22 maart 2016

DIY: Handlettering en Bible journaling


Sinds een tijdje heb ik een nieuwe hobby...
Bible journaling en handlettering. 
Heerlijk om te doen in mijn stille tijd.
Stukje bijbel lezen, muziekje aan en al denkend wat moois maken. 
Dat moois is verre van perfect, maar ach ik ook niet... 
dus dat maakt mij niet uit. 


In deze blog vindt je een werkbeschrijving van hoe je het zelf ook kan gaan doen. Heb je daar geen zin in, maar houd je wel van kleuren? Scroll dan door naar beneden, want ik heb van diverse van mijn projectjes ingescant en omgezet in een pdf bestandje, zodat jullie hem makkelijk als kleurplaat kunnen uitprinten. 


Eerst begon ik in een los schrift met het uitwerken van een Bijbeltekst.
 Ik weet dat niet iedereen gelovig is die mee leest en kan me voorstellen dat je dan misschien denk dit is niet mijn ding. Maar je ziet op Pinterest zulke handlettering projectjes ook met veel andere leuke teksten maken. Dus mocht je geen bijbeltekst willen gebruiken, zoek dan een mooie quote of een zin uit je favoriete lied. 


Voor in het schrift wat wat dikker papier heeft vind ik het erg fijn werken met de Stabilo stiften en een zwarte fineliner van Stabilo


Later ben ik ook in een bijbel begonnen en daarvoor gebruik ik een set Staedtler fineliners, deze drukken namelijk op het dunne papier van een bijbel door. De bijbel die ik gebruik kocht ik 2e hands voor enkel de verzendkosten. Dat maakt ook dat ik het niet raar vind om in mijn bijbel te tekenen/te kleuren, want deze bijbel "kocht" ik er speciaal voor. Voor mijn werkbeschrijving ga ik ervan uit dat jullie op een los papier of misschien wel een schriftje werken en niet in een bijbel. Uiteindelijk blijft het principe hetzelfde.


De handschriften die ik gebruik zijn deels mijn eigen handschrift of een manier van schrijven die ik mezelf heb aangeleerd (het aan elkaar schrijven van vroeger ;)... weer opgepakt). Maar daarnaast gebruik ik ook voorbeeld handschriften/lettertypes die ik dan natekenen voor mijn projectje. Vind je dat lastig dan kan de letters evt ook overtrekken. Deze handschriften heb ik gevonden op Pinterest. Via deze link kan je diverse handschriften vinden, deze kan je voor prive gebruik knippen en plakken in een Word document en dan uitprinten. Maar ook diverse banners of labels kan je vinden, zoek dan op deze termen in combinatie met handlettering en je vind veel inspiratie die je weer kan uitprinten. Wat heb je nodig?

- schrift zonder lijntjes
 - grijs tekenpotlood
- zwarte fineliner evt in diverse diktes 
- kleurtjes
- bijbeltekst/andere leuke tekst
- voorbeeld van diverse handschriften
- optioneel: gum, puntenslijper, lineaalSchrijf de tekst eerst op en kijk hoe lang hij is en let op evt spelfouten.
 Je begint met het indelen van je bladzijde.
Wil je de tekst gecentreerd of juist niet?
Welke woorden wil je groot en welke niet?
Wil je er een tekening bij of  andere figuren?
Dit doe ik vaak op een kladje... 
Vervolgens trek ik het kladje over in mijn schriftje.

Teken dit met potlood op je blad, kijk of het is hoe je het wilt hebben.
Gum weg wat niet klopt en teken opnieuw waar je niet tevreden over bent. 


Daarna trek ik het over in mijn schrift en kijk of ik echt tevreden ben!


Vervolgens ga ik met de fineliner aan de slag. 
Ik gebruik diverse diktes, waardoor het al een afwisselend word.
Ik leg onder mijn blad een stukje plastic zodat de stiften evt niet doordrukken op de volgende bladzijde (dit heb je niet met fineliners van het merk Steadtler, maar die kocht ik pas later en heb je ook niet perse nodig als je niet in een bijbel oid werkt).


Daarna ga ik gummen, alle potloodlijntjes gum ik voorzichtig weg.
Dan komen de kleurpotloden uit de kast :)


Ik beloofde jullie aan het begin van deze blog al dat ik ze ook omgezet heb naar kleurplaten... Wat was Thomas daar blij mee. Want hij houdt zo van zulk soort kleurplaten en wat is er nou leuker om er eentje van mama's hand te kunnen kleuren... 


Daarnaast was hij zelf in eens geinspireerd om me na te doen... Hoe schattig... Dan ben je 8 en doe je aan bible journaling :)


Maar goed terug naar de kleurplaten... 


Als laatste laat ik ter inspiratie nog wat van mijn projectjes in mijn bijbel zien....


Naast Pinterest vond ik op Facebook ook een hele leuke groep voor bible journaling, een Nederlandstalige. Ben je geintresseerd, wil je tips en trucs? Wordt gezellig lid van de Facebook groep Bible Journaling.

Zouden jullie het leuk vinden om nog wat vaker mijn journaling projectjes voorbij te zien komen? Dan blog ik er namelijk nog eens over :)

Ik ben nieuwsgierig wie van jullie doet ook aan handlettering of bible journaling?

11 opmerkingen:

 1. Wauw! Wat ontzettend mooi! Wat een idee ook! En wat maak je de Bijbel zo persoonlijk! Ja, wat mij betreft mag je hier nog eens over bloggen! Gaaf dat je je tekeningen ook beschikbaar stelt. Vind ik heerlijk om, als ik de oppas heb onder de kerkdienst, te kleuren onder het meeluisteren. M'n boekje met Bijbelse kleurplaten/kaarten is bijna uit.
  Groetjes, Petra C
  (en bedankt ook voor je recept van de sinaasappelsaus, ik ga het nog een keer proberen en kijken of ie nu niet bitter wordt)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O leuk is het he..... ik kan ook lang googelen naar allerlei voorbeelden, en dan uitproberen. Bedankt voor jouw stappenplan. Die is lekker overzichtelijk! dat vond ik nog wel eens lastig op internet! Ik heb weer wat ideetjes en inspiratie om mee aan de gang te gaan!! leukleuk!! En leuk dat jij zoveel dingen leuk vind die ik ook leuk vind, maakt dat ik op jouw blog zoveel leuke dieetjes opdoe.....

  Groetjes, Marieke WD

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel gaaf! Ik heb ook zo'n Bijbel, maar gebruik 'm tot nu toe eigenlijk alleen tijdens de Bijbelstudie om er aantekeningen in te maken. Maar wat jij doet is echt heel erg mooi! Ik ga er zeker een keer aan beginnen :) Na de verhuizing ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mooi allemaal, ik vind die teksten of quotes in handschrift altijd zo leuk staan. Fijn dat je ons uitlegt hoe je dat doet.
  Fijne eerste lenteweek,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk dat je een blog over schrijft. ik geef binnenkort een workshop in eigen gemeente en Waddinxveen. Het is heel leuk om op deze andere manier bazig te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had nog nooit van Bible journaling gehoord. Bedankt dat je dit wilde delen.
  Het lijkt me wel wat, ik ga me er eens in verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Super mooi! Ik kan wel een spoedcursusje gebruiken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi zeg! Bible journaling..... had ik nog niet gehoord! Ik heb nog een bijschrijfbijbel liggen. Nu alleen bedenken wanneer ik daar tijd voor kan vrijmaken.... thnx

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig. Ben ook sinds kort begonnen met handlettering en inmiddels mijn journaling bijbel besteld!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. prachtig ik ben ook net begonnen maar het is heel erg verslavend en o zo persoonlijk.

  BeantwoordenVerwijderen