27 november 2012

Bouillon zonder troepIk heb geprobeerd om zoveel mogelijk E nummers uit mijn kastjes te krijgen, maar met de boullion vind ik dat nog erg lastig. Bouillonblokjes zijn ook zo handig, maar ik kan ze niet vinden zonder E621. Wat is E621? Hier onder heb ik een stuk gekopieerd vanuit de E-nummers-app, het is een flink stuk om te lezen, maar zeker de moeite waard om te lezen!

"(GMS in het Frans, MSG in het Engels)
Synthetische smaakversterker die helaas aan duizenden levensmiddelen wordt toegevoegd zoals pakjes soep, chips, kant-en-klaarmaaltijden, dieetproducten, krabbenpoten, te veel om op te noemen. Het is een neurotoxisch additief dat het vermogen heeft om de neuronen in de hersenen aan te tasten. Het is erg lastig om dit additief te vermijden omdat het in bijna alle behandelde voedingsmiddelen wordt aangetroffen. Als u het echt wil, kan het! Echt vermijden

Uitgebreide informatie

Deze smaakversterker is net zo gevaarlijk als Aspartaam en verschijnt onder verschillende namen. Dit additief heeft als doel uw smaakpapillen te stimuleren en om u meer zin te geven om producten te eten waar E621 in verwerkt is. Hierdoor eet je bijvoorbeeld een hele zak chips in één keer leeg. Deze 'eetdrang' kan lastig zijn voor sommige personen die er erg allergisch voor zijn, zo erg dat een toevallige overconsumptie hen fataal kan worden. Ben je er inderdaad allergisch voor, dan moet je echt al je eten zelf koken. Sinds 1950 wordt dit additief in hoe langer hoe meer industriële levensmiddelen verwerkt en ook nog eens in steeds grotere hoeveelheden. Dat doen ze niet alleen om de levensmiddelen meer smaak te geven, maar ook om steeds meer te verdienen aan onze onschuld.
E621 heeft een grote bijdrage geleverd aan de epidemie van zwaarlijvigheid die op dit moment heerst. Daarnaast kan E621 de hoeveelheid insuline die door de buikspeekselklier wordt gemaakt verdrievoudigen, waardoor het de kans verhoogt op ouderdomsdiabetes. E621 kan bovendien de kans op verslaving aan nicotine of andere drugs verhogen.
In zijn boek 'EXCITO-TOXINS : The taste that kills' legt Dr. RUSSELL BLAYLOCK (een belangrijke Amerikaanse neurochirurg en voedingsdeskundige) in detail uit, welke ravages Aspartaam en natriumglutamaat, (allerbei excitotoxine) kunnen veroorzaken. Deze stoffen tasten het zenuwstelsel aan en zijn kankerverwerkend. De informatie wordt samengevat in 260 pagina's waarin 490 referenties en wetenschappelijke onderzoeken uit de periode 1950 tot 1993 worden geciteerd. In te veel landen zoals in Nederland wordt er NIETS over de giftigheid van dit additief vermeld, terwijl het toch erg veel door de industrie wordt gebruikt en als een 'kameleon' onder verschillende benamingen voorkomt. Al lijkt het moeilijk voor te stellen, het schijnt dat dit additief aanwezig is in de meerderheid van de kant-en-klare producten. Omdat het aan veel Aziatische of Indiase schotels wordt toegevoegd, hangen sommige restaurants in de VS in hun vitrine een bordje op met 'NO MSG HERE' (Hier geen MSG) om goed geïnformeerde gasten van dienst te zijn. Maar MSG wordt nog steeds en hoe langer hoe meer gebruikt.
Hieronder geven we de verschillende namen die gebruikt worden om het gebruik van E621 te verdoezelen. Daarom staat het zelden op chips, soep in poedervorm, diepvriesproducten, kant-en-klaar gerechten, snoepjes, smeerpasta's, dieetproducten en tal van andere producten. Bij elkaar zoveel, dat het onmogelijk is een complete lijst te geven.
De volgende namen verbergen altijd E621: Mononatriumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat en sommige maïsoliën.
Namen die vaak ook bedoeld zijn om E621 te verbergen zijn: moutextracten voor voedingsdoeleinden, bouillons, moutaroma's, kunstmatige aroma's, natuurlijke aroma's, natuurlijke aroma's van varken of kip, specerijenextracten, eiwitten uit tarwe, vaak 'overige kruiden of specerijen', maltodextrine, sojasaus, producten die gefermenteerd of verrijkt zijn met eiwitten, citruszuur (ook geconcentreerd), maïssiroop, karamelaroma (gebruikt voor de kleur).
De volgende producten zouden E621 kunnen bevatten: soja-eiwitten (ook gecon- centreerd), soja-eiwit isolaat, eiwitten uit tarwe (ook geconcentreerd), carrageen, enzymen, melkeiwitten (soms verrijkt) of zelfs nog rijsteiwitten of havereiwitten. Wat je vaak op de verpakking van een product ziet is het volgende. Op de voorkant van het pakje staat duidelijk in een hoekje de vermelding: 'zonder MSG' ... Maar aangezien u nu een expert bent op het gebied van E621 en zijn verschil- lende benamingen, kunt u overal de verborgen bronnen herkennen. De lijst van de ingrediënten op het pakje zegt: Voorgekookte rijst, gedroogde tomaten 9.5, aroma's, plantaardige gehydrogeneerde vetten, melkeiwitten, zout, ui, gesmolten kaas, gistextract'. Is het toevallig dat juist de risotto in dit pakje onweerstaanbaar is? De E621 die er inzit zorgt er juist voor dat u het lekker vindt. Maar wees gerust, je gaat er niet dood aan, de E621 gaat alleen een aantal van uw neuronen vernietigen. That's all. Eet smakelijk!

Zeer belangrijk!

Dokter Blaylock, wereldwijd erkend als expert op het gebied van de gezondheidsrisico's door voedseladditieven, heeft in 2007 in een van zijn talrijke interviews gezegd dat: ...Toen de eerste editie van zijn boek 'Exitotoxins, the taste that kills' uitkwam, men dacht dat alleen de hersenen aangetast werden door E621. Bij onderzoeken in 2007 is gebleken dat ook het hart, de longen en de voortplantingsorganen gevaar lopen als Mononatriumglutamaat eenmaal in het bloed gekomen is. Het leidt volgens Blaylock tot niet te genezen kankers. Mononatriumglutamaat verbergt zich achter meer dan veertig verschillende namen en is derhalve moeilijk te traceren, laat staan te vermijden. In een interview met Mike Adams zei Blaylock (www.newstarget.com) dat er genoeg bewijzen zijn voor de stelling dat Aspartaam en Mononatriumglutamaat gevaarlijke additieven zijn. Zou men deze exitotoxische additieven nu verbieden, dan gaan we, aldus Blaylock, een sterke daling zien van obesitas, verscheidene kankers, zenuwaandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson, autisme en hyperactiviteit. Hij wijst in zijn studies ook op de kwalijke rol van pesticiden, herbiciden, aluminium en kwik."

Via de blog: Gezond leven van Jacoline, kwam ik aan een recept om zelf bouillon te maken. Geen poeder, maar vloeibaar. Ik heb de uiteindelijke bouillon flink laten inkoken en daarna in ijsblokjesvorm gedaan. Toen ze bevroren waren, heb ik ze uit de vormpjes gehaald en los in een zakje gedaan. Ze liggen in de vriezer te wachten tot ze in de soep, saus of maaltijd kunnen. De volgende keer maak ik een rundvleesbouillon. Het kost wat tijd en moeite, maar dat heb ik er graag voor over!


Klik hier voor het recept!

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die bouillon, geweldig! In het groot in de vriezer en wèg met E621 enz...

    BeantwoordenVerwijderen