10 februari 2016

Maandboodschappen


De laatste tijd kreeg ik erg veel mailtjes en reacties op het feit dat wij maandboodschappen doen. Dat doen we nu al een hele tijd en ik zou echt niet meer anders willen. Veel mensen willen weten hoe ik dat nou concreet doe en wat mijn basislijst is.

Basislijst
Om je eigen basislijst te maken, moet je even tijd uittrekken... Het duurt even voor je alles op een rijtje hebt. Om een lijst te maken ga je in gedachten door de supermarkt heen. Begin bij de ingang en eindig bij de kassa's. Schrijf alles op wat je ook maar ooit koopt. Als je heel de winkel door gegaan bent, dan ga je verzinnen hoeveel je van dat ene product per week en dus per maand denkt te gebruiken. Zo maak je je lijst compleet. 

Als de maand begint ga je met je lijst langs je voorraad en koopt enkel bij wat je nodig hebt. Bv je wilt iedere maand 3 rollen beschuit hebben en je hebt er op het moment van boodschappen gaan doen nog 1 staan, koop je er dus 2. Zo werk je heel je lijst af. 

Bij mij duurde het echt wel even voor ik de juiste hoeveelheden gevonden had. Iedere keer als ik niet uitkwam met een product veranderde ik dat in mijn lijst. Hoe langer hoe completer mijn lijst werd. Wat er op mijn lijst staat koop ik dus niet iedere maand, maar dat is de basis die ik in huis wil hebben. Soms gebruik ik de ene maand meer dan de andere maand en het is fijn om te weten dat ik een vaste basis in huis heb, waar we een lange tijd van kunnen eten. 


Wil je mijn lijst bekijken? Dat kan via deze link...

Opslag
De opslag van die boodschappen vragen mensen ook vaak naar. 
Hoe doe je dat? 
Heb je dan zoveel ruimte? 
Heb je een grote vriezer?

Wij hebben om te beginnen 3 tafelmodellen vriezers, maar daar gaat eigenlijk maar weinig van die maandboodschappen in. De overige boodschappen gaan deels in de kast en deels in de schuur. In onze iniminie schuur hebben we een kast staan en in die kast hebben we plek gemaakt voor opslag van onze boodschappen. Dus plek zat... 

Verse producten
Wat mensen ook vaak vragen is hoe ik het doe met verse producten.
Als ik boodschappen ga halen, neem ik flink veel verse groente en fruit mee. Ik zorg er ook altijd voor dat ik bewaar groentes koop (rode kool, kroten, spitskool, zuurkool) en ook fruit wat wat langer houdbaar is gaat mee. Daarnaast vriezen we gedurende de zomerperiode ook veel fruit in en in het seizoen wecken we ook verse groente. Daarnaast koop ik ook altijd wat potten groente. De eerste 2 weken kan ik dus vaak goed vooruit met wat ik gekocht heb. Na die 2 weken, koop ik weer een voorraad groente en fruit waar ik dan weer een tijd mee vooruit kan. 

Brood bak ik altijd zelf en kan ik dus gewoon naar behoefte bakken. Het meel, bloem en gist, kopen we groot in bij de molenaar. Dat doen we wanneer onze baal van 25 kilo op is. 

Zuivel kopen we niet zo heel veel en als het op is haal ik even wat nieuwe pakken.

Besparen en Gezelligheid


Al met al zorgt het op deze manier van boodschappen doen, dat ik minder in winkels kom. Daardoor tijd bespaar en ook geld bespaar. Voor mij een ideale combinatie. Ieder maand doe ik tegenwoordig met mijn moeder boodschappen. We halen allebei 2 flink karren boodschappen. Ruimen het bij elkaar op in de kasten en vriezers. Daarna gaan we gezellig samen lunchen en vaak gaan we daarna ook nog even winkelen bij bv de action of intratuin. 

Koken met wat je hebt...
Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk te koken met wat ik huis heb. Dat voorkomt dat ik voor kleine dingetjes ineens naar de winkel moet. Heb ik trek in bv spaghetti, maar heb ik bv geen pasta meer... Waarom dan geen lasagne maken, waar ik de ingredienten nog wel voor heb. Een beetje omdenken, maar het werkt wel handig. Ook voor je budget is dat een handige tip! Vaak heb je veel meer in je kasten liggen dan je denkt en kan vaak nog lekker eten. 


Mocht je nog vragen hebben of tips nodig hebben... Mail me gerust!

3 opmerkingen:

 1. Bedankt voor je uitleg! Ik vind het knap dat je voor een maand boodschappen kunt doen. Ik kan het wel voor een week, maar een maand lijkt me moeilijk.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knap hoor om voor de helemaal boodschappen te doen. Zou mij niet lukken.
  Ik heb wel voorraad natuurlijk, meel, tomatenpuree ect maar groente koop ik liefst een keer in de paar dagen. Evenals de biologische zuivel.
  Ik eet amper potgroente heel soms een pot bruine bonen of een potje witte bonen in tomatensaus. Maar als de bloemkool goedkoop is bij de ene winkel haal ik het daar en de lof bij de andere. Op maandag haal ik of Hubble aldispul als we daar in het dorp moeten zijn. Liefst ik want Hubble koopt altijd meer......zoutjes ect.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ilse,
  Teuni Luyk (Eenvoudig Leven) doet ook maandboodschappen en zo raakte ik ook geinspireerd. Na mijn herseninfarct is boodschappen doen een crime, vooral als het elke week is. Nu doe ik ook maandboodschappen met een voorraadlijst en op dinsdag, de rustigste dag van de week in boodschappenland. Fruit, groente en eieren haal ik één keer per week, maar het is zo weinig dat ik er blij van wordt. Leuk om te lezen hoe jij het doet!

  Groetjes,
  Corry

  BeantwoordenVerwijderen