1 februari 2016

Update een jaar lang geen kleding kopen: Slow Fashion

Tijd voor weer een update... want het jaar van niks kopen gaat snel!

Hoe ging het de afgelopen tijd?
Goed....

Ik ging meerdere keren winkelen en het deed me weinig... 
Jeeee, wat fijn dat gevoel/beleving weer terug is!

Wel kreeg ik iets van mijn moeder...
Daar had ik het even moeilijk mee... want niks kopen... mag je dan wel een kadootje in de vorm van kleding krijgen... Lang verhaal kort te maken...Ja dus... 

Ik was samen met mijn moeder op een kerstbeurs en we liepen te snuffelen tussen de kledingrekken. Ik voelde totaal geen behoefte om iets te kopen, tot mijn moeder me verraste en vroeg of ik die jurk die ik omhoog hield wilde hebben...Na heel wat passen en twijfelen... kreeg ik dus die ene jurk. Het lastigste was dat ik 2 jurken echt geweldig vond en eigenlijk niet kon kiezen. Normaal zou ik zeggen, dan koop ik zelf die andere jurk. Maar dat ging dus niet... Halverwege de beurs zijn we terug gegaan en heb ik de gekochte jurk geruild voor de andere :). Een echte feestjurk die ik aan kon met de kerst... en wat was ik blij met mijn nieuwe aanwinst!


Een beetje struinend op het internet kwam ik op de site van Milieu Centraal terecht en vond daar een geweldige term tegen Slow Fashion... Mijn interesse was gewekt en wat ik las, daar werd ik blij van. Het idee is een tegenhanger van de fast fashion... mode die heel snel gaat... Iedere paar weken lijkt er wel weer een nieuwe collectie in de winkel te hangen, erg snel gevolgd door grote uitverkopen (en het lijkt wel of die het hele jaar door zijn). Dat maakt dat ik en ik weet ook veel anderen toch wel getriggert worden om steeds iets nieuws te kopen wat bij de "laatste mode" past. Omdat die mode zo snel gaat kan je snel de druk voelen dat je er niet meer bij loopt volgens de laatste mode. 

Nou snap ik heus wel dat we er niet allemaal helemaal altijd volgens de laatste mode bij hoeven te lopen, maar ik vind het dan vaak wel leuk om bv 1 item uit die nieuwere mode te kopen, zodat je toch een beetje mee kan doen. Terwijl ik dit nu schrijf, zit ik erg te hopen dat anderen dit herkennen en ik niet de enige "gek" ben :). 

Dus slow fashion..... maar wat is dan precies?
Bewuster kleding kopen. 
Goede kwaliteit kleding. 
Je eigen stijl ontdekken en daarin kopen!

bron foto: milieu centraal

Nadat ik 18 kilo was afgevallen en een compleet nieuwe garderobe nodig had, moest ik wel heel goed nadenken over mijn eigen kledingstijl. Zeker omdat mijn figuur toen ook drastisch veranderd was. Ik heb toen allerlei nieuwe kleding gekocht en toch was niet alles mijn ding en dat verdween dus weer. De vorige keer dat ik zo'n jaar niks kocht werd ik me weer heel erg bewust van mijn eigen kledingstijl en het nieuwe combi's maken van wat in je eigen kast hangt. Toen dat jaar voorbij was heb ik wat goede basics extra gekocht en daar pluk ik nu de vruchten nog van! 

Daarnaast is het handig als je 1 of 2 basiskleuren kiest voor in je kast. Voor mij is dat zwart en blauw. Daar heb ik heel veel van in mijn kast hangen. Alles wat ik bijkoop moet bij zwart of blauw passen. Het werkt geweldig, want alles in mijn kast matcht met elkaar! Uiteraard heb ik naast die 2 basiskleuren ook nog een rijtje andere kleuren die ik graag draag. Ik draag bv heel graag grijs, wit en mint. Soms heb ik uitschieters naar rozen, rood, groen of geel.... Maar dat wordt dan dus altijd met mijn basiskleuren gecombineerd. 


Daarnaast moet je ook kritisch kijken naar wat je graag draagt. Ik draag bv heeeeel graag jurkjes, lange vesten en sjaals. Zeker die lange vesten worden wel eens mijn handelsmerk genoemd. Ondertussen draag ik uiteraard ook broeken, maar als ik mag kiezen kies ik voor een jurk of rokje. Dus ik weet dat als ik iets ga kopen, dat ik bv beter kan kiezen voor een basic jurk dan een chino broek die (de ervaring leert) ik weinig zal dragen. Een lang vest is dan dus ook een goede investering en bv een shirt met lange mouwen niet... want dat draag ik eigenlijk nooit.

Dus leer je eigen kledingstijl en eigen basickleuren kennen!

Als afsluiting nog een leuk artikeltje over geitewollensokken om te lezen voor jullie!

Hoe gaat het met jullie uitdaging? Wordt het bij jullie ook al normaler om niks te kopen? Of blijft het zwaar en een echte uitdaging? Heb jij een goede beeld van je eigen kleuren en stijl?

19 opmerkingen:

 1. WAUW een jaar lang niks kopen ,dat kan ik echt niet
  proficiat echt waar!en in het voorjaar zijn er weer de rommelmarkten
  nee dan kan ik niet weerstaan grtjs marleen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! En als je het je voorneemt... dan moet je dat ook afmaken he ;)... ondanks alle rommelmarkten :( ...
   Groetjes Ilse

   Verwijderen
 2. leuk idee ik ga eens kijken hoelang ik dat vol kan houden.. al probeer ik het al wel met beauty producten maar gister weer niet gelukt haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. beauty producten koop ik dan weer nooit, maar knap dat je dat probeert want blijkbaar heb jij daar een zwak voor!

   Verwijderen
 3. Ik volg je sinds kort. Erg leuk dat je dit doet. Lijkt mij ook wel een leuke uitdaging. Ik doe zelf project333. Dan ga ik 1 keer in de 3 maanden kijken of ik eventueel nog iets aan mijn gaderobe moet toevoegen. Even een vraag over jouw challenge. 1 jaar lang geen kleding kopen, betekend dat dan ook dat je geen ondergoed, sokken, panties enzo koopt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ken ik niet... klinkt wel goed... Al vind ik 4 keer per jaar nog wel veel.. heeft waarschijnlijk met de seizoenen te maken.
   Ik koop liever ook die basics niet, maar in mijn vorige update legde ik uit, dat ik dus wel sokken moest kopen, want de gaten vielen erin... De uitdaging is simpel... koop niks, tenzij je het echt nodig hebt... stel je hebt 1 goede spijkerbroek en daar scheur je uit... dan ga ik dus echt een nieuwe broek kopen als ik geen goed alternatief heb...
   groetjes Ilse

   Verwijderen
 4. Knap dat je het zo goed vol houdt! En nee je bent niet gek joh :). Ik loop er ook liever niet te gedateerd bij haha. Shoppen doe ik altijd in de uitverkoop. Kleding gaat bij mij niet snel weg. Als ik iets mooi vind kan ik daar jaren mee doen. Hoewel ik echt niet extreem veel koop hangt de kast toch enorm vol. Weg doen is niet mijn sterkste kant wat kleding betreft. Zo'n 2 keer per jaar kijk ik kritisch naar de inhoud van mijn kast en gaat weg wat niet meer mooi is of echt te gedateerd ;).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weg doen, dat kan ik eigenlijk wel... hahah heel veel kleren weggegooid toen ik zo afviel.. en wat er nu in ligt is nog niet zo heel erg oud ;)
   Liefs

   Verwijderen
 5. Het is niet dat ik een jaar bewust geen kleding koop. Maar op het moment koop ik bewust geen kleding. Om meerdere redenen. Ik heb genoeg kleren (hoewel soms wat nieuws natuurlijk altijd leuk is). De kledingindustrie klopt niet (zoals je beschrijft, fast mode). We zijn verhuisd, aan het verbouwen en ons geld besteed ik liever daaraan. En aan gezond eten! Daarnaast ben ik 1,5/ 2 jaar terug ook veel afgevallen. Heb toen wel veel nieuwe kleding moeten kopen. En nu, na een bevalling ben ik weer wat zwaarder en een ander figuur (ivm borstvoeding :) ). Als ik langs de rekken kleding loop, weet ik ook eigenlijk niet meer wat ik leuk vind en wat goed staat. Nu zou ik vooral voor praktisch kiezen en dat heb ik al genoeg.

  Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe je achter je stijl gekomen bent nadat je zoveel bent afgevallen? Ik weet namelijk wel wat ik leuk vind, maar dan realiseer ik me dat ik dat dan ook weer niet altijd even praktisch vind... Nou ja, ik ben wel benieuwd naar tips! Zolang ik nu dus nog genoeg in de kast heb liggen en toch niet echt weet wat ik wil, laat ik ook de uitverkoop maar even achterwege!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je een nieuw huis hebt! Kan me voorstellen dat je liever je geld daarin stopt!
   Ik moest na ik afgevallen was erg wennen aan mijn veranderde lichaam en heb uren in pashokjes doorgebracht, passen passen passen...en veel advies van vriendinnen/moeder/verkoopsters... dat maakte dat ik weer vertrouwen kreeg en zag dat ik bv wel weer jurkjes kon dragen. Daarnaast heb ik ook echt bloopers gekocht die ik dus nooit meer draag... Dus is niet echt een manier hoe ik erachter kwam... Was vooral veel passen en voorzichtig kopen en ontdekken waar ik me echt prettig in voelde.

   groetjes Ilse

   Verwijderen
  2. Misschien idd wel een leuk idee om over een poosje te shoppen met mijn zussen/moeder oid. Dat heb ik echt lang niet gedaan :) (of met mijn man, die is ook fijn eerlijk en heeft een goede smaak :) ). Groetjes!

   Verwijderen
 6. Woh ik vind dat zo knap!
  Niet dat ik om de haverklap iets koop. Ik koop meestal een aanvulling in voorjaar, zomer en najaar. Maar ook al is dat ´maar´ 3 x er gaat nog aardig wat geld in zitten. Succes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Knap hoor, dat het weer zo goed gaat! Hier heb ik als uitdaging voorlopig geen lapjes stof meer kopen, maar eerst een groot deel verwerken, want al koop ik niet veel kleding: de lapjesman op de markt heeft een (te) goede klant aan mij... Dus ga ik de komende tijd niet naar de markt, dan kan ik niet in de verleiding komen ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat lijkt me ook een pittige voor jou inderdaad!... geen stofjes als je zo graag naait.. succes ermee :)

   Verwijderen
 8. Ja hoor, hier gaat het ook nog goed. Ik vond het wel lastig om niet te gaan kijken tijdens de opruiming, maar heb het niet gedaan. Ik probeer maar wat creatief te zijn met de kleding, maar eerlijk gezegd ben ik wel een beetje zat van steeds hetzelfde, wat ook al een paar jaar oud was. Maar over een poosje komen de lichtere kleuren weer te voorschijn, gelukkig. Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat knap Lisa!
   Met creatief zijn kom je een eind! Ik maakte halverwege het jaar een lijstje van wat ik graag nieuw zou willen hebben. Aan het einde van het jaar heb ik daar kritisch naar gekeken en kon ik heel gericht kopen toen ik eindelijk weer wat nieuws kocht!
   Groetjes Ilse

   Verwijderen
 9. Ik doe met je mee! Ik mag ook een jaar lang geen kleding en schoenen kopen. Want ik heb genoeg en de broekriem moet aangetrokken omdat ik als zelfstandige ziek ben een geen inkomen heb. Alleen toen het laatst vroor, kwam ik er achter dat ik echt maar één dikke broek heb, omdat ik door mijn ziekzijn dikker ben geworden.Dus toen heb ik gauw twee wollen broeken bij de kringloop gehaald, als noodmaatregel. Maar nu is het klaar, de hand op de knip.

  Slow fashion vind ik prima, het is toch totale onzin om elke 6 weken met een nieuwe collectie te komen? Slecht gemaakt, slechte stof, slechte werkomstandigheden. Daar doe ik niet aan mee. Mijn (dure en kwalitatief goede) basics gaan 10 tot 20 jaar mee. "Oh wat een mooie jas" hoor ik dan. Dat hij 12 jaar oud is zeg ik er niet bij :)

  Dus nee, je bent niet de enige! Groetjes, Corry

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik probeer ook om een jaar geen nieuwe kleding te kopen. Mijn kast hangt best vol met kleding. Maar, ik mag wel zelf kleding maken, want dat is mijn hobby. Maar aangezien mijn zelfmaakproductiviteit niet zo hoog is, zal dat geen hopen kleding opleveren.

  BeantwoordenVerwijderen