5 april 2016

Rondje tuin {Maart 2016}

Het is nog niet veel maar het seizoen begint nu toch echt wel... 
We begonnen met onze bakken vullen. Het olijvenboompje heb ik gered van de prullenbak.. was blijkbaar niet mooi genoeg meer ... maar met een liefdevolle snoeischaar en wat aandacht ziet hij er geweldig uit... Samen met wat violen en andere gezellige roze plantjes... 


De stenen zochten mijn mannen op het strand van de maasvlakte... ze komen altijd thuis met een zak vol schelpen of stenen... Hoe groter de kinderen worden hoe groter de stenen worden ;)De appelboom en perenboompjes moesten gesnoeid worden... Dat vind ik toch altijd wel een beetje erg spannend...En in dit geval nog nooit gedaan. Dus mijn zwager met wat meer ervaring lief aangekeken en samen hebben we gesnoeid... Nu hopen dat alle liefde en zon ons heerlijke appeltjes en peren gaat geven...

Onderstaande foto nam ik 10 maart van onze perenboompjes in de voortuin... al vol met dikke knoppen die beginnen op te barsten..
De jongens kregen ook de snoeikoorts en sommige dingen kunnen zij ook al heel goed "snoeien"... Matthijs nog met een klein keukenschaartje, Thomas ondertussen met een heuse snoeischaar... Ze knipten alle oude bloemen uit onze vele hortensia's, de oude bloemen uit de sedem en de astilbe! Kijk ze eens super goed helpen!


Eind maart plantte we wat nieuwe kruiden.. In deze bak stonden vorig jaar onze buxussen, deze hebben de mottenaanval niet overleefd en hebben we er toen uitgegooid. Opnieuw buxussen leek ons niet handig. Voor onze kruiden zochten we een nieuw plekje... dus 1 en 1 is... Juist... Een bak vol met kruiden. De kruiden die we nog hadden, hadden we vorig jaar overgeplant, maar die hadden het niet overleefd. Dus tijd voor wat nieuw groen. Helemaal achteraan staat munt, dan rozemarijn, citroen-tijm, normale tijm, oregano, bieslook en peterselie. Ik ben dol op stenen tussen de planten in, dus ook hier wat mooie stenen tussen de planten in. Scheelt onkruid en ziet er mooi uit. Mochten de planten wat groter gaan worden, kan je heel makkelijk wat stenen weghalen en heeft hij weer genoeg plek. Op ons eigen stukkie Hollandse klei begint ook alles weer een beetje tot leven te komen.....

Bessenstruiken... vol met dikke knoppen en hier en daar al nieuw blad.


Verder is de tuin nog kaal... Hij wordt binnenkort gefreesd en kunnen we als de ergste kou voorbij is verder aan de slag!Thomas heeft even de buis van onze nieuw drainage gecheckt... Ja die loopt en doet het... ;)


De abrikozen boom van onze tuin-buurvrouw loopt geweldig mooi uit... en zie je op de achtergrond 2 blijde, vrije jongetjes huppelen? Genietend van de vrijheid...:) In het kasje mochten we onze eerst gasten verwelkomen!


Ik haalde bij ons "sla-boertje" wat stekjes van sla, andijvie, paksoi, spitskool en bloemkool. Door deze al vroeg in de kas te zetten, kunnen we waarschijnlijk al vroeg in het seizoen genieten van onze eigen verse oogst... Als de slakken ze tenminste met rust laten... Want die zijn ook al gesignaleerd :(...

  In de achtertuin in de volle grond, maar onder ons kleine koude kasje zaaide we al spinazie... en jaaaa het komt op! Wat leuk :)


Onze braam loopt ook goed uit en het is weer prachtig om te zien hoe sterk die planten zijn... 


Hebben jullie een moestuin of in de achtertuin een stukje? Al begonnen met zaaien of planten? Ik ga proberen iedere maand een update te plaatsen, ik hoop dat lukt, maar het voornemen is er in ieder geval :). 

9 opmerkingen:

 1. Hier geen moestuin, maar wel in de achtertuin wat potten met kruiden staan. Vorig jaar had ik ook wat groenten gezaaid in een paar bakken, maar ik moet bekennen dat ik nu nog niets heb gedaan. Wel is alles schoon, dus ik kan zo beginnen. De appelboom en de perenboom lopen heerlijk uit. Die heb ik voor Pasen al gesnoeid, evenals de vlinderstruik. Alles komt weer tot leven en ik geniet ervan...
  Fijne dag vandaag,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk he al dat uitlopende groen... Maar ik heb verder ook nog niks gezaaid oid hoor.. daar wacht ik nog even mee.. Dus je bent nog ruim op tijd :). Groetjes Ilse

   Verwijderen
 2. Gezellig blogje! Heerlijk en handig die kruiden dichtbij huis. Had ik in ons vorige huis ook. Tijdens het koken even wat verse kruiden knippen. Hier hebben wij ons moestuintje met deksel ook al staan. Waarschijnlijk komt er ook nog een groter stuk in de tuin. Grote plannen in ieder geval ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben benieuwd naar je plannen!... plannen maken anzich is al leuk ;)

   Verwijderen
 3. De potten en jullie kruidentuin zien er mooi uit!
  Heerlijk hè, om weer lekker bezig te zijn in de tuin. Helemaal met zulke hulpen!
  Wij hebben wel een moestuin(tje), ong. 20m2, waarvan de helft vol staat met rabarber en aardbeien. Ik wil wel dit jaar meer in bakken gaan doen, zodat we iets meer kunnen doen. 't Is gek, we wonen op een boerderij, grond genoeg zou je denken, maar alles dicht bij huis is óf siertuin, óf kippenren, óf geitenweitje, óf schommelveldje...Ik droom altijd van die grote moestuinen die er keurig netjes uitzien, zoals vroeger bij mijn opa of bij de Amish...
  Veel plezier en geluk met jullie tuinen!
  Groetjes, Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier aan ons eigen huis hebben we ook ongeveer 20 m2 in gebruik als moestuin/fruittuin... ideaal... Maar als jij de plek hebt... :)... ik zou zo een deel van de siertuin omspitten.. Geweldig he die ouderwetse tuinen.. We hopen er op ons stukkie Hollandse klei ook zo'n keurige tuin van te maken.
   Groetjes Ilse

   Verwijderen
 4. Heerlijk al dat groen dat weer tevoorschijn komt! Bij huis heb ik ook een klein stukje moestuin, maar in de gewone tuin heb ik twee bessenstruiken en een doornloze bramenstruik, heerlijk! Binnen heb ik nu dingen voor gezaaid. Volgende week komen er nieuwe goten rond het huis en daar wacht ik maar even op. Anders wordt de nieuwe aanplant waarschijnlijk over het hoofd gezien.
  Veel plezier met jullie moestuin! En heerlijk om weer buiten bezig te kunnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Huh..... gooide iemand echt een olijvenboompje weg? Hij ziet er goed uit!!
  Ik heb deze week al geoogst uit eigen moestuin. De spinazie en raapstelen had ik eind februari gezaaid (ook in de koude kas) en nu al heerlijk vers op je bord. Ik houd per week bij wat ik in mijn moestuin doe op mijn blog: www.tamarkookt.blogspot.nl Heerlijk met je vingers in de aarde, he?!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 'k Loop een beetje achter met blogjes lezen, dus nu pas écht gelezen :-) Wat een gezellig berichtje! En wat boffen jullie toch met de kas op je tuin! Heerlijk die vrijheid ook voor de jongens! Hier genieten de meiden ook altijd vol op op de tuin. Vorige week hebben we het eerste uitgepoot en deze week het eerste buiten gezaaid. Maar op zolder staat ook al heel wat te wachten wat bijna de tuin in mag!

  BeantwoordenVerwijderen