16 februari 2017

Bespaartips: Realistisch budget en overhouden

Deze maanden komen er van diverse bloggers en bekenden van ons hun budgetten en tips om te besparen voorbij. Bij iedere vragenlijst heb ik er een quote uitgeplukt. Rondom die quote wil ik jullie diverse tips geven...   Deze keer de quote van JuliaWat Julia van de week schreef, over dat ze haar budget iets omhoog bij stelde omdat ze steeds te kort had.... Dat herkende ik wel, want hebben wij ook een tijdje gehad. Iedere keer net te kort en voelde ik alsof ik faalde. Maar daarna ook ons budget opgehoogd en daardoor komen we beter uit of hebben we inderdaad wat over. 

Om je budget te bepalen kan je op Nibud kijken, zoals ik in deze blog al beschreef. Dat ga ik natuurlijk niet nog een keer schrijven. Maar naast die tips wil ik jullie aanmoedigen om vooral naar je eigen situatie te kijken. Iedereen is anders. Kijk goed naar in welke leeftijdscategorie je kids zich bevinden of in welke periode van je leven. Daarnaast heeft iedereen een ander eetpatroon en maakt andere keuzes. 

Zo maakte ik altijd mijn eigen brood, koekjes, taart en cake daarmee bespaarde ik wat. Maar als jij niet van koken of bakken houdt, of stom weg de tijd niet hebt. Trek je eigen plan! Koop het dan in de winkel. Wel heb ik gemerkt, hoe meer jezelf maakt, hoe meer je kan besparen... En ja dat kost meer tijd, maar dat is een keuze die jezelf moet maken. 

Eten jullie veel of weinig? Onze jongens eten al aardig goed mee... En bv een kilo bonen of broccoli verdwijnt zo ... Hoeven we echt geen moeite voor te doen. Van andere mama's hoor ik wel eens dat hun kinderen en zijzelf minder eten. Dus logisch dat ik meer uitgeef aan groente dan mama X.... Geeft dat? Welnee... en al helemaal niet als het om groente gaat .. 

Dus belangrijk om goed te kijken naar je eigen eetpatroon en daar je budget op aan te passen. Maar vervolgens kan dat ook weer een valkuil zijn. Meer geld en dus meer/onnodige dingen kopen... Wees je daar ook bewust van en probeer dat te vermijden. Geld wat je overhoudt kan je opsparen voor andere maanden waarin je tekort komt of als je eens wat extra's wil kopen. Laatst had ik nog aardig wat over en besloot een flinke bos tulpen te kopen, de rest ging in onze "vakantiepot". Heerlijk! 

Hoe kan je overhouden van je budget? Koop groter in! In de winkel als jouw producten in de aanbieding zijn..Neem dan wat meer mee of bestel online in grotere partijen. Dat kost dan eenmalig wel meer, maar in andere maanden hou je zo geld over. Hou de folders goed in de gaten, heb je geen folders, check de aanbiedingen op internet. 

3 opmerkingen:

 1. Als wij weer even wat meer op willen letten laat ik manlief de boodschappen doen: hij koopt alleen wat op het briefje staat - scheelt stiekem best wel veel ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ;)... mijn lieve schat neemt dan juist wat meer mee;)

   Verwijderen
  2. Heel herkenbaar.... Mijn echtgenoot neemt ook alleen mee wat op het briefje staat (zegt hij), maar de drop die er niet op staat en hij zelf lekker vindt wordt wel gekocht. ;)

   Verwijderen