14 december 2012

Kruidenolie zelf maken

Ik vind het heerlijk om een olie te gebruiken waar al een smaakje aan zit, deze vind ik in de winkel best prijzig. Ook gebruik ik ze te weinig en worden ze vaak in redelijk grote flessen verkocht.
Tijd om zelf eens te experimenteren. Een groot voordeel hiervan je kan zelf kiezen wat je erin doet.
Ik maakte 3 verschillende soorten. 1 met knoflook, 1 met gehakte noten en 1 met knoflook, zongedroogde tomaatjes en rozemarijn.
Ook erg leuk om weg te geven als kadootje!
Heerlijk, ik heb ze tegenwoordig altijd staan.

Recept kruidenolie
flesje

1 beugelflesje kan je o.a. kopen bij dille en kamille, maar ik vermoed bij wel meer soortgelijke winkels.
olijfolie
kruiden naar keuze (bieslook, knoflook, rozemarijn, peterselie, basilicum, origano) 

Doe de kruiden in het flesje, hak ze evt. wat kleiner.
Giet er olie bij tot alles onder staat en doe het flesje goed dicht.
Zo blijft het maanden goed en de smaak word steeds sterker naarmate de tijd verstrijkt.

Geniet ervan!

6 opmerkingen:

  1. Onlangs heb ik gelezen dat je met knoflookteentjes in de olie heel erg moet oppassen in verband met botulisme (een bacterie de ernstige voedselvergiftiging veroorzaakt). Het Voedingscentrum raadt het gebruik van knoflookteentjes in olie om deze reden af. Als je erg van knoflook-olie houdt, zou je de teentjes maximaal twee à drie dagen in de olie kunnen laten zitten en ze na het koken van de olie verwijderen. Zo ontwikkelt de bacterie zich niet verder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt anoniem voor je informatie.
      Moet eerlijk bekennen dat dit nieuw is voor me. Mijn olie staat ondertussen al een half jaar op t aanrecht denk ik. En een voedselvergiftiging hebben we gelukkig niet gehad. Zet mij wel gelijk aan het denken....
      Ik kook mijn olie trouwens niet, dat schrijf je...
      Bedankt voor het delen, ga er eens naar op zoek

      Verwijderen
    2. Ik zeef de olie door een koffiefilterzakje na een paar dagen en dan heb je geen last van botulisme bij knoflookolie

      Verwijderen
  2. Wat je ook kunt doen als je het risico niet wilt nemen op bovenstaande bacterie maar wel wilt genieten van je knoflookolie is de knoflook eerst te drogen (in bijv. de oven). Veel olie plezier!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de tip, dat is idd een goed idee!
      Ben er ondertussen ook achter dat botulisme dood gaat als je 't minimaal 10-15 minuten goed verhit/kookt. Ik gebruik dese olie om te bakken en dus is hij dan echt wel dood ;)
      Daarom staat er ondertussen weer een nieuw flesje op m'n aanrecht!
      Bedankt voor je reactie

      Verwijderen
    2. Het voedingscentrum wordt deels ondersteund door de voedingsindustrie, daarom raden die af om thuis zelf groenten en fruit in te maken want zij kunnen dat beter.
      Home made preparaten bevatten sowieso geen bewaarstoffen dus die kan je beter binnen een kortere termijn gebruiken.
      De potten en/of flessen waarin je alles bewaart eerst steriliseren voordat je ze opvult is daarom ook heel belangrijk.

      Verwijderen