20 september 2016

DIY: Hortensia Guirlande


Ieder jaar maak ik van onze enorme hortensia struik een krans. Dit jaar had ik er geen zin in en had ik ook geen strokrans in huis. Maar ik vond het wel zonde om niks met die mooie hortensia bollen te doen... Dus ik moest en wilde iets anders verzinnen... Ik besloot een soort guirlande te maken... Alleen wilde ik hem graag op kunnen hangen en maakte meer een soort rol. 

Vorig jaar werd het erg gewaardeerd toen ik een DIY deelde over hoe je een krans moet maken, dat ik nu deze ook deel met jullie. Wil je ook weten hoe je een geboden krans van hortensia's moet maken, dan kan je dat in deze DIY  terugvinden.

En als ik schrijf dat onze hortensia struik enorm is... dan ziet dat er zo uit... Hij staat in de voortuin en is ieder jaar zo groot en mooi...


Wat heb je nodig?

- snoeischaar
- touw
- binddraad
- veel hortensia's


Knip een flinke lading hortensia's af. Er gaat best veel in zo'n guirlande. Het beste kan je de hortensia's knippen die wat knisperen, die al een klein beetje indrogen. Laat hierbij de stelen zeker 15 cm lang.Je moet zelf even bepalen hoe lang je je guirlande of rol wil hebben. Als je er een van een halve meter wil hebben, knip je 2x zoveel touw af. In dit geval dus een meter. Je kan evt later ook nog een stuk touw afknippen dus beter meer dan te weinig. "Vouw" het touw dubbel en maak aan de open kant een knoop. Neem je binddraad en maak bij het begin een lusje. Steek dat lusje net onder het knoopje van het touw door. Draai het lusje dicht met daar tussendoor het touw, zodat ze aan elkaar vast zitten. 
Om te beginnen neem je 3 mooie bollen hortensia's. Deze houd je in je linkerhand (hierbij ga ik er vanuit dat je net als ik rechts bent, als je links bent doe je het uiteraard precies andersom). Zorg dat de bollen op dezelfde hoogte zitten en leg het touw erlangs zodat het eronder uithangt. Draai vervolgens het binddraad stevig 3 slagen om de stelen en het touw heen. Trek het goed aan zodat ze er niet uit kunnen vallen.
Neem nu steeds weer 3 takken van de hortensia's en plaats die onder de andere bollen. Zorg dat ze goed onder elkaar zitten en je zo een mooie vorm krijgt. Wikkel weer stevig het binddraad om de stelen heen. Dit gaat vaak makkelijker als je het binddraad aan de bovenkant van je hand langs draait. 


Let bij iedere nieuwe laag erop, dat ze gelijk zitten en je zo een gelijkmatige guirlande krijgt. Bind steeds het binddraad er stevig omheen. Zorg ervoor dat je touw er ook onderuit blijf hangen. Dat is je basis en daar kan je hem later aan ophangen. (als je dat zou willen). 


Bouw laag voor laag op en leg hem gerust neer als hij te zwaar wordt. Als je tevreden bent met de lengte, kan je ervoor kiezen om (zoals ik deed) hem af te werken met de stelen aan de bovenkant. Of je werkt hem af zodat je aan de andere kant ook alleen maar hortensia's ziet en geen stelen. 

Voor de eerste manier. Draai je je binddraad nog een paar keer stevig om de laatste stelen heen. Doe dit zo dicht mogelijk bij de bloemen, dan zal je het binddraad later niet zien. Daarna maak je een klein lusje die je weer tussen het draad door steekt en terug buigt. (soort van knoopje)


Knip de stelen op de gewenste lengte af en zorg ervoor dat het touw ongeveer uit het midden van je guirlande komt. Dan is hij klaar om op gehangen te worden. Of neer te leggen.het teveel aan touw kan je afknippen. 


Wil je nou de stelen wegwerken? Dat kan ook... Bij de laatste bollen ga je de andere kant opwerken. Die bollen plaats je met de stelen richting de andere bloemen. Knip de stelen wat korter en bind met het binddraad zo strak mogelijk tussen de bloemen door. Mocht je nog wat ruimte tussen de bollen overhouden. Bind er dan evt nog een setje bollen tussen. In de DIY voor de krans staat dit ook beschreven, want zo werk je ook een krans af. 


Ik hing de mijne aan met een lus van het touw aan de muur. Eenvoud en weer eens wat anders dan een krans en toch wat gedaan met hortensia's


Ik kan zo genieten van die doorleefde kleuren... Van roze, naar groen, naar dieprood, naar roestbruin... heerlijk!Ik heb de stelen redelijk kort afgeknipt en het touw ook kort gehouden. Daardoor zie je de stelen niet of nauwelijks. Niet dat het storend zou zijn... 


Maken jullie wel eens iets met hortensia's uit eigen tuin?

2 opmerkingen:

  1. Prachtig! Ik wil ook nog een krans maken, maar dit is ook erg mooi.
    Alleen nog niet aan toe gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig! Ik wil ook nog een krans maken, maar dit is ook erg mooi.
    Alleen nog niet aan toe gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen