14 november 2012

Thee, thee en nog eens thee

File:Tea in different grade of fermentation.jpg
Ik ben dol op thee, drink het gerust heel de dag door ongeacht seizoen van het jaar. Koffie vind ik echt vies en ik heb mijn pogingen om het te gaan leren drinken opgegeven.
Thee is ook super gezond. Het zit vol met antioxidanten (deze zitten ook in volkorengranen, groente en fruit) en deze beschermen je tegen allerlei schadelijke stoffen van buiten af. Theesoorten die het minste bewerkt zijn bevatten de meeste antioxidanten.
Ook verlaag je de kans op hart- en vaatziekte en diabetes.
Thee heeft ook een reinigende werking op je gebit, dit komt doordat thee vol zit met vitamine E en catechinen. Deze stoffen zorgen voor een betere bescherming tegen zuuraanvallen en tandplak. Dit geld niet voor thee met een smaakje, bij die soorten heb je juist meer kans op tandbederf.



Er zijn gigantisch veel soorten thee te verkrijgen. Vele variaties in smaken, kleuren en land van origine maken de keuze soms lastig. Hieronder een uitleg van de belangrijkste theesoorten
http://www.dekoffiemeulen.com/home/ithee/theesoorten.html



Groene thee
Groene thee doorloopt een ander productieproces dan zwarte thee. Afhankelijk van het type groene thee mogen de bladeren al dan niet verwelkt zijn. Daarna wordt de thee ofwel gestoomd ofwel drooggeblazen om het fermentatieproces te stoppen. Vervolgens worden de blaadjes gerold en gevuurd. Groene thee behoudt haar kleur aangezien elke chemische reactie met zuurstof (oxidatie) wordt stopgezet door het verwarmingsproces, waardoor de groenheid wordt behouden.
Oolong thee
Oolong thee is halfgefermenteerd en bevindt zich bijgevolg tussen zwarte en groene thee. Er bestaan verschillende soorten Oolong thee, gaande van zeer lichte, geurige theeën tot donkere koperkleurige theeën, die smaken naar gebrande karamel. De blaadjes worden verflenst en vervolgens geschud in korven om de randen lichtjes te kneuzen waarna gewacht wordt tot de fermentatie van de buitenste randen van de blaadjes is begonnen.
Witte thee
Witte theeën zijn zeldzamer dan andere theesoorten en kunnen slechts éénmaal per jaar worden geplukt. Bij de productie van deze theeën worden enkel de eerste knop en het eindblad van de nieuwe scheuten van de theestruik gebruikt. De thee wordt verflenst en vervolgens gedroogd. Witte thee dankt haar naam aan de fijne witte donshaartjes waarmee de eerste knoppen zijn bedekt. Deze theeën zijn zeer bleek van kleur en hebben een lichte en subtiele smaak
Zelf drink ik eigenlijk altijd zwarte thee en het liefst met een smaakje (ai maar flink extra poetsen). Ik ben ook dol op verse thee, hop met een thee-ei in je glas en genieten. Want eerlijk is eerlijk vers is vele malen lekkerder dan thee van 1 van de grote merken. 
Groene thee vond ik nooit lekker, altijd een bittere afdronk. Tot ik in een theewinkel het advies kreeg de thee eerst te laten afkoelen tot ongeveer 80 graden en dan pas de groene thee toe te voegen. Nou heb ik geen idee hoe lang dat duurt een glas thee tot 80 graden laten afkoelen, maar 
ik laat het altijd maar een minuut of 5 staan en dan mijn thee erbij. Wat een andere smaak! Super, dus volgende keer bij het theewinkeltje...neem ik zeker wat lekkere melanges mee met groene thee.
Ik maak ook vaak thee van munt bladeren of een schijfje citroen in het hete water. Zeker op hete zomerdagen is dat heerlijk. Afgelopen weekend kreeg ik een tip om van cranberries thee te maken. Klonk interessant en maar gelijk gedaan. Het was heel simpel, maar erg lekker en als je glas leeg is heb ook nog wat te snoepen op de bodem liggen. Cranberries zijn heel erg gezond, hier kan je lezen waarom. 



Voor cranberrie thee, neem je een glas en dat vul je met gekookt water. Doe er 2 theelepeltjes gedroogde cranberries bij, laat het even trekken en smullen maar!
Dit zijn mijn favo theewinkeltjes




Geen opmerkingen:

Een reactie posten