2 november 2012

Volkoren vlechtbroodjes

Zondag is in ons gezin een bijzondere dag. 
Een dag voor rust een dag voor het gezin en dag om tot God te komen. 
We zijn hier thuis een nieuwe traditie gestart en de jongens genieten er volop van. We ontbijten nu uitgebreid, heerlijk en zo gezellig. Dus wat eerder uit bed en genieten maar. Uiteraard met zelfgemaakte broodjes. Deze liggen in de vriezer en kunnen zo opgewarmd worden en hebben we knapperige broodjes op ons bordje zondagochtend.

Deze broodjes heb ik al eerder gemaakt in een witte uitvoering, maar wilde graag ook een volkoren variant. Dit basis recept heb ik gebruik maar ze op deze manier gevlochten. Lijkt heel ingewikkeld maar dat is het niet.


Ik heb het recept nu iets aangepast zodat ik bruine broodjes kon maken.

250 gram tarwebloem
250 gram volkorenmeel
310 gram lauwwater
7 gram gist
10 gram zout

Kneed alle tot een soepel deeg. Duurt ongeveer 15 minuten.
Doe het dan in een kom met zonnebloemolie en laat het ongeveer een uur rijzen. Op het aanrecht storten en even 15 minuten laten rusten.
Verdeel het deeg in stukken. Ik heb 13 stukjes van ongeveer 65 gram. Je kan de broodjes groter of kleiner maken, maar net wat je wilt.
Dan kan je de broodjes vormen/vlechten (zie bovenstaande link).
Leg ze met wat tussen ruimte op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze ongeveer 45-60 minuten rijzen.
De oven ondertussen voorverwarmen op 230 graden.
Schuif de broodjes in de oven en zet onderin de oven een (oud) bakblik met water. Dit zorgt ervoor dat de broodjes mooi bruin worden.
Je bakt ze in 12-15 minuten gaar en bruin.

Eten jullie ze misschien ook binnenkort?





2 opmerkingen:

  1. Hoi, ik heb net je broodjes gebakken, maar ze zijn niet bruin geworden. Ik had wel een bakblik met water in de oven gezet, maar dat heeft niet geholpen.
    Heeft u nog tips?
    Ze zien er verder wel mooi uit,alleen zo wit.

    Groetjes, Anne-Wieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Anne-wieke
      Zou aan de tempratuur van je oven kunnen liggen, iedere oven bakt iets anders. Misschien een volgende keer de tempratuur iets hoger en wat langer bakken.
      Zou je nu ook wel kunnen doen, je kan 't altijd weer de oven inschuiven!
      Wel leuk dat ze gelukt zijn!
      Groetjes Ilse
      Laat je nog even weten of 't een volgende keer of met deze nog goed gekomen is?

      Verwijderen