18 juni 2018

Gastblog Evelyn: Verschil in verkeer

Vandaag weer een gastblog voor jullie vanuit Zuid-Oost Azie... Evelyn schrijft over haar avondturen als zuster in de nurse office. Zij en haar gezin zijn uitgezonden naar Zuidoost-Azie om daar te werken voor Wycliffe Bijbelvertalers. Wat ze daar precies doen en hoe hun leven eruit ziet, daar blogt ze over. Mocht je vragen hebben? Ben je nieuwsgierig naar hun werk? Of hoe ze leven? Laat de vragen als reactie achter en zo voorzie je Evelyn van nieuw blogmateriaal!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

In mijn vorige blog heb ik het gehad over een belangrijk verschil tussen de Nederlandse en de Thaise cultuur: Nederland is een schuldcultuur en Thailand een schaamtecultuur. In dit blog zal ik vertellen over een ander belangrijk cultureel verschil: het verkeer. 


Het verkeer...

Voor mij is het verkeer wel één van de verschillen met Nederland waarmee ik de grootste moeite heb. Het verkeer is onvoorspelbaar en onberekenbaar, en er vallen veel doden hier. Zelf hebben we onze eerste aanrijding ook al meegemaakt; gelukkig een kleine met amper schade. Toch is het een langdurig verhaal geworden omdat het ingewikkelder werkt dan in Nederland. Wij waren de schuldige partij, maar gelukkig goed verzekerd, maar het bleef niet bij een simpele afwikkeling door de verzekering. We moesten de keuze maken door het op te lossen op de westerse manier, door onpersoonlijk de verzekering te laten betalen, of op de Thaise manier, door naast het verzekeringsgeld ook persoonlijk een kleine vergoeding te betalen, al was dat strikt genomen niet noodzakelijk. Wat zijn dan je afwegingen? Als Nederlander denk je al snel: laat de verzekering het maar doen; dan voldoe je immers aan je plicht. Maar er spelen meer dingen, hier komt de schaamtecultuur weer om de hoek kijken, waarbinnen relaties een belangrijke rol spelen. 

Aanpassen aan de wijk...

We wonen al bijna 2 jaar in een wijk die voornamelijk Thais is en waarin men als in een klein dorp samenwerkt en samenleeft. Als westerling en christen wil je het op een culturele gepaste manier op lossen. Uiteindelijk hebben we een vergoeding betaald en zijn de relaties hersteld. Men ziet dit als niet meer dan redelijk omdat je een rijke buitenlander bent. Geef ze eens ongelijk: het slachtoffer is veel armer dan ons en is enorm met het geld geholpen, al hebben we wel duidelijk gemaakt dat wij geen rijke Europeanen zijn en van dat we van giften leven (het uiteindelijke betaalde bedrag was dan ook veel lager dan het aanvankelijk geëiste). Weer een les integreren in de Thaise cultuur voor ons! 

Lagere boetes ;)...

Toch heeft het verkeer wel een voordeel hier: de boetes zijn veel lager dan in Nederland (we hebben overigens nog geen boete gehad, gelukkig); ook de Thai die financieel minder af zijn, kunnen eventuele boetes betalen zonder in problemen te komen. De regering heeft daar rekening mee gehouden bij het bepalen van de hoogte van boetes. Dat is in Nederland wel anders; als je daar een laag inkomen hebt kun je door verkeersboetes zomaar in de schuldsanering terechtkomen. Afgezien van de aanschaf van een auto, is autorijden sowieso een stuk goedkoper hier: onderhoudskosten, benzine en verzekering zijn een fractie van de prijs in Nederland. En dat mag ook wel; openbaar vervoer is hier nauwelijks en op de fiets is veel te gevaarlijk en te heet!





~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wil je meer informatie? Dan kan je kijken op hun site www.familieopmissie.nlDe toegangscode is 2559. 

Omdat Evelyn en haar gezin leven van giften geef ik jullie graag een linkje zodat jullie hun evt kunnen steunen. Veel kleine beetjes, maken een groot beetje... Doneren? Kan via deze link

Geen opmerkingen:

Een reactie posten