12 september 2015

DIY: Gebonden hortensia krans


Onze hortensia hangt overvol met prachtige bloemen die al beginnen in te drogen. Tijd om een krans te maken.... 


In deze DIY leg ik jullie stap voor stap uit hoe je zo'n krans kan binden.

Wat heb je nodig?


- strokrans
- wikkeldraad
- snoeischaar
- hortensia bloemen die al iets beginnen in te drogen
- en als je zo'n leuk zoontje hebt... kan je die ook wel gebruiken...hij wil je vast wel helpen :)


Allereerst moet je beoordelen of de horstensia's geschikt zijn om te gebruiken. Uiteraard moeten ze mooi zijn, maar ze moeten ook een beetje "krokant" zijn en iets knisperen als je er met je handen overheen gaat. Verse en nog bloeiende bloemen zijn zacht en zullen snel slap gaan hangen. Vaak moet er eerst wat koudere nachten zijn geweest en moeten de bloemen dus al wat indrogen en verkleuren. Dan kan je ze knippen. Hou ook het weer in de gaten, als ze eenmaal goed genoeg zijn om te knippen, moet je ze niet nog in de regen laten staan, want dan gaan ze smetten.


Eerst ga je dus knippen, veel knippen, in mijn kranzen van bijna 50 cm doorsnede zitten heel veel bloemschermen. Knip grote schermen voor aan de buitenkant van je krans en kleinere schermen voor in de binnenring. De steel mag gerust 5-10 cm zijn en schud ze gelijk even goed uit, want er komen heel wat beestjes uit gewandeld :)


Draai het wikkeldraad 1 keer om de krans heen en draai de draden om elkaar heen zodat ze aan elkaar vast komen te zitten. Voor iedere ring neem je 3 bloemen. Deze schik je naast elkaar en hou je met je linkerhand vast, met je rechterhand draai je het wikkeldraad 2 keer om de stelen van de hortensia's heen.


Vervolgens werk je dakpansgewijs verder. Dus je legt weer 3 bloemen op de krans, daarmee bedek je de stelen van de vorige rij. Weer draai je er 2 keer omheen met het wikkeldraad, enz.


Let er hierbij op dat je alle bloemschermen op dezelfde hoogte verwerkt en net zo strak aan probeert te trekken, anders wordt hij niet helemaal rond. Ik begin eigenlijk altijd standaard met te strak binden en eindig met erg los binden. Ieder jaar doe ik het weer "verkeerd". Dat los ik dan later op door bij de eerste rijen nog wat extra bloemen erbij te binden... 


Ga zo door tot je rond bent, meestal moet ik dan nog een keer naar buiten want ik lijk standaard te weinig te knippen. De laatste bloemen steek je ertussen en de stelen van deze rij schuif je onder de eerste rij. Ja dat is even gepriegel. Het wikkeldraad gaat er nu ook minder makkelijk omheen. Probeer dat er een beetje tussendoor te trekken.


Knip het wikkeldraad op 30 cm vanaf de krans af, rijg het wikkeldraad een paar keer onder het andere wikkeldraad door en trek aan. Maak daarna 3 grote lussen en draai deze in elkaar zodat je een lus hebt waaraan je de krans kan ophangen. Mocht je hem neer willen leggen, dan kan dat ook, dan dus je de lus plat.


De krans is klaar...


hang hem aan de muur,
leg hem op de tafel..
zet er evt een mooie kaars in het midden in
Deze krans zal helemaal indrogen en kan je daardoor maanden in huis hebben.
Je zou de krans met spuitverf met de kerst bv ook goed goud of zilver kunnen spuiten.Heb je nog vragen? Stel ze dan ik help je graag!


2 opmerkingen:

  1. Prachtig! Fijn zo'n beschrijving erbij, ik heb het weleens gemaakt op oase maar om op te hangen is dit veel beter! Ga volgende week m'n tuin leegplunderen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen