12 november 2014

Gehaktbrood met champignons

Lekker het is weer rode kool tijd....
hebben jullie dit verhaal ooit wel eens gelezen?
en ja dit verhaal gaat echt over gehaktbrood 


Nou na dat verhaal is er niet heel veel veranderd...
rode kool komt geregeld op tafel...
en het grappige is dat onze oudste (die altijd alles lust), dit echt niet lekker vind en onze jongste kieskeurige spruit... dit nou juist weer heerlijk vind... Voor ons iedere keer weer de wereld op z'n kop :)
En waar dat nou in zit.. dat de ene het heerlijk vind en de ander niet...

Maar goed... 
terug naar de rode kool...
wij eten rode kool eigenlijk altijd met een balletje gehakt of zoiets.
Nu wilde ik al een tijdje een gehaktbrood maken en zo gebeurde het we een lekker stuk gehaktbrood aten bij rode kool...


Ik heb wel eens eerdere een gehaktbrood gemaakt, lekker, maar het kon beter... later na nog wat proberen en koken en lezen... kwam ik er achter dat je je gehaktbrood het beste kan barderen. Dan omwikkel je het vlees met spek, zo krijgt het vlees meer smaak en droogt het ook niet uit....

Dus dat maar eens proberen... en oei wat was dat lekker!!

Recept Gehaktbrood met champignons
cake vorm van 23 cm

600 gram gehakt
2 eieren
1 ui
5 champignons
paneermeel
Italiaanse kruiden
pakje ontbijtspek
gehaktkruiden

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de ui zeer fijn.
Boen de champignons schoon en snijd ze in smalle blokjes.
Bekleed de cakevorm met het ontbijtspek.


Meng in een beslagkom het gehakt, ui, champignons, eieren, flinke 1 theelepel Italiaanse kruiden (of meer) en 1 eetlepel gehaktkruiden (ook afhankelijk van je eigen smaak en soort gehaktkruiden... dus kijk even wat je nodig hebt.


Ook voor het paneermeel heb ik geen vast gewicht... Dit doe ik altijd uit de losse hand ... voeg niet te weinig toe anders blijft het zo vochtig.
Kneed alles met de hand tot een goede massa en dat alles goed verdeeld is.
Druk het gehaktmengsel in de vorm met het spek, druk het goed aan om het 1 massa te laten worden.


Vouw het spek over het gehakt heen, ik kreeg het niet helemaal sluitend, maar dat geeft niet.


Zet het gehaktbrood in het midden van de oven en bak het in 30-40 minuten gaar.
Het gehakbrood is gaar als je er op drukt en het vlees niet mee geeft. 

Laat het gehaktbrood 5 minuten afkoelen in de vorm, haal de vorm er dan uit en giet het vet af....


Snijd het gehaktbrood in dikke plakken en smullen maar... Ook erg lekker om de volgende dag mee te nemen op brood... of leg het in de vriezer en warm het de volgende keer weer op ...

4 opmerkingen:

  1. moet het lukken,vroeg mn man gisteren:wanneer eten we nog eens "broodje gehakt(gehaktbroodje)of vogelnestjes(gekookt ei met gehakt rond,gebakken en in tomatensaus,ken je dit in nederland ook?),dus ook vandaag staat hier in belgie:rode kool met gehaktbroodje op het menu,van toeval gesproken!!lekker!!groeten debora

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh dit moet ik echt ook een keer doen, ik ben gek op balletjes gehakt, maar dit lijkt me echt een traktatie...
    Ziet er verrukkelijk uit.... en duidelijk beschreven, dank je wel...
    Ik wens je een heerlijke dag,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gaan we proberen! Natuurlijk wel met onderdelen van dieren die lang en gelukkig hebben geleefd!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er erg lekker uit en zo heeft het vast ook gesmaakt.
    Gehaktbrood gaat er hier ook goed in en zeker met de combinatie van rode kool en luchtige aardappelpuree.
    Er zijn duizend en een recepten met gehakt om er telkens weer een andere draai aan te geven.
    Wanneer ik gehakt gebruik van welke soort dan ook wil ik het alleen van mijn keurslager waar ik al meer dan 50 jaar vaste klant ben en weet dat zijn gehakt van een constante kwaliteit is,nooit te droog of te vet.
    Nou gebruik ik nooit paneermeel want daardoor zou het gehakt droog worden,ik laat sneetjes wit brood zonder korst even weken in melk,knijp die uit en meng het door gehakt,kan ook prima met paar eetlepels Brinta(die week je natuurlijk niet).

    Kwam afgelopen week een link naar jou blog tegen bij het leuke blog van Mirjam waar mijn oog op een recept van peer/koffie cake viel en eenmaal tussen de labels neuzend was ik zo dik uur verder.Heb me meteen aangemeld als volger en je blogposten komen in de leeslijst binnen en heb je toegevoegd aan mijn favoriete blogs.

    Alvast fijn weekeind gewenst,
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen