Er zijn al recepten voorbij gekomen, maar vandaag deel ik nog een recept voor frittata.

Maar ga er ook zelf mee aan de slag...
Duik in je koelkast en bak je eigen frittata...
Bijna alle restjes kunnen erin, doe er evt nog wat nieuwe ingredienten bij en je hebt een geweldige lunch of zelfs een diner!
________________________________________________________________


Recept Broccoli-Paprika-Frittata
2 personen

In dit recept heb ik allerlei restjes gebruikt, maar je kan natuurlijk ook gewoon de ingredienten ervoor halen... want het is eruuug lekker ;)

restje broccoli genoeg voor 1,5 persoon
halve paprika
half bakje champignons
1 rode ui
100 gram rauwe ham (datum kwam dichtbij)
kaas
3 eieren
half bekertje slagroom

Verwarm de ovengrill voor.
Snijd de ui in ringen, de champignons in plakjes en de paprika in reepjes.
Bak de uien, champignons en paprika met wat olie zacht en gaar.
Snijd ondertussen de broccoli roosjes klein (die van mij waren al gekookt en dus al gaar, gebruik je geen restje kook dan de broccoli 5 minuutje voor).
Kluts in een kom de eieren los met de slagroom.
Laat de gebakken groente iets afkoelen, haal evt de paprika eruit en hou apart.





















Voeg de gebakken groentes en de broccoli toe aan het ei mengsel.





















Verwarm de pan opnieuw met een klontje boter.
Schenk daarin het ei-groente mengsel.
Verdeel daaroverheen de rauwe ham.









































Rasp vervolgens kaas naar smaak over de frittata.
Leg als laatste de reepjes paprika bovenop... want het oog wil ook wat.
Bak de frittata tot het ei aan de onderkant goudbruin is.





















Zet dan de pan even onder de grill in de oven.... Gebruik je geen ovenvaste pan, doe dit dan niet... gebruik dan of een ovenschaal of zet een deksel op de pan en gaar hem in de pan.
Check na 5 minuten of de bovenkant gestold is, want dan is hij klaar om te eten.
Erg lekker als diner met wat sla en een stuk brood

No-Waste eten is helemaal niet vervelend ;)

9 opmerkingen:

  1. Hmm lijkt me lekker! Ik heb meestal geen of te weinig restjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is echt de moeite waard om klaar te maken, dus ook zonder restjes ;)

      Verwijderen
  2. Lekker! Ik probeer dit ook wel eens, maar dan valt altijd alles uit elkaar... hoe krijg je hem dik en stevig?
    (zou dat door de slagroom komen? Dat gebruik ik namelijk niet omdat ik dat niet kan verdragen... en sojamelk is heel wat dunner).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zou kunnen komen door de sojamelk, maar ik heb ook gemerkt dat de verhouding eieren vulling ook goed moet zijn. Als je veel vulling hebt valt hij snel uit elkaar en zal je een extra ei moeten toevoegen.
      Wat misschien ook een tip is, bak hem in een wat kleinere pan/vorm. Dan wordt hij automatisch eat hoger en dikker en dus steviger!
      Succes

      Verwijderen
  3. Ow dit is ook een hele leuke manier voor de restjes die kende ik nog niet! dus die wil ik zeker een keertje proberen:)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kende frittata ook nog helemaal niet! Maar ik vind 't zo lekker. Toch met iets anders dan een gebakken ei, en ook niet 't zelfde als een quiche.... Ergens er tussenin en zoooo lekker :)

      Verwijderen
  4. Goede ideeën allemaal, deze ook weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ooo wat een heerlijk IDEE weer :-)
    Ik zou er bijna KLIEKJES voor over gaan laten :-)
    Wij hebben eerlijk gezegd nooit zoveel over...
    Ik weeg dingen zelfs best vaak af,
    en op het oog gaat inschatten ook steeds beter!

    LIEFS, Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen