14 maart 2017

Wat is jouw budget ~ Amelié


Vandaag weer iemand die haar kasboekje opent voor ons... 
en deelt met ons wat hun budget is en hoe ze besparen! Deze keer weer een blogger. De Zeeuwse Amelié blogt op www.blondmeteengroengeloof.com

_____________________Wie ben je?
Ik ben Amélie, 35 jaar. Getrouwd en we hebben samen 3 jongens. Ik ben zelfstandig onderneemster, blog graag en studeer voor orthomoleculair specialist. Daarnaast geniet ik van lezen, sporten, groene dingen en de natuur. 

Wat is jullie gezinssamenstelling? 
We zijn met 2 volwassenen, 3 kinderen (6/8/10) en een kitten

Werk jezelf? En je evt partner ook?
Wij werken allebei. Manlief werkt gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk door heel Nederland. Ik werk part-time en ben eigenaar van het leukste Bruidshuis van Zeeland ;).  

Wat geef je per maand aan boodschappen uit? En wat valt daar voor jou allemaal onder? 
Ik heb een budget van 500 euro voor voeding, schoonmaakmiddelen, verzorgingsmiddelen en de poes. Veel verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen maak ik zelf, dat scheelt flink voor mijn budget. Aan de andere kant koop ik zoveel mogelijk meukvrij. Ik kijk eerst naar de ingrediënten van een product, en daarna pas naar de prijs.

Heb je daar een vast budget voor of gebruik je gewoon wat nodig is?
Ik heb een vast budget. Soms ga ik daar overheen, bijvoorbeeld bij verjaardagen of feestdagen, om in de reclame een grote voorraad in te slaan of omdat het in een grootverpakking goedkoper is. Dit scheelt dan natuurlijk de maand erna weer.

Wat vind je daar zelf van? Is dat veel of juist weinig?
Ik had eigelijk geen idee. Dus ik heb het even opgezocht, blijkbaar is dit heel gemiddeld voor een gezin. Zelf vind ik het zelf een vrij strak budget, zeker omdat ik niet de goedkoospte producten kies in de winkel. Het daagt mij nog meer uit om na te denken over wat ik koop en om hiervoor uit te komen. Ik maak zoveel mogelijk zelf dus daar kan ik goed op besparen.

Werk je met een budgetten? Zo ja, voor wat allemaal?
Ik heb een budget voor de boodschappen en een budget voor extra dingen zoals de kapper, oppas en cadeautjes.

Houdt besparen jou bezig?
Ik probeer zoveel mogelijk te besparen. Niet alleen voor mijn portomonee maar ik probeer ook om minder te consumeren, minder energie te gebruiken en minder afval te produceren. 

Welke keuzes maak jij persoonlijk wel of juist niet als het gaat om besparen?
We zetten de verwarming lager dan jaren geleden en hebben al veel geïsoleerd in ons huis. Dat gaat goed, maar korter douchen is soms een stuk moeilijker. Ik probeer zo min mogelijk dingen te kopen die onnodig zijn, en alles zoveel mogelijk “op” te gebruiken. Daarnaast vind ik het leuk om dingen te (ver)kopen via marktplaats, krijg en geef regelmatig wat en dingen ruilen is ook erg leuk. 
Ik probeer zo min mogelijk te besparen op de kwaliteit van voeding. Wel eten wij vaak plantaardig, dit is op zich al een flinke besparing. Ik koop ook het liefste rechtstreeks bij de boer het is dan vaak verser én goedkoper dan in de supermarkt. Ook weet je dan precies wat er op je bord ligt en waar het vandaan komt. Zo eet ik liever weinig dierlijke producten, maar dan wel van biologische/grasgevoerde dieren. Ook probeer ik zoveel mogelijk te koken met verse producten en met zo min mogelijk toevoegingen. Dan is het soms even puzzelen in welke winkel ik dit het beste kan kopen.

Wat is jouw beste tip om te besparen? 
Ik heb een lijst met basisproducten die ik elke maand nodig heb. Daarvan heb ik gekeken in welke winkel dit het goedkoopste is.Elke maand kijk ik wat er nog in de kast staat en vul dit aan. Zo heb ik altijd een gevulde voorraadkast. Zo hoef ik alleen nog maar groente, fruit en een paar aanvullende dingen te kopen per week en kan ik het beste overzicht houden.
Koop zoveel mogelijk groente en fruit wat in het seizoen is. Je kunt ook groter inkopen en een gedeelte hiervan invriezen of wecken voor een andere keer.
Veel dingen kan je zelf veel goedkoper zelf maken, zoals wasmiddel, deodorant, jam, pastasaus of brood.  
Koop groot in zoals, meel, noten, zaden, gedroogde vruchten en vlees. Dat is even een investering maar je bent uiteindelijk goedkoper uit. 


Bedankt Amelié.... voor het invullen van deze lijst! Leuk om te lezen hoe jij bewust omgaat met besparen... Herkenbaar de kachel die wat later staat en heb ontzag voor alles wat je zelf maakt en doet naast je drukke bestaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten