7 november 2012

Zelfgemaakte Champignonsaus

Bij een lekker stukje vlees of groente vinden wij champignonsaus altijd erg lekker. 

Tot mijn schrik zit de saus van Maggi die wij altijd gebruikte vol met E-nummers. Gevaarlijke E-nummers. Jammer toch dat bijna al die kant en klare producten vol zitten met stoffen om het langer houdbaar te maken heel handig, maar tegelijkertijd zijn die stoffen niet goed voor ons.
Zijn alle stoffen dan slecht voor ons? Nee niet allemaal, maar veel wel. Veel stoffen zijn in Japan en de USA al verboden omdat het slecht is.... Dan vraag ik me af waarom ze hierin Europa wel goed gekeurd worden.

Sinds ik me heb verdiept probeer ik zoveel mogelijk te koken zonder deze overbodige stoffen. E621 probeer ik zoveel mogelijk te vermijden, helaas zit het bijna overal in. Dit is een stof die simpel gezegd, zorgt dat je meer trek krijgt in het eten van nog meer. Er zit een stofje in dat je smaakpupillen aanzet tot meer eten. Bv een zak chips, wie lukt het om hem niet in 1 keer leeg te eten? Is het niet zo dat je van het eten van een bakje chips je alleen maar meer trek krijgt en je uiteindelijk met een lege zak op schoot zit? Deze stof heeft veel bijgedragen aan het vele overgewicht wat er is in de wereld en aan diabetus. 
Wil ik altijd maar vechten tegen het gevoel meer te willen eten? Onverzadigbaar te zijn? Aankomen met alle risico's van dien? Nee!! Dus zoveel mogelijk vers en goed kijken op de verpakkingen. Helaas vermelden procenten niet altijd het E nummer, maar vaak genoeg 1 van de vele verschillende benamingen.
Wij gebruiken hier het boekje: Wat zit er in uw eten. Er is ook een app van te krijgen. Via deze link kan je ook de lijst met schadelijke E nummers bekijken.

Terug naar de champignonsaus, ik maak sinds enige tijd dus zelf onze champignonsaus.Gebruik wel vaak een bouillonblokje, binnenkort ga ik zelf een bouillonblokje proberen te maken, want ook in een simpel bouillonblokje zitten E-nummers


Recept Champignonsaus

150 gesneden gram champignons
witte wijn
90 ml bouillon (liefst vers en anders van een blokje of kruidenbuiltje)
3 flinke eetlepels creme fraich
peper en zout
verse kruiden naar smaak (denk aan basilcum, bieslook of peterselie of alle 3)

Bak de champignons in wat olie of boter bruin. 
Blus ze af met een flinke scheut witte wijn en laat het een beetje inkoken
Voeg de bouillon en creme fraich toe.
Goed verwarmen maar niet laten koken.
Na ongeveer 8 minuten is hij lekker ingedikt (wil je hem wat dunner voeg dan wat wijn of boullion toe, wil je hem dikker voeg dan wat creme fraich toe) Maak hem dan verder op smaak met peper, zout en de verse kruiden.

Je kan nog meer dingen toevoegen en denk dan aan een uitje, knoflook of spekjes. 

Heerlijk voor over een stukje vlees, broccolie, bonen of over pasta...

Eet smakelijk

4 opmerkingen:

 1. Dankjewel voor het recept ook ik ben er sinds kort achter waar de ondragelijke hoofdpijnen vandaan kwamen en sinds ik de smaakversterker
  E-621 geelimineerd heb uit mijn voeding heb ik ook de gouden sleutel gevonden om mijn gewicht zonder altijd te moeten lijnen onder controle kan houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste anoniem
   Bedankt voor je berichtje, hoor die klacht inderdaad wel vaker voorbij komen. Fijn dat je er nu achter bent en er dus rekening mee kunt houden. Er zijn zoveel mogelijkheden alleen moet je er wel even achter komen en anders denken qua koken.
   Succes ermee!

   Verwijderen
 2. Beste Ilse,

  Recept gebruikt, smaakte voortreffelijk, dank!

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie en fijn dat je het laat weten!
   Liefs Ilse

   Verwijderen