15 maart 2016

DIY: Creatief met porseleinstiften

Een hele tijd geleden kocht ik wat porseleinstiften. Op de beurs waar ik ze kocht, deed ik samen met mijn schoonmoeder en schoonzus een workshop om er mee te werken. Dat vond ik erg leuk en trakteerde mezelf op stiften. Toch duurde het nog zeker een paar maanden voor ik er echt mee aan de slag ging. Het beviel goed en maakte als kadootje een leuk serviesje... 


Heel moeilijk is het niet, je hebt de juiste stiften nodig en een vaste hand...
De stiften kocht ik van het merk Edding en bevallen goed!
Je kan ze ook bij Bol.com bestellen... Hier onder de links naar de diverse sets. Zorg in ieder geval dat je een zwarte stift koopt.Maar dan heb je straks van die leuke stiften en dan?
Dan help ik je op weg...

Het servies waar je op gaat versieren, moet in de oven kunnen op 160 graden. Je kan het beste simpel wit servies kopen. Ik kocht wat bij Xenos en Action, maar ook bij de kringloop. Dus zoek ook wat leuk en wit servies.

Wat heb je nodig?

- porseleinstiften
- carbonpapier
- pen en papier
- voorbeelden
- oven
- servies


Op Pinterest is heel veel input te vinden als je zoekt op Porseleinstift ideeën, zoek daar een voorbeeld. Teken of schrijf het voorbeeld op een blanco vel papier, zorg dat dit vel past op je bord, kopje of schaaltje. 

Zorg dat het stukje servies goed schoon en droog is

Leg het carbonpapier tussen het voorbeeld en het stuk servies, trek het voorbeeld nog een keer over met een pen, zodat het voorbeeld op je servies komt.Neem dan je porseleinstift en trek de tekst of tekening over met de stift.
Maak je een foutje? Laat het heel even drogen en veeg het dan met een stukje keukenpapier uit. Wil je overnieuw beginnen, maak hem dan helemaal weer schoon en vetvrij. Je kan met meerdere kleuren stiften werken, maar zorg er wel voor dat je eerste laag stift wat droger is voor je bv gaat inkleuren. Probeer er voor te zorgen dat je de eerdere kleur niet raakt, anders wordt de punt van de andere kleur vies.


Ik schreef love op de kopjes en op de borden, daarna maakte ik een sierlijke lijn en trok een lijn over de randen van de borden. 


Ook tekende ik er hartjes bij die ik inkleurde met roze.


Ben je klaar?
Laat de het stuk servies een kwartier drogen en verwarm de oven in die tijd voor op 160 graden. Bak het servies af in een kwartier en laat het in de oven afkoelen. Dan brandt het erin.


Heb jij wel eens gewerkt met porseleinstiften?

8 opmerkingen:

 1. Leuk om op zo'n eenvoudige manier borden te pimpen!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En laat ik nou de gelukkige zijn die deze mooie serviesset kreeg! Blij mee!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb dit nog nooit gedaan, maar ik vind het heel erg leuk. Ik ga denk ik ook maar eens een aantal stiften aanschaffen.
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi,waar komt dat rosé carbon vandaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wil dit met mijn 2 kleinzoontjes (3,5 en 6 jaar) gaan doen... die vinden knutselen in de ruimste zin van het woord erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens de klantenservice van Pipoos zijn die stiften niet voedselveilig en mag je ze niet gebruiken als de inkt in contact komt met voedingswaren.. dat is wel heel jammer. Ben er nog niet achter welke ik dan wel moet kopen voor mn ontbijtbordjes.

  BeantwoordenVerwijderen