30 januari 2017

Verse Champignonsaus

Al lang maak ik champignonsaus op met creme fraich volgens dit recept. Weinig koolhydraten en goed van smaak. Alleen onze jongste spruit vond hem niet lekker. Dus nam ik toch nog geregeld een zakje.. Lekker makkelijk en die lustte hij wel. Maar we hadden qua hoeveelheid niet genoeg aan die saus en wilde al heel lang een keer hem zelf maken op basis van een roux. 

Dus na wat proberen en testen.. Jaja hebben we een eigen gemaakte saus... die de jonge spruit ook lust. Hoera voor deze saus... En waarom maakte ik deze niet eerder? 


De basis voor een roux is best simpel... Net zoveel boter als bloem en het vocht keer 10... dus bijv 

50 gram boter, 
50 gram bloem, 
500 ml bouillon 
(melk schijnt ook te kunnen, maar ik kies liever voor bouillon). 
Voor de bouillon kan je zelf kiezen wat je wil. Verse bouillon of van een blokje. Ook met blokjes kan je kiezen voor "normale" blokjes of voor e-vrije blokjes.

Recept Verse Chamignonsaus

50 gram boter
50 gram bloem
500 ml bouillon (vers of van een blokje)
50-75 gram champignons
peper en zout
bieslook 
optioneel: gevriesdroogde ui (te koop bij de aldi)

Snijd de champingnons in plakjes.
Smelt de boter, maar laat hem niet bruin worden. 
Zorg dat je bouillon goed warm is. 


Voeg dan de bloem toe en roer goed door tot je geen klontjes meer hebt. 

'


Laat het boter en bloemmengsel in 5 minuten en met geregeld roeren garen. 
Bak ondertussen de champignons goudbruin en zet ze weg tot gebruik
Voeg scheutje voor scheutje de hete bouillon toe en blijf goed roeren,
Als de roux dunner wordt gebruik dan een garde om de klontjes eruit de roeren. 
De bouillon kan helemaal toegevoegd worden en laat de saus een paar minuutjes doorkoken.
Voeg dan de gebakken champignons toe met het vocht/jus die vrij gekomen is. 



Warm de saus nog goed door en proef dan... 
Ik voeg altijd wat verse of gedroogde bieslook toe, wat peper en evt nog wat zout en een theelepel gevriesdroogde uien. 



Deze saus is heerlijk...bij pasta, vlees, groente...You name it.. 
want waar is een goede champignonsaus nou niet lekker bij.. Wij zijn er in ieder geval dol op. 


Het leuke is dat je uiteraard nog naar hartelust kan varieren met deze saus..... Ik gebruikte hem eens met een tagiatella en varkenshaas. Ik gebruikte diverse soorten champignons/paddestoelen en voegde nog een flinke scheut cognac toe...Heerlijk..net weer een andere smaak maar ook zo lekker!

5 opmerkingen:

  1. Wanneer je je bouillon koud toevoegt, al roerend verwarmt, heb je nooit klontjes. Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je dit eenmaal gedaan heb hoef je nooit meer geen pakje!
    het kan ook heel simpel en minder vet...
    Eerst champgignon bakken en dan
    Alleen met bouillin beetje melk en daarna maizena erdoor om te binden.
    Dan is de saus niet zo zwaar,voor bv biefstuk.
    lieve groeten Esther

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Esther bedankt voor de tip. Heb van alles geprobeerd, maar dit vinden wij echt het lekkerste. Het vet, in dit geval van roomboter, is gezond vet en gebruik ik dus maar al te graag!
      Groetjes Ilse

      Verwijderen
  3. Ik gebruik ipv boter het braadvet, eventueel aangevult met boter. Krijg je de smaak van het vlees er ook nog lekker bij en heb je geen restje braadvocht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Restjes braadvet heb ik niet zo heel vaak over.. Verdwijnt vaak in de saus of jus.. Maar bedankt voor de tip.

      Verwijderen