29 oktober 2016

Dagje Uit Tip: Bouwspeeltuin

Vandaag weer een tip voor een dagje uit... Dit keer een uitje waar wij met Matthijs zijn feestje heen gingen. We gingen naar een bouwspeeltuin. In Rotterdam is er een geweldig initiatief... Wat al bestaat sinds de jaren 60... Mijn ouders beide opgegroeid in Rotterdam gingen er als kind heen en hebben er goede herinneringen aan. Alle vrije uurtjes na schooltijd waren ze daar te vinden... Ze konden naar zich uitleven met wat spijkers, hout en gereedschap. Mooi om zo stadskinderen toch buiten te laten spelen. Voor 15 cent kon je je er een dag vermaken!

Dus eerst even een paar plaatjes uit de oude doos... want zeg nou eerlijk... dit is geweldig toch... De kinderen op de foto's zijn mijn moeder, oom en tante en nog wat vriendjes 
het meisje met het witte blousje aan, is mijn moeder en is samen met haar zus de spijkers aan het rechtbuigen in een bankschroef
En eigenlijk is er nu nog niet veel veranderd... Het terrein is vergroot, de bijgebouwen zijn groter en mooier. Ook is het terrein uitgebreid met een stuk speeltuin, een skelterbaan. De leukste attractie is wel je eigen hut bouwen.Voor 1,- per kind heb je toegang tot de speeltuin. Als er plek is kan je gaan bouwen. Daarvoor krijg je een stukje grond, met daarop in de grond 8 palen. Ook krijg je een kist mee met genoeg hamers en spijkers. Hout ligt en staat overal. De beheerder geeft duidelijke instructies en daarna mag je los gaan... Bouwen... samenwerken.. leren... en ja op je vingers slaan met die grote hamer. Ook is er stof aanwezig, zo kan je gordijnen ophangen. Je krijgt ook krijtjes om het hutje te versieren. Deze hut is heel de dag van jou. 

Wij deden dit dus als feestje, maar het is ook echt heel leuk om gewoon en middagje of dagje heen te gaan. Wij merken heel erg dat onze jongens (maar ook aan de andere feestgangers) dat ze groeien. Eerst staan ze onwennig met een hamer in hun handen en durven ze eigenlijk niet goed. Voor het hutje af is zijn het volwaardige timmermannen, die op de ladders het dak in elkaar zetten. En als je op je duim slaat... die stop je dan heel snel in je mond en ga je weer verder. Om later stoer te laten zien dat hij blauw wordt. 

Tussendoor is genoeg tijd om te spelen op het terrein of wat te eten of drinken. Je hoeft niet perse bij je hut te blijven, want zolang je je gereedschap erin laat liggen, blijft hij van jou. Eigen eten en drinken mag je meenemen, maar ook wat je daar ter plekke kan kopen is absoluut niet duur. Je kan aan alles merken dat dit een stichting is die niet op winst uit is. Maar een doel heeft...Mooi dat dat nog bestaat! Het toezicht bestaat deels door jongeren uit de wijk en door de beheerders. Ze zijn streng maar rechtvaardig en het is mooi om te zien hoe ieder kind luistert!

Graag deel ik nog wat foto's met jullie...er zijn nog veel meer geweldige foto's maar daar staan Matthijs zijn vriendjes op en die wil ik liever niet zomaar online zetten.. 

opperste concentratie

vensterbankje maken... 

het eindresultaat


Het leuke van een meisje uitnodigen op een jongensfeestje is dat er aan de muurversieringen en aan gordijnen gedacht wordt.... ze heeft zelf geen spijker geslagen, maar was druk met de mannen instructies geven waar de ramen en gordijnen moesten komen.


Ook niet onbelangrijk... er zijn heel wat bankjes voor papa's en mama's... onze tip er nog bij...neem van huis wat tijdschriften of een boek mee... 


Er is ook een stuk waar je jaarhutten kunt "kopen/huren". Voor 25,- per gezin kan je dan een groter stukje grond krijgen en daar naar hartelust jouw eigen hut op bouwen. Je kan dan iedere dag komen en zelfs zijn er speciale avonden waarop je in je hutje mag slapen. Dus ook nu nog spelen de stadskinderen buiten en leren ze veel door te doen... 

Op de site van deze geweldige bouwspeeltuin kan je alle informatie vinden die je nodig hebt. Onze kinderen in de leeftijden van 6-9 vonden het helemaal geweldig. Met wat begeleiding komen ze erg ver.2 opmerkingen:

 1. Wat een leuk initiatief. Zoiets moet er ook bij ons in de buurt zijn, maar weet het niet zeker of die het hele jaar open is. In de stad naast ons dorp is aan het einde van de vakantie een bouwdorp, maar alleen voor de bewoners van de stad. Dat is wel jammer natuurlijk. Hoewel ik mijn zoon absoluut niet zie timmeren, mijn dochter eerder.
  Het meisje op jullie feestje is een echt meisje dus, "commanderen" waar alles moet komen:-)

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In Hoofddorp heet het Jeugdland. Ik begreep dat op meerdere plekken in het westen van het land het ook Jeugdland heet. Niet zo luxe maar wat ik belangrijk vindt: ouders zijn niet welkom. Dus de kinderen leren zelf wat ze moeten doen als het bloedt, hoe ze een hamer vast moeten houden, ruzie oplossen en als ze liever spelen de hut niet af komt. En dat allemaal zonder de hulp van mama of papa.

  BeantwoordenVerwijderen